80 ilde hava alarm veriyor

Yorum ekle
Haber - 24 Mart, 2016
Geçtiğimiz kış ayında tüm dünyada “kırmızı alarm” seviyesine yükselen hava kirliliğinin Türkiye’deki boyutunu üyesi olduğumuz Temiz Hava Hakkı Platformu ile hazırladığımız raporla gözler önüne serdik.

“Türkiye’de Hava Kirliliği: Kara Rapor” adlı rapor bugün basın konferansı ile kamuoyuyla paylaşıldı. 

Türkiye’de hava kirliliği ölçümü yapılan tüm istasyonlardan alınan veriler ışığında hazırlanan raporda yer alan çarpıcı gerçekler şöyle:

- Türkiye’de hava kirliliğine neden olan partikül madde (PM10 Dünya Sağlık Örgütü tarafından kesin kanser yapıcı madde olarak sınıflandırılıyor) 81 ilin 50’sinde güvenilir limitlerin üzerindeydi.

- Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) hava kalitesi limiti dikkate alınarak yapılan değerlendirmede ise Türkiye genelinde sadece Çankırı’daki değerlerin limitin altında olduğu görüldü.

- Özellikle Samsun (İlkadım Hastane), Bursa, Manisa, İstanbul (Esenyurt), Adana (Valilik), Kayseri (Hürriyet) ve Bursa (Beyazıt Cad.) istasyonlarında, yılda 250 günden fazla süre boyunca ( 327-256 gün) günde 50 μg/ m3’den daha fazla PM10 düzeyi ölçümü yapıldı.
Kömürlü termik santraller nedeniyle Türkiye’de her yıl en az 2 bin 876 erken ölüm, 4 bin 311 hastaneye yatış ve 637 bin 643 işgünü kaybı yaşanıyor.

Raporu hazırlayan ekipten Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, raporu şöyle değerlendirdi: “Türkiye’de klasik hava kirleticilerinin tümü ölçülmüyor. Ülkemizde yalnızca SO2 ve PM10 tüm illerde ölçülüyor. Diğer klasik hava kirleticilerinin ölçüldüğü il ve istasyon sayısı sınırlı. Hükümet hava kirliliğini önleme konusunda ivedi olarak adım atmalı ve hava kirleticileri için DSÖ tarafından önerilen sınır değerlerin kullanılmasını sağlamak amacıyla yasal düzenleme yapmalıdır.”

Türkiye'nin hava kirliliği konusundaki yasal mevzuatı DSÖ'nün düzenlemelerinin gerisinde, temiz hava hakkı 2019-2020 hedeflerine ulaşmak için öncelikle kömüre dayalı enerji üretiminden vazgeçilmeli ve etkili önlemler derhal alınmalı.

Harekete geç

Geleceğimizi karartan kömürlü termik santrallere karşı mücadeleye katılmak için tıkla!