Vântul

Articol principal - iunie 20, 2012
Energia eoliană, sursa de energie cu cea mai rapidă dezvoltare din lume, presupune o tehnologie foarte simplă. În spatele turnurilor înalte și zvelte şi a palelor rotitoare se află o interacţiune complexă de materiale ușoare, de design aerodinamic şi părți electronice controlate de calculator. Energia este transmisă de la rotor la generator prin intermediul unei cutii de viteze, care funcționează uneori în mod variabil (unele turbine transmit energia direct, fără a se folosi de cutia de viteze).

După două decenii de progres tehnologic, turbinele eoliene de astăzi sunt modulare și rapid de instalat. O turbină eoliană modernă este de 100 de ori mai puternică decât acum 20 de ani, iar parcurile eoliene produc aceeași cantitate de energie precum stațiile de energie convențională.

Până la începutul anului 2004, instalațiile electrice eoliene globale au atins un nivel de 40.300 MW. Această cantitate este suficientă pentru a satisface cererea de energie a aproximativ 19 milioane de gospodării europene, adică aproximativ 47 milioane de oameni.

Pe măsură ce piața s-a dezvoltat, costurile de producție pentru energia eoliană au scăzut cu mai mult de 50% în ultimii 15 ani. Acum, în locații cu potențial eolian optim, turbinele eoliene pot concura cu termocentralele noi, pe bază de cărbune, iar în unele locații cu cele pe bază de gaz.

Energia eoliană în anul 2020

Resursele eoliene ale lumii sunt extrem de mari şi bine distribuite în aproape toate regiunile şi ţările. Folosind tehnologia curentă, energia eoliană ar putea furniza o valoare estimată de 53.000 Terawatt-oră (TWh) pe an. Această cantitate este de două ori mai mare decât cererea mondială de energie preconizată estimată pentru 2020 - lăsând loc substanţial de creştere în industrie chiar zeci de ani de acum înainte. Doar Statele Unite are potențial eolian suficient pentru a furniza energie de trei ori mai mult decât necesarul.

Avantajele energiei eoliene

1. Prietenoasă cu mediul - Cel mai important beneficiu adus mediului înconjurător din producţia de energie eoliană este reducerea nivelului schimbărilor climatice declanșată de emisii mari de dioxid de carbon. Pe lângă asta, producția de energie eoliană este liberă de alți poluanți asociați cu arderea combustibililor fosili și cu centralele nucleare.

2. Echilibru energetic extrem de bun – emisiile de dioxid de carbon legate de fabricarea, instalarea și întrețineerea pe parcursul ciclului mediu de viață de 20 de ani al unei turbine eoliene sunt recuperate după primele trei luni de exploatare – ceea ce înseamnă mai mult de 19 ani de producție de energie practic fără niciun cost de mediu.

3. Rapid de implementat – construcția unei ferme de vânt poate fi realizată în câteva săptămâni, folosind macarale mari pentru instalarea turbinelor, a nacelelor și a palelor în partea de sus a fundației din beton armat.

4. Resursă de încredere și regenerabilă – vântul necesar pentru a pune în funcțiune turbinele va fi întotdeauna gratuit, nu va fi influențat de modificările prețului combustibililor fosili. Mai mult, acest „combustibil” nu trebuie să fie extras, forat sau transportat la stația de procesare. Pe măsură ce prețul global al combustibililor fosili crește, crește și valoarea energiei eoliene, însă costul de producție scade.

Mai mult, în proiecte mai mari, folosind turbine de mărime medie, se obține în mod constant o disponibilitate operațională de 98% folosind puterea vântului. Necesarul de timp de doar 2% pentru reparații înseamnă un record de performanță mult mai bun decât ceea ce poate fi de așteptat de la o instalație de energie convențională.

Variabilitatea vântului

Variabilitatea vântului a produs mult mai puține probleme în gestionarea rețelei de energie electrică decât au anticipat scepticii.

Fluctuațiile cererii de energie și necesitatea de a proteja instalațiile convenționale împotriva avariilor necesită de fapt o flexibilitate mai mare a sistemului rețelei electrice decât energia eoliană, experiența demonstrând că sistemele naționale de energie pot face față. În nopțile cu vânt, de exemplu, turbinele eoliene produc 50 % din necesarul de energie în vestul Danemarcei, însă rețeaua electrică a făcut față cu succes.

Crearea de super-rețele electrice ar reduce problema variabilității vântului, permițând schimbări ale vitezei vântului în zone diverse pentru a se ajunge la echilibru.

Dezvoltare

În ciuda dezvoltării rapide, viitorul energiei eoliene nu este garantat. Deși în prezent 50 de țări produc energie eoliană, cele mai multe progrese făcute până acum sunt datorate eforurilor a doar câteva dintre acestea, și anume Germania, Spania și Danemarca. Celelalte țări vor fi nevoite să-și îmbunătățească în mod considerabil industriile de energie eoliană pentru a putea îndeplini obiectivele globale. Prin urmare, scenariul prin care până în anul 2020 necesarul de energie la nivel global să fie acoperit în proporție de 12% de energia eoliană nu reprezintă un fapt sigur, ci mai degrabă o țintă, un viitor posibil ce îl putem alege dacă suntem dispuși.

Articol publicat cu sprijinul voluntarei noastre, Anca