Sera gazı kaynağı fosil yakıtların yerine temiz yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin biçimde entegrasyonu iklim değişikliğininin hızını yavaşlatacak veya azaltacaktır.

Cihazlarda elektrik tüketimini azaltan teknoloji geliştirmeleri gibi birçok enerji verimliliği önlemi, şebekedeki toplam yükü azaltmak için önemli kümülatif etkiye sahiptir. İklimlendirme, binaları ısıtma ve soğutma için elektrik gereksinimlerini azaltır. Bunun yanısıra, akıllı şebeke teknolojileri ve politikaları, tüketirken aynı zamanda üreten adına ''üreten tüketici'' denen yeni bir tüketici sınıfı gibi bir dizi yeni çözümü ve adaptasyon önlemlerini destekler.

Son bir yüzyıldır dağıtım şirketleri, gereken verilerin çoğunu toplamak için çalışanları incelemeye göndermekteydi. Örneğin çalışanlar, sayaçları okuyor, bozuk ekipmanları arıyor ve gerilimi ölçüyordu. Bugün elektrik dağıtmak için kullanılan araçların çoğunun otomatikleştirilmesi ve bilgisayar uyumlu hale  getirilmesi gerekiyor. Ancak artık elektrik endüstrisini modernleştirmek için pek çok seçenek ve ürün de sunulmakta.

Akıllı şebeke nedir?

"Şebeke", santrallerden tüketicilere elektrik taşıyan ağın tamamına denk gelir. Şebeke kablolar, trafo merkezleri, transformatörler, anahtarlar ve daha fazlasını içerir.

Günümüzde "akıllı" telefon nasıl içinde bilgisayar bulunan bir telefon anlamına geliyorsa, akıllı şebeke de, şebekeyle ilişkili cihazlara iki yönlü dijital iletişim teknolojisi ekleyerek elektrik şebekesinin "bilgisayarlaştırılması" anlamına geliyor.

Şebekedeki her cihaza, veri toplayacak sensörler (güç metreler, voltaj sensörleri, arıza dedektörleri, vb.) eklenerek alandaki cihaz ile şebeke operasyon merkezi arasında çift yönlü dijital iletişim sağlanabilir. Akıllı şebekenin en önemli özelliği, her bir aygıtı veya milyonlarca aygıtı merkezi bir konumdan ayarlama ve denetleme olanağı sağlayan otomasyon teknolojisidir.

Akıllı şebekeler, görüleceği üzere iklim değişikliğiyle mücadelede yenilenebilir enerjilerin etkin entegrasyonunun sağlanması, enerji verimliliği uygulamalarının yaygınlaşarak enerji israfının önlenmesi ve çatılarda, binalarda ve tüketime yakın yerlerde ihtiyacı karşılayan ve fazlasını şebekeye veren dağıtılmış yenilenebilir enerjilerin gelişmesinde yeni bir ufuk açıcı.

Konuyla ilgili 3 günlük yoğun bir etkinlik de İstanbul’da gerçekleşecek

Dünya Enerji Birliği tarafından en önemli etkinlikler arasında gösterilen 5. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı 19-20-21 Nisan 2017 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezinde İtalya’nın ülke partnerliğinde gerçekleşecek. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın himayesinde organize edilen ICSG İstanbul 2017’ye bu yıl başta İtalya olmak üzere birçok ülkenin enerji ve sanayi bakanlarının yanı sıra akıllı şebeke çözümleri sunan yaklaşık 300 uluslararası firma, 50 ülkeden heyetler, enerji üretim ve dağıtım şirketleri katılacak.

Greenpeace’de Türkiye’nin yenilenebilir enerjilere geçişte yol planını çıkaran enerji [d]evrimi raporu ve enerji çözümlerini tartışmak üzere 3 gün boyunca A-86 standında olacak. Seni de aramızda görmekten mutluluk duyarız. :)