Kreta, Grekland, 15 december 2021 — Forskare i Medelhavet har hittat minst fyra olika arter av valar, inklusive kaskeloter och tre arter av delfiner, i ett område nära ön Kreta, där oljebolagen Total och ExxonMobil ska starta seismiska tester för att leta efter ny olja och gas. Det visar en ny rapport  som Greenpeace Grekland släpper idag. 

Kaskeloten är en hotad art i Medelhavet på grund av deras låga antal och deras sårbarhet för mänskliga aktiviteter. Havsexperter varnar nu för de allvarliga hoten mot dessa däggdjur, inklusive extremt höga ljudföroreningar från seismiska explosioner om oljebolagens planer fortgår.

Undersökningen, som genomfördes i september 2021 i samarbete med Pelagos Cetacean Research Institute, omfattar en visuell och akustisk undersökning som täckt en total spårningsträcka på 5 971 km inom offshoreregionen vide den Hellenska djuphavsgraven sydväst om halvön Peloponnesos. Detta inkluderar ett område där oljebolagen beviljades två gemensamma prospekteringsblock för olja och gas 2019. Blocket ”Sydvästra Kreta” ligger cirka 16,5 km sydväst om ön Kreta, medan kvarteret ”Västra Kreta” ligger cirka 120 km västerut.

– Total och ExxonMobil utsätter hotade arter och viktiga ekosystem för outhärdliga ljudnivåer från seismiska explosioner och föroreningar från djuphavsborrningar. Och för vad? För att kunna fortsätta att förbränna olja och gas, när klimatkrisen kräver att vi slutar använda dem. Förra veckan vann Shell en rättstvist som bekräftade deras tillåtelse att använda ljudkanoner var tionde sekund för att leta efter olja i valrika vatten utanför Sydafrikas vilda östkust. Vi måste stoppa oljebolagen nu innan de börjar förstöra Medelhavet, säger Kostis Grimanis, talesperson hos Greenpeace Grekland. 

Rapporten identifierar Medelhavet som ett avgörande ekosystem för marint liv som redan nu lider av effekterna av klimatkrisen. Det är mer brådskande än någonsin att skydda havets biologiska mångfald och sätta stopp för alla nya utvinningsplaner för fossila bränslen.

”Total har nyligen investerat  flera miljoner euro i en reklamkampanj för att övertyga oss om att de är ett grönt och ansvarsfullt företag. Reklam och sponsring gör det möjligt för dessa företag att fortsätta förstöra planeten i vinstsyfte. Det här är en del av en rökridå som vi måste blåsa bort för att se vad som ligger bakom: ett enormt hot mot klimatet och en risk att den biologiska mångfalden i Medelhavet kommer att lida enorm skada, säger Edina Ifticene, oljeexpert hos Greenpeace Frankrike.

Greenpeace kräver att alla planer på ny utvinning av fossila bränslen  i Grekland omedelbart dras tillbaka. Varje ny investering i den falskt annonserade ”bra” fossilgasen kommer inom några år att bli en strandad tillgång med fruktansvärda konsekvenser för ekonomin, de grekiska och europeiska skattebetalarna och landets naturresurser. 

Foton tillgängliga för media

Rapporten på engelska

Kontakter

Smaragda Skoulou, Communications Officer, Greenpeace Greece: [email protected], +30 6944 875444

Kostis Grimanis, Climate and Energy Campaigner, Greenpeace Greece: [email protected], +30 6984617034