För sex månader sen lanserade Greenpeace tillsammans med över 20 andra organisationer ett  gemensamt europeiskt upprop för ett fossilreklamförbud. Då var problemet med fossilreklam en ickefråga som varken politiker, annonsörer eller reklambyråer pratade om. Sedan dess har väldigt mycket hänt och fossilreklamförbud står nu på agendan!

I slutet av mars nådde Sverige sin kvot för det Europeiska medborgarinitiativet. Det vill säga, vi har samlat in så många namn att Sverige nu officiellt står bakom att införa ett förbud mot fossilreklam och sponsring i hela EU! Men eftersom vissa andra länder ligger efter med sin kvot så är det fortfarande viktigt att svenskar fortsätter skriva under!

Det stora svenska stödet är en av flera delsegrar vi haft under det halvår vi drivit kampanjen tillsammans med våra volontärer och er supportrar. Här är några fler höjdpunkter under kampanjens gång: 

4 oktober 2021 stängde aktivister ner Shells oljehamn i Rotterdam – med fossilbolagens egen reklam. Bland annat användes reklamtavlor från de svenska flygbolagen BRA och SAS i blockaden. Detta var starten på kampanjen för ett fossilreklamförbud.

Kort efter aktionen i Rotterdam släpptes Sagan om Björnen Boel och fossilreklamen, ett samarbete mellan Björn “Kapten Röd” Nilsson, Simon “Hofmästaren” Hansson och Greenpeace Sverige. Sagan handlar om isbjörnen Boel som vill rädda Arktis från att smälta bort, men det hela får en oväntad vändning. Se sagan om Björnen Boel här:  

I filmen syns även aktivister från Greenpeace som gjorde ett wallraff-event för flygbolaget SAS, med bolagets egna reklamtavlor. Som en del av aktionen släpptes en sajt där man kan tävla om gratis flygresor.  

Efter aktionen i Rotterdam och sagan om Boel var det dags att dyka ner i fakta och detaljer. Vi släppte en rapport som listar tre huvudargument till varför ett förbud behövs

Bild till att ladda ner rapporten

rapport fossilreklam nej tack

I november 2021 blev Gustav Martner, talesperson i reklam- och marknadsrättsfrågor på Greenpeace, inbjuden till en paneldebatt på Stockholm Media Week. Evenemanget arrangeras av Sveriges Mediebyråer och att vi blev inbjudna dit var en viktig milstolpe i kampanjen. Att makthavarna inom medier och reklam är intresserade av att diskutera frågan om fossilreklam visar att frågan är på agendan! 

Utanför stod våra volontärer för att välkomna besökarna och dela ut enorma cigaretter med vår fossilreklamrapport. Budskapet är tydligt – det är dags att fimpa fossilreklamen! 

I januari publicerades en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Greenpeace. Undersökningen visar att drygt hälften av svenskarna vill införa begränsningar av fossilreklam. Gustav Martner sa så här om undersökningen: “Att införa ett fossilreklamförbud är ett relativt nytt grepp för att minska utsläppen, så det är verkligen glädjande att en majoritet av svenskarna redan insett att detta är något som borde införas.”

Greenpeace har gjort en variant av konstverket ”Skända flaggan” för att lyfta en Sifo-undersökning. Konstverkets ursprungliga upphovsman Carl-Johan de Geer har gett tummen upp till Greenpeace hommage med orden ”bilden är slående”.

I februari var det dags för ett nytt rapportsläpp, denna gång med fokus på de utsläpp som reklamen ger upphov till. Rapporten som gjordes i samarbete med New Weather Institute visar att den globala reklamen för bil och flyg orsakar upp till tolv gånger mer koldioxidutsläpp än hela Sverige. “Rapporten utgår från de modeller som vanligtvis används för att visa hur väl reklam fungerar. Men här pekar modellerna istället på baksidan av det myntet och hur marknadsföringen av koldioxidintensiva varor och tjänster ökar försäljningen och leder till stora mängder extra koldioxidutsläpp som annars antagligen inte skulle skett”, sa Gustav Martner om rapporten. 

En lördag i mars gav sig volontärerna i Göteborgs lokalgrupp ut för att samla in namn till medborgarinitiativet. Dagen bjöd på sol från en klarblå himmel, intressanta möten och många underskrifter – inte minst eftersom vi kopplade samman fossilreklamen med kriget i Ukraina. Visste du att man bedömer att 50% av det flygbränsle som används i Sverige kommer från Ryssland?

Detta är några höjdpunkter som lett fram till att Sverige har nått sin kvot för det Europeiska medborgarinitiativet. Tack till alla er som skrivit under! 

Förbud gör skillnad. Det visar inte minst statistiken över cigarettförsäljning i relation till regleringar av tobaksreklam. 

Det är dags att vi inför samma förbud gällande fossilreklam och sponsring. Reklambranschen har börjat diskutera det, politikerna har fått förslaget på sitt bord och en majoritet av svenskarna står bakom ett förbud. Även IPCC lyfter problemet med klimatskadlig reklam i sin senaste rapport och föreslår att reklam bör regleras, för att gynna de beteendeförändringar som krävs för att lyckas med klimatomställningen. 

Det är hög tid att ta bort fossilindustrins viktigaste verktyg för att greenwasha och legitimera sig själv mitt i en klimatkris – för i ett hållbart samhälle har fossilreklam ingen plats. 

Fortsättning följer. 

Greenpeace går samman med över 20 andra europeiska organisationer för att få till ett fossilreklamförbud
Fossilreklam, nej tack!

Använd din rätt att tillsammans med 1 miljon andra EU-medborgare skriva på detta European Citizen Initiative för att stoppa reklam för onödiga flygresor, törstiga bensinbilar och greenwashande oljebolag. Agera nu! Stoppa fossilreklamen!

Engagera dig