Raporlar - Denizlerdeki yaşam hakkında ürkütücü gerçekler

Greenpeace, uzun yıllardır denizlerdeki tükenişe dikkat çekiyor. Bu gerçek, Dünya Gıda Örgütü tarafından 2010 yılında yayınlanan "Dünya Balıkçılığı ve Akuakültürün Durumu" raporu ile birkez daha doğrulandı. Kıyısal ekosistemlerin yok olmasından, aşırı avlanmaya, balık çiftlikleri ve kara kökenli atıklara kadar bir çok etken denizleri sona sürüklüyor. Acil çözüm için denizel alanların %40'ını kapsayan büyük ölçekli deniz rezervleri oluşturmalı ve sürdürülebilir balıkçılık yönetimini hayata geçirmeliyiz.

Balık cetveli

Denizlerdeki balık türlerinin yüzde 90'ı tükenmiş durumda. Olgunluk çağına gelen bir balığın her yumurtladığında binlerce balık ürettiği unutulmamalı. Sağlıklı denizler ve sürdürülebilir balıkçılık için asla yavru balık satmayın, almayın, tüketmeyin. Her balığı bu cetvelle ölçerek, olgunluk boyuna ulaştığından emin olarak alın.

Balık cetveli - PDF Yükle

Su ürünleri tebliğindeki avlanma boyları için öneriler tablosu

Greenpeace, halen geçerli olan 2008-2012 su ürünleri tebliğinde yer alan ticari balık türlerinin avlanma boylarının bilimsel verilere uygun olarak yeniden düzenlenmesini talep ediyor. Bu tabloda, tebliğdeki balık türleri hakkında yapılmış bilimsel çalışmalar taranarak bilinen bilimsel ilk üreme boyları ile varolan yasal avlanma boyları karşılaştırılarak, yasal avlanma boyları için bir ön öneri tablosu oluşturulmuştur. Bu tablodaki veriler, daha fazla bilimsel veri toplandıkça güncellenmektedir.

Su ürünleri tebliğindeki avlanma boyları için öneriler tablosu - PDF Yükle

Üreme boyları ile ilgili bilimsel çalışmalar

Bu raporda, Türkiye denizlerindeki balık türlerinin ilk üreme boyları hakkında yapılan bilimsel araştırmaların listesi yer alıyor. Bu liste sayesinde, avlanma boylarını tespit edebilmek için gerekli olan temel verileri derlemek mümkün.

İlk üreme 2010 - PDF Yükle

IUCN kırmızı liste

IUCN (International Union for Conservation of Nature - Uluslararası Doğa Koruma Birliği) tarafından hazırlanan rapor, Akdeniz'de bulunan 513 tür ve 6 alt türün koruma statülerini değerlendiriyor. Raporda Greenpeace'in daha önce de üzerinde durduğu mavi yüzgeçli orkinos ve orfozun da tehdit altındaki türlerden olduğu belirtiliyor. Bu belirleme, tehdit altındaki türlerin koruma statülerini geliştirmede uygun koruma önlemlerinin alınması için yol gösterici nitelikte.

IUCN Kırmızı Liste (İngilizce) - PDF Yükle

IUCN Kırmızı Liste Özet (Türkçe) - PDF Yükle

Türkiye denizlerindeki balık türleri kırmızı listesi

Türkiye denizlerindeki balık türlerinin durumu, tehlike altındaki türlerin tespiti hakkında son yıllarda yapılmış en önemli çalışmadır. Bu raporda pek çok ekolojik ve ticari anlamda değerli balık türünün tehlike altında veya risk altında olduğunu görmek mümkün.

Türkiye denizlerindeki balık türleri kırmızı listesi (İngilizce) - PDF Yükle

Gökova Körfezi'ndeki orfoz türlerinin avlanma yönetimi paradoksu

Bu bilimsel makalede, Gökova Körfezi'ndeki orfoz türlerinin durumu örneğinden yola çıkarak, üreme boyları ve stok durumları hakkında önemli ipuçları elde etmek mümkün. Önemli üst yırtıcılardan bir olan orfozların yasal avlanma boyları, ne yazık ki bilimsel üreme boylarının çok altında! Bu da ciddi tehlike çanları çalan orfoz türünün daha da hızla tükenmesine yol açmakta.

Gökova Körfezi'ndeki orfoz türlerinin avlanma yönetimi paradoksu (İngilizce) - PDF Yükle

Orfoz

Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi Kıyı ve Deniz Alanlarının Biyolojik Çeşitlilik Tespiti Projesi Final Raporu'nun Orfoz hakkında hazırlanmış bölümünden alıntıdır.

Orfoz - PDF Yükle

Son güncellemeler

 

Van’daki çocuklara kalem gönderiyoruz

Haber | 18 Eylül, 2012 at 13:39

"Seninki Kaç Santim?" kampanyası için topladığımız kalemleri, Van’daki çocuklara gönderiyoruz. “Bakan’a kalem gerek” sloganıyla topladığımız 2800 kalemi, Bakan’ın su ürünleri tebliğinde olumlu düzenlemeleri imzalamasının ardından geleceğimizi...

Yeni av sezonu yeni umutlarla başlıyor

Haber | 31 Ağustos, 2012 at 18:39

1 Eylül 2012 günü yeni Suürünleri Avcılık Sezonu başlıyor.Yeni yayınlanan Suürünleri Tebliği'nde yapılan değişiklilerin nasıl uygulanacağı çok önemli. Balıkların yasal avlanma boylarında yapılan değişiklikler, gırgır avcılığına getirilen yeni...

Umutlarımız suya düşmedi! Kalkan, levrek ve sinagrit de umutlu!

Haber | 23 Ağustos, 2012 at 12:12

İki yıldır süren kampanyalar, onca tartışmalar, yüzbinlerce destekçinin attığı imzalar, onbinlerce dilekçe, faks ve telefonların ardından önümüzdeki dört yılın balıkçılık kurallarını belirleyecek olan suüürünleri tebliği sonunda yayınlandı.

Umutlarımız suya düşmesin

Haber | 13 Ağustos, 2012 at 15:03

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na, yayınlayacakları yeni su ürünleri sirkülerinin denizlerimizin ve balıkçılığın sürdürülebilirliği adına umutlarımıza karşılık vermesinin zamanı geldiğini hatırlatıyoruz.

Kaç santim ilerledik?

Haber | 27 Temmuz, 2012 at 13:02

Artık denizlerimiz için ''santim santim'' ilerlemekten fazlasını yapmanın zamanı geldi! Balık stoklarının devamlılığı adına 'seninki kaç santim' derken gerçekten de günümüzde avlanan balıkların çoğunun henüz yavru olduğuna ve hatta bunun yasal...

70 sonuçtan 1 - 5 sonuç

Kategoriler
Etiketler