Povestea unui vânzător de cărbune și a fiului său

Articol principal - noiembrie 4, 2017
Blogpost de Anna McGurk Cum o afacere de familie aflată în declin a găsit noi oportunități în industria solară.

Se clădește o altă etapă a revoluției energetice chineze. Deși mai subtilă decât proiectele mari din nord-vest care ajung titluri de ziare, are un impact la fel de mare.

De la antreprenorul care a renunțat la cărbune și a devenit un pionier solar, la un grup de locuitori care trec pe energie solară în comunitatea lor, acoperiș cu acoperiș, colegii de la Greenpeace Asia de Est și-au propus să vadă cum arată tranziția energetică-mamut în viețile și casele chinezilor obișnuiți.

Timp de ani de zile, Chen Yongshuan și fiul său, Chen Hao, au condus o mică mină de cărbune în provincia Hebei. Asemenea multor comercianți mici de cărbune, afacerea lor s-a zbătut în ultimii câțiva ani: „În fiecare an, poluarea se înrăutățește. În fiecare an, prețurile scad. Nu poți face profit,” spune Chen Yongshuan.

Din 2013, alimentate de avântul chinez anti-poluare și de prețurile în cădere liberă la cărbune, minele de cărbune s-au închis rapid, afectând cel mai mult afaceri mici precum cea a lui Chen Yongshuan. Era nevoie de o soluție pentru acești antreprenori, tată și fiu din provincia Hebei – celebră pentru că aici se află unele dintre cele mai poluate orașe din China.

Centrală CPIC PV din Quyang, Provincia Hebei

În final, Chen Hao a fost cel care a sugerat să renunțe la afacerea cu cărbune și să treacă la energie solară: „Știam ce înseamnă energia solară datorită acestor centrale din munți. Știam că sursele distribuite de captare a energiei solare funcționează”.

Totuși, tatăl său a fost mai sceptic, la fel ca restul familiei. El a ales să conducă în continuare afacerea cu cărbune, în timp ce Chen Hao a încercat să demareze noul business cu energie solară.

Nu a fost deloc ușor. Toți potențialii săi clienți erau localnici, mulți dintre ei nici nu știau ce este un panou fotovoltaic, lăsând la o parte că nu aveau nici un interes să își cheltuie banii câștigați din greu pe cumpărarea unuia. „Când spuneai energie solară, ei pur și simplu nu înțelegeau ce vrei să spui.”

În 2013, timp de un an întreg, Chen Hao a mers în sat în fiecare zi și a încercat să își promoveze noua afacere, uneori rămânând fără voce în încercarea de a trezi interesul.

Chen Hao pe acoperișul unuia dintre clienții săi

Deși a fost nevoie de multe explicații cu răbdare și de perseverență, clienții au început să observe în cele din urmă. Pe măsură ce s-a dus vorba, din ce în ce mai mulți oameni au susținut trendul, iar compania lui Chen Hao a putut să deschidă piața locală și să conecteze oamenii la rețeaua electrică.

Până în 2016, afacerea de familie instalase în zonă o capacitate de 1,5 MW solari, acoperind cam 15.000 mp de suprafață de acoperișuri. Acum ei sunt respnsabili pentru 30% din cota de piață de fotovoltaice distribuite din țară.

Pentru oamenii din zone rurale, cu venituri mici, este cel puțin dificil să facă rost de bani pentru primele investiții în energie solară de uz casnic. Astfel că, în 2014, Chen Hao a convins băncile locale să ofere clienților împrumuturi mici pentru fotovoltaice, pentru a-i ajuta să depășească obstacolul financiar inițial.

 

Localnici la piața din satul Xiaomuxiang din Quyang.

Chen Hao vede trecerea: „Trebuie să urmezi tendințele societății. Țara trebuie să se dezvolte. Noi, ca familie, trebuie să ne dezvoltăm. Suntem ferm convinși că această industrie are un viitor promițător.”

Chiar și tatăl său s-a acomodat acum cu ideea. „De acum înainte, voi investi în afacerea lui Chen Hao. Îmi voi asculta fiul. La anul închid afacerea cu cărbune”.

Chen Yongshuan la exploatația sa de cărbune

Răzgândirea lui Chen Yongshuan nu putea să se producă într-un moment mai bun. Pentru mulți dintre micii comercianți din China, este o chestiune de timp până când întreprinderile lor vor fi închise, fie din cauza profiturilor mici, fie ca parte din reducerea națională a consumului de cărbune. În 2015, în țară funcționau 6.500 de mici operațiuni de extragere a cărbunelui. În același an au fost închise 500 dintre ele. Dintre cele 6.000 rămase, se așteaptă ca jumătate să fie închise până la finalul lui 2020.

Industria energiei solare este în plină dezvoltare în China. Anul trecut, când cererea de cărbune a înregistrat scăderi istorice, capacitățile solare s-au dublat. Energia solară în China este mai flexibilă și mai accesibilă decât oricând. Odată cu tranziția energetică apar și noi oportunități, nu doar pentru a intra într-o industrie nouă, în plină dezvoltare, ci și pentru a face o contribuție valoroasă în lupta împotriva poluării aerului în China.

Rămâne de văzut dacă micii comercianți de cărbune pot să profite de această oportunitate, dar este din ce în ce mai clar că industria cărbunelui are perspective limitate în China.

Cum spune și Chen Hao, „Trebuie să ne mișcăm înainte, nu înapoi.”

Anna McGurk este content writer la Greenpeace Asia de Est