Den snabba spridningen av det nya coronaviruset (COVID-19) har fått många av oss att sitta klistrade framför nyheterna, oroliga för nära och kära, och för hur vi själva ska anpassa våra liv för att möta de nya utmaningar som den här pandemin innebär: både i våra hem, skolor och på arbetsplatser. Med andra ord är läget rätt tufft för de flesta.

Under dessa svåra tider kan vi se till att stötta varandra och själva visa på det beteende vi önskar se hos andra. Som medmänniskor kan vi visa att kärlek och gemenskap – är betydligt starkare än rädsla.

Här är 11 sätt som visar hur vi kan ta hand om varandra, samtidigt som vi skyddar oss själva, nu när våra familjer, vänner, kollegor och grannar gör sitt bästa för att ta sig igenom coronakrisen.

1. Ta hand om dig själv för allas skull – plana ut smittokurvan!

Att tillämpa social distansering som att ersätta kramar och handskakningar med andra alternativ är ett enkelt sätt att visa omtanke.

Alternativ till handskakningar och kramar i en värld med coronavirus
Alternativ till handskakningar och kramar i en värld med coronavirus

Om vi alla gör vårt bästa kan vi se till att jämna ut smittokurvan, så att inte våra sjukhus och vår vårdpersonal blir överbelastade! (Bilder via The Spinoff.co.nz)

“Att
Att tänka på sin hygien och tillämpa social distansering kan rädda liv och hjälpa till att plana ut smittokurvan av coronaviruset.

2. Kolla läget med dina äldre – både familj, vänner och grannar

Även om isolering är nödvändigt i dessa kristider, så kan det vara väldigt ensamt.

Smsa, ring, mejla eller om nödvändigt hälsa på. Särskilt om personen ifråga bor ensam. 

3. Sträck ut en “hand” till de som isolerats själva

Ring eller videochatta. Skicka roliga memes eller Gif:ar för att muntra upp de som är tvungna att hålla sig hemma själva.

Enkla och säkra sätt att påminna folk om att de faktiskt inte är ensamma, även om de inte kan lämna sitt hem – och att de har ditt stöd. Erbjud hjälp om det behövs, i vissa områden har omtänksamma grannar satt upp lappar i trapphuset, eller skapat lokala fb-grupper där de erbjuder sig handla nödvändigheter åt de som kanske inte vill eller kan lämna hemmet. Nu har vi möjlighet att visa omtanke om varandra – något som gynnar oss alla.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10162872962740447&set=g.689025571839843&type=1&theater&ifg=1

4. Erbjud din tid

Känner du kanske någon som är fast hemma själv eller behöver avgränsa sin närvaro på platser där smittan kan spridas? För de som tillhör riskgrupper som till exempel äldre och sjuka kan hjälp med att rasta hunden, handla mat, hämta post eller andra ärenden göra stor skillnad. Håll dig säker men erbjud din hjälp där möjlighet finns. Tillsammans tar vi oss igenom det här.

5. Stå upp mot rasism

Sjukdomar kan göra vem som helst sjuk, oavsett bakgrund eller etnicitet. Trots detta, på grund av att coronaviruset ursprungligen spreds från Kina, så har människor från Asien fått ta emot rasistiska påhopp. Men du kan vara med och stå upp mot rädslan och hatet, genom att upplysa och rätta de rasistiska kommentarer du ser och hör.

6. Bekämpa spridning av felaktig information

I samband med den snabbt eskalerande spridningen av coronaviruset (covid-19) har det tyvärr också spridits en hel del felaktig information online. Och när oroliga människor försöker hålla sig uppdaterade kan det vara svårt att skilja fakta från fake news.
Om du ser tvivelaktig information spridas, som inte har någon pålitlig  källa så rapportera det direkt. Via Facebooks :s plattform är det enkelt att använda den inbyggda funktionen för att rapportera ett inlägg, både om det dyker upp i ditt facebookflöde eller på Instagram. Det är också bra att uppmärksamma personen som delat inlägget, antingen via ett personligt meddelande eller genom att kommentera posten.

