Scrisoare deschisă referitoare la modificările OG 26 adoptate de Senatul României

Articol de opinie - noiembrie 22, 2017
Scrisoarea deschisă a organizațiilor neguvernamentale adresată conducerii PSD, cu privire la modficările ordonanței 26/2000 cu privire la asociații și fundații

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE CONDUCEREA PSD

Către Președintele PSD, domnul Liviu Dragnea
Către Biroul Permanent Național PSD

Domnule președinte Liviu Dragnea, domnilor lideri ai PSD,

Senatul României a adoptat în 21 noiembrie 2017, in procedură de urgență,  o propunere legislativă referitoare la modificări ale  Ordonanței 26/2000 cu privire la asociații și fundații[1]. În numele transparenţei, textul propunerii stabileşte că orice ONG trebuie să publice de două ori pe an, în Monitorul Oficial o declaraţie de venituri şi cheltuieli care să includă distinct, pentru fiecare venit în parte, persoana sau activitatea care a generat venitul respectiv, precum si valoarea acestuia. Sancţiunea nepublicării acestei declaraţii este dizolvarea de drept a asociaţiei sau fundaţiei.

Vă atragem atenţia că, în numele unui principiu drept, al transparenţei, în care credem, asistăm în fapt la o construcţie strâmbă, periculoasă pentru funcţionarea sectorului neguvernamental prin:

  • Mutarea responsabilităţii de a gestiona fondurile publice în mod transparent de la autorităţile şi instituţiile publice către entităţi private: autoritățile deţin deja, în acest moment şi potrivit cadrului legislativ actual, toate instrumentele necesare pentru a se asigura ca resursele publice sunt administrate în mod responsabil. Oare informaţiile despre accesul la resurse publice nu există deja în registrele autorităţilor şi instituţiilor publice? Care este obstacolul pentru care aceste informaţii nu sunt utilizate?
  • Colectarea de informaţii cu caracter personal despre persoanele fizice donatoare: dincolo de incertitudinea modului în care ar putea fi folosite aceste date, este o măsură excesivă prin costurile şi birocraţia asociate si, cel mai grav, o măsură de descurajare a comportamentului filantropic  al cetăţenilor. Oare cum ar putea o organizaţie care organizează campanii de strângere de fonduri pentru copiii bolnavi de cancer şi părinţii lor, care reuşeşte cu greu să furnizeze nişte servicii care lipsesc cu desăvârşire din oferta instituţiilor publice, să publice numele a mii sau zeci de mii de donatori individuali?
  • Introducerea unei situaţii de discriminare între persoanele juridice plătitoare de taxe şi impozite ale acestei ţări: asociaţiile şi fundaţiile, la fel ca oricare altă persoană juridică, se supun și în prezent legilor contabilităţii, depun declaraţii şi situaţii financiare, se supun aceloraşi legi de raportare şi control ca toate celelalte forme juridice din România.
  • Introducerea unei sancţiuni inexplicabile de dizolvare în cazul nedepunerii acestei declaraţii: există o disproporţie enormă între faptă şi sancţiune. Cui foloseşte această dizolvare?    

Aceeași propunere legislativă introduce și limitarea libertății de exprimare a orgazizațiilor de utilitate publică. Sub motivul just de a interzice acestor organizații angajarea în activități politice, formularea ambiguă a textului crează posibilitatea decăderii din calitatea de „utilitate publică” dacă organizația desfășoară „campanii de...opoziție față de un partid politic sau un candidat pentru o funcție publică în care acesta poate fi numit sau ales”. O astfel de prevedere poate să blocheze, de exemplu, critica adresată de o organizație unei inițiative legislative precum este cea pe care o discutăm aici, acum. Oare ar mai avea curajul o astfel de organizație să semneze această scrisoare?   

Guvernul României a dat aviz negativ acestei propuneri de act normativ. Plecarea senatorilor PSD şi ALDE din şedinţa de plen a Senatului atunci cand trebuia dezbătută această propunere legislativă este oare un semn ca cele două partide nu o susţin?

Vă solicităm pe această cale, domnule Dragnea, ca, în loc de aprobări tacite cu efecte periculoase asupra funcționării societății civile, să vă asumați o poziție clară faţă de această propunere legislativă și să o comunicaţi public.

Credem că oprirea imediată a modificărilor OG 26/2000, precum şi asumarea unei poziții clare și favorabile cu privire la rolul societății civile independente din România, inclusiv la adresa organizațiilor critice sunt utile pentru delimitarea României actuale de România dinainte de 1989. 

 

Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS)
Federatia Fundațiilor Comunitare
Organizatia Salvați Copiii România
RISE Romania - Rețeaua română a întreprinderilor sociale de inserție
Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare (FOND)
Dizabnet – Federația prestatorilor de servicii pentru persoane cu dizabilități
Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Protecția Copilului (FONPC)
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC)
Fundația pentru SMURD
Centrul pentru Resurse Juridice
Fundația Comunitară Oradea
Fundația Estuar
TERRA Mileniul III
Asociația pentru Relații Comunitare
Centrul pentru Inovare Publică
Centrul pentru Jurnalism Independent
ActiveWtach
Fundația Dezvoltarea Popoarelor
Organizația Umanitară Concordia
CARITAS Câmpulung
Fundația Comunitară Brașov
Fundația Comunitară Sibiu
Fundația Comunitară București
Fundația Comunitară Oradea
Asociația Greenitiative
Centrul pentru Legislație Nonprofit
APADOR – CH
Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
Fundația Comunitară Prahova
Centru de Resurse pentru Participare Publică
Fundația Agenția Împreună
Fundația Comunitară Alba
Asociația Pro Democrația
Fundația PACT
Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi
Let's Do It, Romania!
MagiCAMP
Institutul pentru Politici Publice
Fundația pentru Parteneriat
Fundația Comunitară Galați
HOSPICE Casa Speranței
Fundația Comunitară Iași
Fundația Regen
Fundația Comunitară Făgăraș
Opportunity Associates Romania
Greenpeace CEE România
Asociația Help Autism
Fundația United Way
Asociația Funky Citizens
Asociatia MaiMultVerde
Fundația Alături de Voi
Miliția Spirituală
Techsoup
Young Initiative
Fundația Comunitară Cluj
Fundația Comunitară Timișoara
Organizația Suedeză pentru Ajutor Umanitar Individual
Roma Education Fund Romania
Fundația Comunitară Odorheiul Secuiesc
Expert Forum
Fundația Interat TRIADE
Societatea Academică din România (SAR)
Rețeaua Naționala a Muzeelor din România

[1] Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, Nr. înregistrare Senat L140/2017, inițiată de Şerban Nicolae - senator PSD; Liviu Ioan Adrian Pleşoianu - deputat PSD.