Cum ne afectează cărbunele sănătatea?

Articol principal - aprilie 17, 2015
Conform unui raport publicat de Agenția Europeană de Mediu în anul 2010, România este al șaselea poluator industrial din Uniunea Europeană.

România – al sașelea poluator industrial din Uniunea Europeană

Conform unui raport publicat de Agenția Europeană de Mediu în anul 2010[1], România este al șaselea poluator industrial din Uniunea Europeană, cea mai mare amenințare pentru mediu și sănătate în Europa fiind expunerea la particulele în suspensie (PM2,5, PM10). Prezența acestora în aerul respirat crește riscul decesului cauzat de boli cardiologice, respiratorii și cancer pulmonar și scurtează speranța de viață cu 6-12 luni în majoritatea țărilor europene[2].

Cum afectează cărbunele de la termocentrale sănătatea noastră?

17 aprilie 2015 Cum ne afectează cărbunele sănătatea

Efectele negative ale emisiilor ce provin de la termocentralele pe cărbune

 

O serie de emisii, precum pulberile in suspensie, oxizii de azot si cei de sulf sunt eliberate în atmosferă de către termocentralele pe cărbune. Efectele negative ale acestor emisii asupra sănătății pot fi: afecțiuni oculare, dermatologice, afecțiuni ale căilor respiratorii, afecțiuni ale rinichilor, plămânilor şi sistemului nervos, creşterea riscului de cancer, accidente vasculare cerebrale, astm şi boli ale tractului respirator inferior, împiedicarea dezvoltării normale a plămânilor la copii, precum şi alte boli pulmonare şi cardiovasculare. Poluanţii interferează cu dezvoltarea plămânilor la copii şi cresc riscul de apariţie a infarctului şi a anumitor boli neurologice.

Costurile medicale provocate de termocentrale

Costurile de sănătate provocate de termocentralele pe bază de cărbune sunt adeseori indirecte și ascunse, sau se pot estima mai greu, însă acestea sunt printre cele mai îngrijorătoare.

17 aprilie 2015 Cele mai poluatoare termocentrale pe cărbune din Europa

  • Potrivit AEM, în 2009, emisiile poluante provenite din instalațiile industriale ale României au generat în total costuri medicale, împreună cu alte costuri externe (reprezentând costuri generate de activitatea termocentralelor, care însă nu se regăsesc pe facturile de energie, nici în costurile operatorilor de termocentrale, ci revin indirect societății: prejudicii generate în agricultura, costuri de sănătate, anumite costuri de mediu etc.), de 4,7 - 10,3 miliarde de euro. Sectorul energetic a fost răspunzător de 80% din aceste daune, numai complexele energetice Rovinari, Turceni și Craiova provocând daune în valoare de 1,7 - 3,9 miliarde de euro.[3]
  • În anul 2010, termocentralele țării au cauzat pierderea a 647.000 de zile de muncă, în urma îmbolnăvirilor, precum și 31.700 de ani de viață pierduți sub forma deceselor premature. Termocentralele Complexului Energetic Oltenia – Turceni, Rovinari, Ișalnița, Craiova – sunt principalele responsabile pentru o contraperformanță tulburătoare: în România, numărul deceselor cauzate de poluarea termocentralelor îl depășește pe cel al victimelor din accidente rutiere.[4]
  • Tot în 2010, poluarea provenită de la centralele pe cărbune din Uniunea Europeană a scurtat viețile europenilor cu un total de 240.000 de ani de viață, ceea ce corespunde unui total de 22.000 de decese premature, conform raportului Ucigașul șilențios al Europei.

Combustibilii fosili aparțin trecutului și ar trebui să-i lăsăm acolo. Există soluții alternative, iar până în 2050 România își va putea acoperi 84% din necesarul energetic propriu din surse regenerabile de energie – estimare făcută cu tehnologia disponibilă în prezent.


Note:
[1] http://www.eea.europa.eu/media/newsreleases/industrial-air-pollution-cost-europe

[2] [1] EEA (2007), Scăderea speranței de viață atribuită contribuțiilor antropogenice la PM2,5, 2000 și 2020: http://www.eea.europa.eu/data-and-maps/figures/loss-of-statistical-life-expectancy-attributed-to-anthropogenic-contributions-to-pm2-5-2000-and-2020

[3] Fișa de date „Dezvăluirea costurilor poluării atmosferice cauzate de instalațiile industriale din Europa”, noiembrie 2011 – http://www.eea.europa.eu/publications/cost-of-air-pollution „Sectorul energiei electrice și termice” se referă la domeniul principal de activitate „Sectorul energetic – centrale termice și alte instalații de ardere” din clasicarea E-PRTR.