Ce am făcut în campania de păduri în 2018

Greenpeace România a lansat în toamna acestui an aplicația de mobil Forest Guardians, care permite utilizatorilor să se implice activ în lupta pentru protejarea pădurilor. De ce am făcut noi, un ONG de mediu, acest lucru, și nu autoritățile responsabile de protejarea pădurilor, aflați acum.

La începutul acestui an (februarie), sub pretextul extinderii, îmbunătățirii și renovării serviciilor de utilitate publică, Comisia pentru Mediu a Senatului a inițiat o propunere legislativă care ar fi permis defrișări în cele mai valoroase păduri ale României: pădurile virgine și cvasi-virgine.
Dacă nu știați, e cazul să aflați acum: din cele 120.000 de hectare de păduri virgine estimate ale României, casă a peste 13.000 de specii, doar 20.000 de hectare se află sub protecție strictă.
Ministerul Apelor și Pădurilor a promis în ultimii ani identificarea și inventarierea acestor păduri, astfel încât ele să fie incluse în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine, proces care ar fi trebuit să înceapă în luna mai a acestui an. Acest lucru nu s-a întâmplat nici până astăzi, iar lipsa de dialog dintre Minister și ONG-urile de mediu, plus societatea civilă, sau atacurile asupra legislației existente în domeniu sunt semne clare că nu se va întâmpla prea curând ceva semnificativ în domeniu.

Astfel că în martie am participat la întâlnirile Parlamentului și ne-am exprimat opiniile împotriva inițiativei parlamentare. Alături de ONG-urile de mediu partenere și specialiști din domeniu, am reușit să împiedicăm trecerea acestei propuneri în forma sa inițială. În cele din urmă, legea a fost modificată astfel încât cele mai valoroase păduri ale României beneficiază în continuare de teoretica protecție juridică.

Tot în primăvara acestui an ne-a fost semnalat un caz care ne-a dat speranțe: elevii unei școli generale din Moldova s-au opus timp de două zile tăierilor copacilor din curtea școlii.

Am realizat un scurt film despre ei, astfel încât să devină un exemplu pentru cei care cred că lucrurile nu se pot schimba.

 

La finalul verii am lansat Raportul tăierilor ilegale din pădurile României în 2017. Veștile nu au fost bune – anul trecut autoritățile au identificat la nivel național 12.487 de cazuri de tăieri ilegale, în medie 34 pe zi, cu 32% mai multe decât în anul anterior. O contribuție importantă în identificarea acestor cazuri a avut-o societatea civilă, în unele județe – Dolj, Gorj, Vâlcea – jumătate din cazurile investigate de autorități fiind identificate de către cetățeni.

 
Așa că ne-am gândit să dăm cetățenilor un nou instrument cu ajutorul căruia, împreună, să continuăm lupta împotriva tăierilor ilegale din pădurile României.

Astfel, a apărut Forest Guardians, aplicația pentru mobil care permite utilizatorilor să se implice activ în lupta pentru protejarea pădurilor și, în mod special, a pădurilor virgine, prin identificarea tăierilor ilegale și raportarea lor către autorități. Aplicația este disponibilă în Google Play Store și App Store. Până acum, peste 11.000 de cetățeni au descărcat aplicația și au monitorizat aproximativ 30.000 de hectare de păduri.

Vă mulțumim, așadar, pentru susținere și vă asigurăm de faptul că și în 2019 vom fi cu ochii pe păduri, cerând în continuare protecție pentru pădurile virgine.

Dacă vrei să te implici, o poți face fie alăturându-te Greenpeace România în calitate de voluntar sau donând. Sprijinul tău este foarte important pentru noi!

Greenpeace nu acceptă fonduri de la guverne și corporații, ci doar de la persoane fizice și organizații cu aceeași politică de finanțare.

Pe curând!