Enerji [D]evrimi Şimdi

Petrolün Kirli Yüzü

Açgözlü petrol şirketleri için Meksika, Karadeniz veya Kuzey Kutbu fark etmiyor. Dünyanın en kârlı ve pis işini yapan bu şirketler ne derin deniz petrol aramalarının tehlikelerini ne de petrole olan bağımlılığımız devam ederse ortaya çıkacak, iklim değişikliği kaynaklı felaketleri umursuyor. Bu kârlı, pis işin tek sermayesi ise dünyamızın ta kendisi!

Petrol Şirketleri, Elinizi Kuzey Kutbundan Çekin!

Petrole olan bağımlılığımız bizi bir petrol krizinden diğerine sürüklüyor. Bundan sadece 1 yıl önce BP, Meksika Körfezi'nde büyük bir felakete sebep oldu. O zamandan bu yana artan petrol fiyatlarının küresel krizin iyileştirilmesinin önünü tıkadığını ve yiyecek ve ulaşım fiyatlarını artırdığını görüyoruz.

Petrole olan bağımlılığımız aynı zamanda küresel ısınmaya ve Kuzey Kutup Denizi'nin geri çekilmesine sebep oluyor. Petrol endüstrisi dünyamızın sonunu getirecek bu felaketin Kuzey Kutbu üzerindeki etkilerini bile bir fırsat olarak görüyor. Dünyanın en önemli ve kırılgan alanlarından biri olan Kuzey Kutup Denizi'nde petrol sızıntısı riskine rağmen derin denizlerde petrol çıkarmak istiyor.

İskoç petrol şirketi Cairn Enerji Kuzey Kutbu'na ilerleyen petrol faaliyetlerinin başını çekiyor. Cairn Leiv Eiriksson ve yanında başka araçlarla riskli derin denizlerde petrol çıkarmak istiyor.

Kuzeydeki hava koşulları Cairn Enerji'nin yazın sadece belirli bir zaman aralığında çalışma yapmasına izin veriyor. Dondurucu soğuklar, kötü hava koşulları ve alanın uzaklığı herhangi bir sızıntı durumunda müdahaleyi ve temizliği çok zor – belki de imkânsız- hale getiriyor. Bu da derin denizde petrol çıkarma faaliyetlerinin zaten iklim değişikliği nedeniyle zor durumda olan el değmemiş bir bölgeyi büyük bir riske sokuyor.

Cairn Enerji gibi petrol şirketlerinin dünyada az sayıda kalmış bu kadar önemli ve kırılgan habitatlarda son damlasına kadar petrol peşinden koşmasına izin verilmemeli.

Bu gibi petrol şirketleri kirli enerjilere olan bağımlılığımız sebebiyle ortaya çıkan küresel ısınmanın yol açtığı buzul erimesiyle erişilebilir alanlar haline gelen Kuzey Kutbu gibi yeni yerleri petrol arama alanları haline getirmek istiyor. Petrol şirketlerinin buzulların erimesinin ilk nedenlerinden biri olan fosil yakıtları çıkarmak için bu kırılgan alanlara gitmeleri gerçekten çılgınlık.

Durumu değiştirebilir ve Kuzey Kutbu'nu kurtarabiliriz! Ancak bunu sadece ayak direten kirletici şirketleri ve politikacıları, dünyayı petrole olan bağımlılıktan kurtaracak kararlar almaya zorlayarak yapabiliriz. Bu konuda anahtar nokta kirli enerjiye harcanan trilyonların enerji verimliğine ve temiz enerji teknolojilerini geliştirmeye harcanması. Başlangıç noktamız ise petrole olan bağımlılığımızdan kurtulmak, Kuzey Kutbu'nu ve iklimi korumak ve yeni temiz enerjiler ve endüstriler yaratmak olabilir.

Kategoriler