Ett träd protesterar i en ny film från Greenpeace mot skogsindustrins påståenden om den svenska skogen. Under en aktion byter trädet ut skogsbolagens annonstavlor till en egen variant, som i stället för en grönskande gammelskog visar ett kalhygge.

– Sverige håller i snabb takt på att avverka de sista gammelskogarna vi har kvar. Ska vi klara klimatet och miljömålen måste det upphöra. Genom den här aktionen vill vi visa att skogsindustrins bild av verkligheten inte stämmer, säger Per Skägglave, träd och Greenpeace-aktivist.

Skogsindustrin har i en stor annonskampanj försökt att beskriva det svenska skogsbruket som långsiktigt hållbart och en förutsättning för att vi ska klara klimatmålen. En granskning av Dagens Nyheter visar att skogsbolagen har satsat mer än 150 miljoner kronor på lobbyarbete under de senaste fyra åren ”för att öka skogsbruket för klimatets skull”. Men både miljörörelse och forskare har framhållit att skogens klimatnytta är störst om ekosystemen hålls intakta.

– Levande skogar är avgörande för ett klimat i balans och en rik biologisk mångfald. De är en förutsättning för vår trygghet och vår välfärd. Om vi fortsätter exploatera och förstöra ekosystemen äventyrar vi vår framtid, säger Dima Litvinov, kampanjledare på Greenpeace.

Här kan du se filmen: https://www.youtube.com/watch?v=-_aUdv5jHFY

Kontakt:

För mer information och för att intervjua trädet Per Skägglave, kontakta: Gustav Martner, ansvarig för reklam- och marknadsrättsfrågor, på 076 834 60 50 eller [email protected]

För mer information om Greenpeace arbete med skogsfrågan, kontakta Dima Litvinov, kampanjledare, på 070 657 6586 eller [email protected]

Här kan du läsa mer om Greenpeace krav på det svenska skogsbruket: https://www.greenpeace.org/sweden/publikationer/45960/den-svenska-skogen/

PS. Naturligtvis är Per Skägglave inget riktigt träd utan en Greenpeace-aktivist i en trädkostym. Men att träd jobbar i Photoshop och gör Greenpeace-aktioner är ungefär lika sanningsenligt som att engångsartiklar växer ur stubbar mitt i välmående nyckelbiotoper (som skogsbolagen påstår i sina annonser). DS.