Mötet i Polen avslutades utan tydliga löften om höjda klimatambitioner, två månader efter det att FN:s klimatpanel IPCC publicerat sin mycket omtalade rapport som varnade för att att vi måste ställa om mycket snabbare än vad som tidigare tidigare för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader och mildra de allra värsta effekterna av klimatförändringarna.

COP 24 ledde till en förbättrad regelbok för Parisavtalet men inget tydligt kollektivt beslut om att höja ambitionsnivån för insatserna för att begränsa klimatförändringarna.

– Utan direkt handling räcker inte ens de hårdaste reglerna. Människor förväntade sig handling, något som världens regeringar misslyckades med. Det är oacceptabelt och de måste nu ta med sig jordens befolknings ilska till generalsekreterarmötet i januari där de måste leverera, säger Jennifer Morgan, Greenpeace International generalsekreterare.

Greenpeace uppmanar nu världens regeringar att rejält höja ambitionsnivån och bevisa att de hört världens krav på förändring. IPCC:s rapport borde vara väckarklockan som ruskar om politikerna och ger oss handling som matchar omfattningen av klimathotet.

– Världens ledare har inte tagit sitt ansvar på klimattoppmötet. De har inte skärpt sina åtaganden mot klimatförändringar. Nu är det extra viktigt att enskilda länder som Sverige axlar ledartröjan! Sveriges politiker måste minska utsläppen i den takt som Parisavtalet kräver. Därför är det också oansvarigt att riksdagen i förra veckan godkände en budget som prioriterar ned klimat och miljö, säger Frode Pleym, chef för Greenpeace i Sverige.

Hela pressmeddelandet från Greenpeace International hittar du här:
https://www.greenpeace.org/international/press-release/20056/cop24-ends-without-firm-promises-to-raise-climate-action-and-ambition/

Kontakt

Chef för Greenpeace i Sverige
Frode Pleym
frode.pleym@greenpeace.org
+46 (0)70 728 04 47

Kommunikationsansvarig
Markus Mattisson
markus.mattisson@greenpeace.org
+46 (0)70 397 66 72