Bruxelles, 30 ianuarie 2018 – Activiști Greenpeace protestează împotriva poluării aerului, afișând mesajul “Aer curat ACUM!” în fața unei întâlniri de urgență cu ușile închise, organizate de comisarul UE pentru mediu, Karmenu Vella.

În 2017, Comisia Europeană a avertizat nouă țări, și anume Germania, Franța, Spania, Italia și Regatul Unit, România, Ungaria, Slovacia și Republica Cehă cu o acțiune iminentă a instanței împotriva încălcărilor continue a standardelor europene privind calitatea aerului.

„Deși există legi care să ne protejeze, ani de zile guvernele noastre pur și simplu nu au luat măsurile necesare pentru a reduce nivelul  de poluare a aerului. Această inacțiune este criminală și ar trebui penalizată. Cu fiecare zi de întârziere, se vor produce mai multe decese premature asociate gradului alarmant de poluare a aerului”, a spus Alin Tănase, campaigner la Greenpeace România.

Poluarea atmosferică reprezintă un risc important pentru sănătatea publică, provocând mai mult de 25 000 de decese premature pe an doar în România[1], în timp ce la nivel European 400.000 de oameni mor prematur din cauza aerului poluat[2].

Particulele mai mici sau egale cu 10 micrometri în diametru (PM10) sunt atât de mici încât pot ajunge direct în plămâni, provocând boli cardiovasculare și respiratorii. Zece micrometri sunt mai mici decât lățimea unui singur fir de păr uman. Deși particulele provocă probleme de sănătate[3] pentru toată lumea, anumite persoane, precum copiii și vârstnicii, sunt deosebit de vulnerabili.

România a încălcat pragurile UE privind calitatea aerului pentru PM. Legea UE privind calitatea aerului obligă statele membre să limiteze expunerea cetățenilor la poluanții atmosferici nocivi și stabilește o valoarea limită zilnică de 50μg/m3, care nu trebuie depăşită mai mult de 35ori/an şi o valoarea limită a mediei anuale de 40μg/m3 .

În ultimii 3 ani, nivelurile de PM din România au depășit media zilnică de 50 μg/m3, mai mult de 35 de zile, în mai multe orașe din țară, precum Iași și București.

Datele preliminare pentru anul 2017 vor fi publicate de Agenția Națională pentru Protecția Mediului în luna martie din 2018, însă încrederea în aceste date este scăzută din moment ce România are deschisă o procedura de infringement din 2017, în care Comisia Europeană îndeamnă România să asigure monitorizarea adecvată a calității aerului pe întreg teritoriul său.


[1] http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-17-1577_ro.htm

[2] http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-348_ro.htm

[3] http://env-health.org/IMG/pdf/dark_cloud-full_report_final.pdf