Acces blocat la dezbaterea publică pe tema calității aerului în Primăria București

Pagină - februarie 13, 2018
Ieri, 12 februarie, a avut loc la Primaria Municipiului București, o dezbatere publică pe tema calității aerului. Accesul le-a fost refuzat reprezentanților Greenpeace România.
Reprezentanții Greenpeace România au încercat să participe ieri, 12 februarie, la dezbaterea publică organizată de PMB pentru Planul Integrat de Calitate a Aerului în Municipiul Bucureşti și Planul de Menţinere a Calităţii Aerului în Municipiul Bucureşti.
Deși aveam confirmare pe e-mail că putem participa și erau multe locuri libere în sală, reprezentanții noștri nu au avut norocul de a se afla pe lista care asigura accesul la dezbateri, și numai în urma unor negocieri i s-a îngăduit unui singur reprezentant accesul într-o sală cu un monitor, unde putea vedea în timp real ce se dezbătea în sala alăturată, fără a avea însă posibilitatea de a participa la discuții.
CONTEXT:
Pe 30 ianuarie 2018, Primăria Municipiului București a remis un comunicat de presă în care puncta importanța calității aerului și demersurile pe care le va face pentru a se asigura că bucureștenii vor beneficia de un aer curat. În aceeași zi, la Bruxelles, comisarul european pentru mediu, Karmenu Vella, a convocat miniștri din 9 state membre, inclusiv din România, pentru a găsi soluții care să rezolve problema gravă a poluării aerului în Uniunea Europeană.
La scurt timp după, pe 5 februarie, Primăria Municipiului București a anunțat o dezbatere publică pentru a discuta Planul Integrat de Calitate a Aerului în Municipiul Bucureşti și Planul de Menţinere a Calităţii Aerului în Municipiul Bucureşti. Dezbaterea a fost organizată pe data de 12 februarie, iar cetățenii au avut ocazia să depună în scris comentarii/întrebări/opinii scrise până pe data de 9 februarie.
POZIȚIA GREENPEACE ROMANIA:
Deși Greenpeace România salută demersul primăriei de a consulta cetățenii cu privire la aceste documente, subliniem că o astfel de consultare trebuie sa se desfășoare cu bună credință și în conformitatea cu legea (L 52/2003). În concret, cetățenii trebuie să aibă cel puțin 10 zile calendaristice pentru a trimite în scris propuneri, sugestii sau opinii. Cetățenii au avut doar 4 zile pentru a trimite propunerile lor pe marginea celor două documente supuse dezbaterii, documente care însumează aproape 400 de pagini.

 

De asemenea, subliniem că dezbaterile publice sunt gândite ca instrumente care să asigure consultarea cetățenilor, iar în sală, la această dezbatere, au fost prezenți foarte mulți reprezentanți ai instituțiilor publice. La intrarea în primărie erau două liste comparabile ca mărime, una cu cetățeni și alta cu reprezentanți ai instituțiilor. Deși considerăm că este important ca primăria să se consulte cu instituțiile din subordine, încurajăm primăria să uziteze de instrumentele proprii de consultare internă și să nu acapareze instrumente gândite pentru consultare publică, ci să încurajeze cetățenii să participe activ în procesul de luare a deciziilor cu impact asupra vieții lor.
Problema calității aerului este una reală și cu un impact major asupra bucureștenilor, motiv pentru care subliniem că soluțiile la această problemă trebuie să vină în urma unui proces transparent, care să implice în mod real cetățenii Bucureștiului.