Adidas har gått all-in för att fasa ut farliga kemikalier ur produktionen.

Världens tre största sportmärken, Nike, Puma och nu även Adidas, har officiellt åtagit sig att fasa ut alla farliga kemikalier i sin produktionskedja före 2020.

Detta är fantastiska nyheter för vår miljö, våra floder och de miljontals människor i Kina och på andra ställen, som är beroende av floderna för sitt dricksvatten och sitt jordbruk. Det hade inte varit möjligt utan all hjälp av Greenpeace-supportrar och aktivister som uppmanat Nike, Adidas och andra klädmärken att fasa ut användningen av farliga kemikalier – tack alla!

Detta är en milstolpe för vår globala kampanj mot företagens förorenande av vatten.

Det rör sig i leden bland de klädföretag som ligger efter också. Sedan nyheterna om de förgiftande plaggen spridits internationellt, i mode- och branschmedier, har Lacoste, G-Star Raw, Uniqlo och det kinesiska sportmärket Li Ning också börjat engagera sig. Våra kampanjansvariga kommer under de kommande veckorna att inleda samtal med dessa företag, för att få fram starka och bindande löften om en framtida produktion fri från miljögifter.

H&M ligger långt efter när det gäller att avgifta sin produktion.

Tyvärr ligger vår svenska klädkedja H&M efter i detta lopp. De fortsätter hävda att de har full kontroll över kemikalierna i sin produktionskedja, trots att vi hittat en kemikalie som de själva förbjudit i produktionen i 4 av 6 testade plagg. Deras argument är att de nivåer vi hittat är lägre än de gränsvärden de själva tittar efter, vilket de hävdar är tillräckligt höga. Men det enda de bekräftar med detta argument är att de ännu inte fattat galoppen.

Adidas däremot siktar på nolltolerans för miljögifter. Därmed erkänner de att det inte finns något sådant som “säkra nivåer” för dessa kemikalier. Det innebär en radikal förändring för företagen.

Som en del av åtagandet har Adidas inkluderat några väldigt specifika och omedelbara åtgärder, bland annat en plan för hur de ska fasa ut nonylfenoletoxylater och ett åtagande att samarbeta med alla aktörer i produktionskedjan.

Ett mycket viktigt steg är att Adidas har gått med på principen “rätten att veta”, vilket garanterar oss tillgång till information om vilka kemikalier som släpps ut från deras leverantörers fabriker, år för år. Adidas har även uttryckligen åtagit sig att utveckla en branschstandard och lovat att komma med en handlingsplan inom sju veckor.

Med dessa åtagandet har alltså Nike, Adidas och Puma rejält dragit ifrån H&M och andra stora märken som listas i vår rapport. Under de närmaste veckorna kommer vi att bevaka företagen för att se till att de verkligen kommer med konkreta och ambitiösa handlingsplaner samt fortsätta hålla trycket uppe på H&M och de andra företagen, som ännu inte gjort vad de kan för att fasa ut alla farliga kemikalier ur produktionskedjan.

Än en gång, ett stort tack till alla som varit med i kampanjen så här långt! Vi har mycket kvar att göra, men med ditt stöd kommer vi att lyckas.