Europa eșuează în folosirea legislației împotriva tăierilor ilegale

Comunicat de presă - februarie 1, 2016
Urmează să fie publicat raportul Comisiei Europene asupra gradului de implementare a legislației europene pentru protejarea pădurilor

Bruxelles, 1 Februarie 2015 – În următoarele săptămâni, Comisia Europeană va adopta un raport care să evalueze implementarea și eficiența reglementării europene a lemnului (EUTR), care a devenit aplicabilă din martie 2013 și va formula recomandări despre următoarele etape ale acesteia.

EUTR este un instrument legal puternic și important pentru a reglementa piața europeană a lemnului și a produselor din lemn. A fost proiectat anume pentru a combate comerțul cu lemn ilegal. Cu toate acestea, aplicarea slabă și implementarea târzie a EUTR și faptul că multe companii europene nu s-au conformat cu acest regulament a dus la scăderea eficienței sale și astfel a subminat lupta Europei împotriva tăierilor ilegale de arbori și a comerțului derivat.

Odată publicat, raportul Comisiei va fi trimis către Consiliul și Parlamentul European. Pe 10 mai va avea loc și un schimb de opinii în cadrul Consiliului de Agricultură.

Sébastien Risso, director pentru politici forestiere în cadrul Greenpeace EU, declară următoarele referitor la implementarea EUTR:Piața europeană este contaminată cu lemn care provine din țări unde pădurile sunt tăiate și degradate ilegal. Există o legislație solidă care ar putea preveni acest lucru, dar întârzierile, deficiențele și lipsa de hotărâre pentru a aplica viguros legea creează îndoieli la adresa angajamentului Europei de a lupta împotriva comerțului cu lemn ilegal. Dacă UE vrea să fie o forță globală credibilă în ceea ce privește protejarea pădurilor, trebuie să determine companiile europene să se conformeze cu legislația și să scoată lemnul ilegal de pe piață.”

Din bazinul Amazonului până în Bazinul Congo, tăierile ilegale de arbori reprezintă o amenințare pentru pădurile lumii și pentru oamenii care depind de ele și de biodiversitatea lor. Potrivit Interpol, 50-90% din volumul tuturor produselor forestiere din țările producătoare provine din tăieri ilegale iar la nivel global acestea reprezintă între 15 și 30% [1].

Valoarea economică globală a tăierilor ilegale de arbori, inclusiv de pe urma procesării, este estimată să fie între 30 și 100 de miliarde de dolari, [2] echivalentul a 10-30% din comerțul mondial cu lemn și produse din lemn. Corupția asociată are efecte negative asupra veniturilor guvernamentale, a stabilității economice și a respectării legii.

Mai mult, lemnul recoltat ilegal duce la scăderea prețului pieții pentru tot lemnul. Astfel, aplicarea slabă a EUTR penalizează de fapt și companiile care respectă reglementările și care sunt într-o competiție injustă cu cei care comercializează lemn ilegal.

Investigații recente ale Greenpeace [3] au dus la creșterea îngrijorărilor cu privire la conformarea operatorilor cu EUTR în mai multe țări europene. Multe companii continuă să importe lemn cu riscul ca acesta să fie ilegal.

În ansamblu, în UE, autoritățile naționale au eșuat până acum să realizeze verificări suficiente și eficiente și/sau au fost prea îngăduitoare cu aplicarea lor. În multe cazuri, unde au fost detectate încălcări ale reglementărilor, autoritățile naționale au trimis companiilor simple notificări pentru remedierea situației și doar rareori au impus sancțiuni.

Drept comparație, când autoritățile din Statele Unite au acționat împotriva companiilor care au încălcat Legea Lacey, care interzice lemnul ilegal [5], au impus sancțiuni economice disuasive.

În octombrie anul trecut, Curtea Europeană a Auditorilor a criticat Spania, Grecia, România și Ungaria pentru întârzieri  în implementarea EUTR. Comisia Europeană a deschis proceduri de infringement împotriva acestor trei țări. Spania și-a amendat recent legislația națională și a adoptat un decret pentru a introduce prevederile EUTR.

Despre EUTR pe scurt

Țările europene au adoptat EUTR în 2010 și a devenit aplicabil în 2013. EUTR interzice plasarea de lemn și de produse din lemn obținut ilegal pe piața UE. Companiile – numiți operatori – care sunt primele care plasează lemn sau produse din lemn pe piața UE sunt responsabile pentru evaluarea lanțurilor lor de aprovizionarea și pentru urmarea pașilor necesari pentru evitarea lemnului și a produselor din lemn ilegal. Acest proces este denumit „due dilligence” sau expertiză amplă.

Cumpărătorii de lemn și/sau de produse din lemn – numiți comercianți – trebuie să țină o evidență a tranzacțiilor lor astfel încât potențialul lemn obținut ilegal să poată fi urmărit înapoi la compania care l-a plasat pe piața UE. Țările UE trebuie să stabilească instrumentele legale și structurile administrative necesare pentru a aplica EUTR și, unde este nevoie, să dispună sancțiuni pentru companiile care au încălcat prevederile.

În România, presa relatează că președintele român, Klaus Iohannis, a promulgat o lege care definește tăierile ilegale drept o amenințare  la siguranța națională. Pădurile României se degradează într-un ritm de trei hectare pe oră, rată analizată pentru perioada 2000-2014, într-un studiu Greenpeace.

Următorii pași 

Greenpeace se așteaptă ca evaluarea Comisiei să identifice clar care sunt obstacolele întâlnite în implementarea și aplicarea EUTR și să recomande măsuri pentru a:

- accelera implementarea EUTR;

- se asigura că țările UE:

                                    - derulează verificări adecvate și eficiente la operatori,

                                    - aplică legea într-un mod strict și uniform, aplică sancțiuni ferme companiilor care nu se conformează, furnizează resurse adecvate către autoritățile care trebuie să impună EUTR, instruiesc sau angajează personal calificat și îmbunătățesc distribuirea informațiilor și cooperarea structurată la nivel național, UE și internațional;

                                    - îmbunătățesc transparența, inclusiv acces la informația despre verificările naționale, criteriile folosite pentru evaluarea expertizelor operatorilor și acțiunilor de aplicare care derivă din acestea;

- închid portițele libere pentru a se asigura că toate produsele din lemn, inclusiv materialele imprimate, mobila și instrumentele din lemn sunt acoperite de EUTR și intensifică sinergiile cu alte legi legate de comerțul de lemn, precum regulamentul pentru comerţul cu specii sălbatice în Uniunea Europeană și Schema de Reglementare și Licențe FLEGT (Forest Law Enforcement, Governance and Trade).

*****

Susține protejarea celor mai mari suprafețe de păduri primare din zona temperată și un management responsabil pentru pădurile României


 

Note:

[1] http://www.interpol.int/Crime-areas/Environmental-crime/Projects/Project-Leaf

[2] http://www.unep.org/pdf/RRAlogging_english_scr.pdf

[3] Investigațiile recente Greenpeace includ: The Amazon’s silent crisis: partners in crime (Noiembrie 2015); CCT’s timber trade from Cameroon to Europe – a test case for EUTR’s due diligence requirement (September 2015); Trading in chaos: the impact at home and abroad of illegal logging in the DRC (May 2015); The Amazon’s silent crisis: license to launder (June 2015). Puteți găsi mai multe investigații Greenpeace din 2014 și 2013 pe site-ul Greenpeace.

[4] http://ec.europa.eu/environment/forests/pdf/EUTR%20implementation%20scoreboard.pdf

[5] Vezi cazul Gibson Guitar Corp (2012) și Lumber Liquidators case.

Subiecte