8 tips på mer miljövänliga julklappar

Nu står julen för dörren. En tid för nära och kära, för familjen och samvaro, för att lysa upp mörkret. Men också en tid för konsumtion. Julhandeln burkar varje år slå rekord och inget tyder på att 2016 blir annorlunda. Välj något annat! Fira en grönare jul med våra 8 tips.

1. Kvalitet före kvantitet

Sistaminuten-klappar och småsaker blir ofta liggande på en hylla efter julafton. Satsa istället på genomtänkta presenter som håller i längden. Varför inte gå ihop flera stycken och köpa en dyrare present tillsammans?

2. Upplevelser

En av de bästa presenterna är en upplevelse som kan delas med andra. Ge bort ett presentkort, köp biljetter till en konsert eller en föreställning. Eller varför inte använda första tipset? Gå ihop några stycken och köp ett festivalpass!

3. Prenumeration

Presenten som bara fortsätter att leverera. Med en prenumeration kan mottagaren glädja sig hela året åt favorittidningen, den bästa TV:n via streamingtjänster eller obegränsade ljudböcker. Eller varför inte ett årskort på ett museum eller medlemskap i en klubb eller förening?

4. Hemgjorda presenter

En present som du gjort själv är personlig på ett sätt som få köpta julklappar lyckas vara. Bara fantasin och kreativiteten sätter gränserna för vad du kan knåpa ihop själv och lägga under granen. Hemlagat godis, en glasburk med din egen kakmix, en hemstickad halsduk eller en hemmagjord kroppsscrub av havssalt och olja är några saker som vi skulle bli glada för.

5. Ekologisk eller rättvisemärkt mat

Det är inte alla som har tid att göra egna julklappar, men vi kan alla försöka se till att presenterna som vi köper är schyssta. De som producerat grejerna som hamnar under våra julgranar ska ha rättvisa arbetsvillkor och sakerna bör framställas med så lite miljöpåverkan som möjligt. Vad kan vara bättre till gourmeten än ett bra rättvisemärkt kaffe eller en ekologiskt framställd mörk choklad?

6. Tjänster

I vår stressade vardag är tid bland det mest värdefulla som finns. Ge bort din tid och frigör någon annans! Gör ett fint presentkort som kan bytas mot hjälp med barnvakt, matlagning eller städning.

7. En gåva till miljön och framtiden

Letar du efter en present till någon som har allt? Skänk pengar till arbetet för en bättre värld och en ljusare framtid. Om du ger en gåva till kampen för att skydda det norra skogsbältet får mottagaren ett fint gåvocertifikat med sitt namn.

8. Tid tillsammans

Kommer du ihåg vad du fick i julklapp förra året? Och året före det? Minnena som stannar hos oss handlar ofta om tid tillsammans med våra nära och kära, inte om presenter. Kanske är det läge att komma överens om att helt hoppa över julklapparna i år och bara njuta av julen tillsammans?