Se till att få din information från pålitliga källor, utan något underliggande syfte (t.ex.för att sälja en produkt, eller vinna röster) som till exempel World Health Organization, svenska Folkhälsomyndigheten eller vårdinstitutioner.

7. Engagera dig digitalt tillsammans med andra!

I tider där de flesta av oss är tvungna att hålla sig hemma, kan det vara svårt att veta hur man ska fördriva sin tid. Varför inte bli en digital aktivist och fortsätta kämpa för dina hjärtefrågor online? Här har vi listat några enkla tips på hur du kan fortsätta att kämpa för en bättre värld, från tryggheten i ditt hem.

Även om många av oss är hemma kan vi fortfarande göra skillnad med digital aktivism.

8. Starta en insamling för de som drabbas ekonomiskt

Fundraising-plattformar som GoFundMe kan hjälpa till att organisera din insamling, men du kan också använda dina egna sociala plattformar eller email för att nå ut till människor som kan tänkas vilja hjälpa de som har svårt att få ekonomin att gå ihop i dessa kristider. Genom att hjälpa någon annan som behöver det nu, kan du vara med och främja ett samhälle som finns där för dig när du själv kanske behöver det!

9. Digitalt umgänge kan också vara kul!

Uppmaningen om att socialt distansera sig under den här tiden, när smittan sprids i hög fart, behöver inte innebära att vi inte kan ha roligt tillsammans med våra vänner. Allt som behövs är lite kreativitet! Boka in en daglig videochatt med dina vänner eller familj via verktyg som Skype, Google Hangouts eller Zoom. Varför inte styra upp en gemensam filmkväll eller en yatzy-turnering över ett videosamtal?

10. Dela positiva nyheter och exempel på solidaritet med din omgivning

Det finns redan massvis med exempel på människor som hjälper varandra i dessa tider av kris. Dela de positiva historier du ser! Tillsammans kan vi se till att inte drunkna i dåliga nyheter och en känsla av hopplöshet. Sprid ordet om hur du och andra är med och gör skillnad.

https://www.facebook.com/vigillarolika/posts/2666112583441904?__xts__[0]=68.ARBn-IaaBkh4jc3T57F-wHWtsNP16QrbmVBic1B0TnAzF0rKuvLqLUS4fGYic_gPU1Wc0T0P14iuyWgyyCIfG-Q5wPtxpm9CSR_dKtpkAggWslQuvtMGD2ddJxMOBOLkVX4aAioM__Hq-4TjD11F9XhzP5D8Q2O21k8PgetsG_xiR8aMK98t32YDOQr544NmVQD9g1ooefoBqxoWfNE6fGdrj1rSTv0ZLUZ4V1LKBpQqzv8h3nFVfvnwdKgc_X9ams9Dt2G1-uVwcwdZhzNEhuRil1D7Db7HcfZKDI3jStSws4-86tR4pWUOFjL_v2vcMtVh2vQTl79tDCq4qyBLemi–A0ieBA4nUdvi26pMR3D4mn5fO6FNw&__tn__=-R

11. Och för guds skull, sluta köpa upp allt toapapper!

Förbered dig för vad ditt hushåll faktiskt behöver ifall ni hamnar i karantän, men håll koll på panik-reflexen att hamstra. Om vi vill ha en bättre värld, måste vi lära oss att tänka på samhällets behov först och att dela med andra. Tänk efter innan du rensar hela hyllan i matbutiken, behöver du verkligen en 24-rullars förpackning med toalettpapper? Eller klarar du dig kanske rätt bra med det lager du redan har hemma? Om vi alla tänker rationellt, både gällande våra egna behov och andras, så behöver ingen bli utan.

Och för dig som börjar bli riktigt rastlös och har svårt att hålla dig hemma trots att du borde, tänk på alla de hjältar som arbetar inom sjukvården:

”We stay here for you – please stay home for us! ❤️
#notallheroeswearcapes