Tjornobyl, Ukraina, 18 juli 2022 

Nära ruinerna av Tjornobyls kärnkraftsverk, undersöker ett team av strålningsexperter, ledda av Greenpeace Tyskland, lämningar efter ryska positioner för radioaktiv kontaminering. 

Greenpeace, provtagning på plats vid Tjornobyl. Foto: Jeremy Sutton Hibbert, Greenpeace

Skyttegravar och diken byggdes av ryska soldater under deras ockupation av Tjornobyl-området i mars, omkring 600 soldater var utplacerade där. Forskningsprojektet genomförs med godkännande av den ukrainska regeringen och i samarbete med forskare från Ukrainas statliga byrå för förvaltning av uteslutningszoner (SAUEZM).

För första gången sedan början av den ryska invasionen görs nu oberoende mätningar och bedömningar av Internationella atomenergiorganets (IAEA) uttalande den 28e april. Enligt IAEA fanns en ökad strålning, men de bedömde att nivåerna inte utgjorde någon större fara för miljö eller människor. IAEA:s biträdande direktör är Mikhail Chudakov, en mångårig anställd i det ryska kärnkraftsföretaget Rosatom.[1]

– Vi vill veta vad som verkligen hände på marken. IAEA:s information hittills är otillräcklig. De ukrainska myndigheterna gör det möjligt för Greenpeace Tysklands forskargrupp att samla in oberoende information om strålsäkerhet i regionen. Detta inkluderar att undersöka den radioaktiva kontamineringen som deponerats i Exclusion Zone när Tjornobylreaktorn exploderade 1986. Mellan sju och nio ton kärnbränsle pulveriserades och slängdes ut i atmosfären i explosionen 1986, säger Shaun Burnie, kärnkraftsexpert från Greenpeace Tyskland, på plats i Tjornobyl.

Under den ryska ockupationen av Tjornobylregionen varnade experter från Greenpeace för att detta kan leda till ökad radioaktiv kontaminering, men IAEA gav sitt ”all-clear” i slutet av april. Kärnkraftsmyndigheten har mandat att främja kärnkraft.[2]

– När EU-kommissionen aktivt stödjer kärnkraft genom att inkludera den i sin taxonomi blir det viktigare än någonsin att undersöka miljöpåverkan från Tjornobyl, världens värsta kärnkraftskatastrof, säger Shaun Burnie.

Foto och video finns tillgängliga via Box.

Video: https://t1p.de/d0zww 

Foto: https://t1p.de/31enn 

Presskonferens den 20 juli kl 9:00 CEST via ZOOM-länk: https://t1p.de/dzbks 

[1]https://www.greenpeace.org/international/press-release/52713/greenpeace-iaea-ties-russian-state-nuclear-energy/ 

[2] https://www.iaea.org/about/statute 

Kontakter på plats:

Dima Litvinov, Greenpeace Sverige: [email protected], +466576586

Shaun Burnie, Greenpeace Tyskland: [email protected],  +447904958266

Björn Jettka, pressansvarig, Greenpeace Tyskland: [email protected], +491718780778

Följ  @greenpeacepress på Twitter för våra senaste internationella pressmeddelanden.