Află de la Vladimir Proca cum este să faci parte din echipa Greenpeace și ce înseamnă să coordonezi o echipă de voluntari dedicați naturii, în toată țara.

Am ajuns la Greenpeace România printr-o întâmplare fericită: un prieten mi-a spus că angajează oameni noi pe postul de coordonator de voluntari. Iată acum, același moment, pentru altcineva.

Vladimir oferind un interviu în pădurea virgină de la Cumpăna. Credit foto: Dan Câmpean / Greenpeace

A fost un an și jumătate pentru care sunt recunoscător însă e timpul să mă retrag de pe acest post. Totuși, nu plec niciunde, deoarece Greenpeace mi-a completat o imagine căreia îi simțeam lipsa: cum de nu face nimeni nimic? Ei, cineva face. Și nu sunt singurii: îi învață și pe alții să facă la fel și să nu le fie frică să ia atitudine pentru lucrurile la care țin. Este deznădejdea care-și caută un echilibru atunci când vezi și pricepi cât ne îndepărtăm de natură. Și asta fără a lua contact cu dezastre dintre cele mai mari precum detonările nucleare din insulele din Alaska, detonări care au declanșat primele expediții de recunoaștere Greenpeace din lume. Acest principiu de „bearing witness”, de purtător al mărturiei, este ceea ce stă la baza activităților Greenpeace. Înainte de oricare alte cuvinte, soluții, discuții sau conflicte, primul lucru pe care îl face Greenpeace este acela de a spune lumii: „Iată, nu uitați, se întâmplă și asta în lume”, această lume care nu este a nimănui, nici a noastră, nici a celor de care încercăm să o „salvăm”, dar de care trebuie să învățăm să ne bucurăm împreună. Ceva simplu. Ceva asupra căruia nu avem monopol: nu suntem nici primii, nici ultimii, nici cei mai cu moț. Însă ceea ce oferă Greenpeace este structură și experiență.

Vladimir pe teren pentru activitățile de inventariere a pădurii Cumpăna. Credit foto: Dan Câmpean / Greenpeace

Uneori, voluntarii pot fi aceia care îl motivează pe coordonator și nu invers. Însă asta presupune munca de coordonator de voluntari, de a găsi oamenii dispuși să-și folosească timpul și energia pentru a contribui la campaniile Greenpeace, de a le oferi condițiile și ajutorul necesar atunci când devin la rândul lor activi în rândul comunității. Această mobilizare masivă este încă o caracteristică a organizației, dorința de a ajunge la urechile și inimile multora. Pe de altă parte, acțiunile pot deveni, așa cum este renumele Greenpeace, incitante. Relația pe care o are organizația cu activiștii este una deosebită. În urma cursurilor specializate oferite voluntarilor care se arată interesați să dezvolte această apropiere, se deschide o lume a oportunităților de implicare directă în cadrul campaniilor, celebrele „acțiuni” Greenpeace, croite să ofere vizibilitate și să ducă mai departe obiectivele. Alt lucru deosebit îl reprezintă internaționalitatea: chiar acum, de exemplu, pe malul lacului Vidraru, se desfășoară tabăra Greenpeace pentru păduri, unde activiști din 10 țări, alături de voluntarii noștri, lucrează la cartografierea unei păduri vechi, pentru a fi inclusă în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine.

În cei aproape doi ani de când sunt aici am cunoscut oameni care mi-au arătat ce înseamnă să fii cinstit și să ai tăria să nu cedezi atunci când crezi în ceva.