Vilket gensvar vi fått av alla er naturälskare! När vi berättade att Greenpeace funnit PFAS-kemikalier som kan vara skadliga på de mest avlägsna platser i världen och att friluftsindustrins produktion bidrar till att dessa kemikalier sprids, var det många som ville hjälpa till.

För ett par veckor sedan började tusentals supportrar och naturälskare från hela världen att höra av sig till sina favoritmärken med frågorna: använder ni PFAS vid tillverkning och tänker ni fasa ut kemikalierna?

Idag används PFAS av många märken för att skapa vatten-och smutsavstötande produkter.

Patagonia, Mammut, Haglöfs,Colombia och North Face är några av de märken som friluftsälskare hörde av sig till.

Ett enda positivt svar

De flesta svaren var dessvärre inte särskilt upplyftande, men det finns undantag. Det mest positiva kom från Fjällräven, som skrev:

“Vi har arbetat med att fasa ut PFAS under många år och från och med 2015 använder vi inte någon PFAS i våra tyger.”

Det är bra, men de flesta andra märken svarade tyvärr att de fortfarande använder PFAS (läs mer om vad de svarade nedan). Därför känns det naturligt att nu testa vilka som använder PFAS och vilka som inte gör det och vi behöver er hjälp. Gå in på vår webbsida och rösta på vilket märke och vilka jackor, skor eller annan utrustning du vill att vi testar. De produkter som får flest röster skickar vi till ett oberoende laboratorium som tar reda på exakt vilka PFAS den innehåller.

Många märken använder kemikalierna

Märken som Vaude och Jack Wolfskin svarade att de är på gång med att fasa ut PFAS och att datumet är satt till 2020.
Patagonia, Mammut, Decathlon, Arcteryx, Salewa, Haglöfs och North Face har också svarat, men svaren känns inte särskilt upplyftande.

Haglöfs använder fortfarande PFAS och har inte satt något datum när de ska vara utfasade:

“Men på sikt vill alla förstås att alla typer av PFAS ska ersättas av andra och bättre alternativ. Vi använder fortfarande C6-impregneringar på våra skalkläder eftersom det idag inte finns PFAS-fria alternativ som klarar de funktionskrav som är nödvändiga i en utsatt miljö.”

Vi hittade ingen märkning

Mammut var snabbast med att svara, men de var tyvärr inte helt ärliga i sitt svar,de skrev att “PFAS-fria ytterkläder” markeras med en PFAS-fri ikon. När en av våra supportrar gick in i en av Mammuts flaggskeppsbutiker och frågade efter ikonen, gick det inte att hitta den. Några dagar senare informerade butiken vår supporter att: “alla hårda skaljackor görs med PFAS. Endast våra mellanlager, t-tröjor, skjortor och underkläder är PFAS-fria.” En sådan glidning förväntar man sig inte av ett trovärdigt varumärke.

Patagonia svarade att  kortkedjiga PFAS är ett problem som de måste lösa, att PFAS är en kortsiktig lösning, och att det inte finns något bra alternativ i nuläget som ger ett lika bra skydd mot regn- och vind, och håller i längden. Många varumärken sa att de ersatt långkedjiga PFAS (t.ex. PFOA eller PFOS) med kortkedjiga PFAS. Några konstaterade dock att det inte är en bra lösning. Det håller vi verkligen  med om, även de kortkedjiga blir kvar länge i naturen. Ju fler studier som görs på dem desto mer visar det sig att kortkedjiga PFAS också kan vara ett problem för miljön och vår hälsa. Nyligen undertecknade fler än 200 forskare från 38 länder “Madrid Statement”, där man vill fasa ut alla PFAS, inklusive de kortkedjiga, från alla konsumentprodukter, i linje med försiktighetsprincipen.

Varumärken som påstår sig älska naturen och respektera naturälskare måste gå i täten för en bättre miljö och sluta använda långlivade och skadliga kemikalier. De måste sätta en deadline för att fasa ut alla PFAS. Allt annat underminerar deras trovärdighet.

Varför slutar de inte?

Den främsta ursäkten som används är att alternativen som finns inte skyddar lika bra mot väder och vind.  Men inte ett enda varumärke hänvisade till någon studie som stödjer detta påstående.

En god nyhet är att mindre märken som Paramo, Fjällräven, Radys, Rotauf och PYUA redan visat att det går att ta fram hållbara och högpresterande produkter utan PFAS. Greenpeace team testade PFAS-fria produkter på åtta expeditioner runt om i världen – bland annat till Haba Snow Mountain, 5000 meter över havet. Vi vandrade genom vind, regn och snö med hjälp av hållbara, högpresterande ytterkläder. Alla våra kläder stod emot väder och vind, och var PFAS-fria. Vi köpte våra jackor, byxor och ryggsäckar från små friluftsmärken som redan har helt PFAS-fria kollektioner.

Ett stort tack till alla som deltar i vår PFAS-kampanj. Det är ett viktigt steg för att tillsammans avgifta naturen. Här kan du själv läsa svar från de olika märkena och berätta vad du tycker om dem. Forsätt gärna hör av er och hjälp oss att avgifta friluftsindustrin!

/Therese