Greenpeace condamnă decizia Guvernului referitoare la Roșia Montană

Comunicat de presă - august 30, 2013
Greenpeace România condamnă decizia luată de Guvern de a trimite spre aprobare Parlamentului proiectul de lege referitor la proiectul minier propus pentru Roșia Montană.

3 septembrie 2013 - Greenpeace România condamnă decizia luată de Guvern de a trimite spre aprobare Parlamentului proiectul de lege referitor la proiectul minier propus pentru Roșia Montană.

O redevență de 6% și o participație de 25% în proiect, prevăzute de proiectul de lege arată că actualii guvernanți sunt dispuși să permită distrugerea patrimoniului natural și cultural unic de la Roșia Montană și să încalce legea fundamentală.

Proiectul de lege cuprinde prevederi abuzive, precum încălcarea drepturilor fundamentale: dreptul la proprietate și dreptul la un mediu curat și acordarea de privilegii abuzive unei companii private.

Potrivit unei declarații a Primului Ministru, din decembrie 2012,  „La Roşia Montană, în acest moment nu există garanţia pentru păstrarea mediului, aşa cum nu există nici redevenţa. Problema e de tehnologie folosită, până când nu garantează cele mai mari standarde de mediu, nu cred că se poate vorbi”.

Greenpeace România a lansat un apel către cetățeni, încurajându-i să trimită o scrisoare de protest către senatori și deputați, solicitându-le să voteze împotriva legii propuse de Guvern. În mai puțin de 24 de ore, parlamentarii români au primit peste 2.500 de solicitări de la cetățeni. În urma mesajelor, 11 parlamentari s-au pronunțat împotriva proiectului minier și au răspuns că vor vota împotrivă: Remus Cernea (Partidul Verde), Andreea Paul (PDL), Ioan Ghișe (PNL), Sorin Ilieșu (PNL Sibiu), Tudor Ciuhodaru (independent), Maria Grapini (PC), Ovidiu Cristian Iane (PSD), Radu Zlati (PNL), Ștefan Burlacu (PP-DD), Daniel Fenechiu (PP-DD), Aurelia Cristea (PSD), Cătălin Marian Rădulescu (PSD).

Decizia de a lăsa un astfel de proiect la latitudinea Parlamentului reprezintă o dovadă de neseriozitate și nerespectare a promisiunilor electorale, precum și de iresponsabilitate, un astfel de proiect trebuie respins și nu aprobat de către ministerele de resort, mai ales de către Ministerul Mediului și Ministerul Culturii, a căror datorie primară este să respecte legea și să nu avizeze un dezastru ecologic și cultural,” adaugă Alexandru Riza, coordonator de campanii Greenpeace Romania.

Greenpeace s-a opus și se opune în continuare exploatării miniere de la Roșia Montană, protestând în repetate rânduri, atât la Ministerul Mediului cât și la sediul companiei Roșia Montană Gold Corporation din București, unde activiștii au blocat accesul în clădire, precum și la Târgul Investitorilor de la Alba Iulia, unde activiștii au cerut investiții ecologice în Roșia Montană. Mai mult, activiștii Greenpeace au transmis mesajul campaniei pentru protejarea Roșiei Montana și în biroul Ministrului Mediului de la vremea respectivă, Laszlo Borbely, legându-se cu lanțuri de biroul acestuia în ianuarie 2012, și organizând acțiuni de susținere la ambasadele României din mai multe țări din Europa.

Subiecte