Greenpeace gönüllüsü Gizem, Rusya’da tutuklu yargılanacak

Greenpeace'ten Rus Konsolosluğu önünde eylem

Rusya'nın kuzeyindeki Barents Denizi'nde bulunan Gazprom şirketine ait bir petrol platformuna çıkmaya çalışırken tutuklanan Greenpeace aktivistleri arasında bulunan Gizem Akhan 27 diğer eylemci, bir serbest fotoğrafçı ve bir serbest kameramanla birlikte tutuklu yargılanacak. Eylemcilerin serbest bırakılması için küresel çapta kampanya başlatan Greenpeace, destekçilerinden Rus Konsolosluklarına mektup göndermelerini istiyor. Konsolosluklara mektup gönderilebilecek adres ise şöyle: http://greenpeace.org/freeouractivists

İstanbul'un Kuzey Ormanları için omuz omuza

İstanbul'un Kuzey Ormanları Savunması Platformu'nun 28 Eylül 2013 basın açıklamasının ses kaydı: https://soundcloud.com/kuzey-ormanlar-savunmas/28eylul2013basinaciklamasi

Dünyanın tepesi erirken biz donuyoruz

Kuzey Kutbu'nun en önemli parçası ve dünyanın en büyük adası olan Grönland tamamen buzullarla kaplı. Ama küresel ısınmanın etkileri burada çok açık biçimde görünüyor. Grönland’taki bir Greenpeace üyesi "Siz şimdi burada üşüyorsunuz ama aslında burası eriyor, Temmuz 2012’de ani bir şekilde Peterman buzulundan 120 kilomaetrekare büyüklüğünde bir buzul ayrıldı. Erimenin son yıllarda %97 oranına ulaştığını söyleyebiliriz. Grönland’da en son 1889’da bu çapta bir erime olmuştu.” diyor.

Alevler Türkiye'de her yıl 300 milyon lira yutuyor

Alevler Türkiye'de her yıl 300 milyon lira yutuyor

Türkiye her yıl orman yangınlarında yaklaşık 10 bin hektar orman alanını kaybediyor. Yangınlarla mücadele için ise her yıl 300 milyon liranın üzerinde harcama yapıyor. Türkiye'de her yıl orman yangınlarını önlemek için 300 milyon lira harcandığını belirten Doç. Dr. Yüksel Batur "Bu parayla her yıl 16 derslikli 120 okul yapılabilir" diyor.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) 5. değerlendirme raporu açıklandı

800’den fazla bilim insanının katkıda bulunduğu, Türkiye de dâhil olmak üzere IPCC’ye üye bütün ülkelerin üzerinde anlaştığı rapor net bir gerçekliğin altını çiziyor: Atmosfer ve okyanuslar ısındı, kar ve buz miktarları azaldı, ortalama deniz düzeyi yükseldi ve sera gazlarının atmosferdeki birikimleri arttı. Hem gezegenimiz hem de bizler büyük risk altındayız.

1901-2011 yılları arasında küresel sıcaklıklarda yaklaşık 0.9°C artış görüldüğünü ortaya koyan raporda, ortalama yüzey sıcaklıklarının sanayi devrimi öncesine göre 2°C yüksek olduğu son buzul arası dönemde, deniz seviyelerinin bugünkünden en az 5 ve en fazla 10 metre daha yüksek olduğu belirtiliyor. İklim değişikliği ile mücadele için kapsamlı önlemlerin alınmaması durumunda kasırgaların, kuraklıkların artacağı, deniz seviyelerinin yükseleceğinin belirtildiği rapordaki öngörüler gerçekleşirse, üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemiz de büyük risk altında kalacağının altı çiziliyor.

Küresel ısınma 'güneş topluyor'

Dünyada küresel ısınma konusunda en yetkili organ olarak görülen Birleşmiş Milletler Uluslararası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) adına çalışan uzmanların, daha önce yaptıkları yanlış tahminlerin yarattığı kötü algıyı düzeltme peşinde oldukları ifade ediliyor. Uzmanların, ısınmanın 1998'den beri yavaşladığını belirttikleri, ancak önümüzdeki yıllarda tekrar tırmanışa geçeceği konusunda ısrarcı oldukları belirtiliyor.

Siyanürlü fil katliamı

Siyanürlü fil katliamı

Kaçak avcılar dişlerini satmak için Zimbabve'nin batısındaki ulusal parkta 81 fili siyanür saldırısı sonucu öldürdü. Zimbabve'nin en büyük oyun parkında su kuyularına siyanür atan kaçak avcılar, fillerin yanı sıra birçok küçük hayvan ve onlarla beslenen yırtıcı hayvanları öldürdü. Polis kaçak avcıları çok sayıda fildişi ile birlikte yakaladı.

Atlas Okyanusu'nda karadelik bulundu

ETH Zürich ve Miami Üniversitesi'nden araştırmacılar, Atlas Okyanusu'nda içinden ışığın bile geçemediği karadelikler tespit etti. Suda tespit edilen bu karadelikler, uzaydakilerin benzeri. Bulunan karadeliklerin okyanuslardaki kirliliğin nasıl yayıldığını açıklamaya yardımcı olması bekleniyor. Bu girdap ve karadeliklerin sayısı güneye doğru gittikçe artıyor. Tuzlu sularda ve sıcak denizlerde sayı azalıyor. Araştırmacılar, anaforların küresel ısınma ile eriyen buz kütlelerinin oluşturduğu negatif etkiyi normale çekeceğine inanıyor.

Suriye'deki savaş kuşları da vuruyor

ABD'de yaşayan Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, "National Geographic" dergisince dünyanın 22 "Risk Alan Kaşifi" arasında gösterildi. Şekercioğlu, Brezilya'dan Japonya'ya, Kenya'dan İzlanda'ya birçok ülkede tehditlere meydan okuyor, hükümetlere baskı yapıyor, sivil toplumu harekete geçiriyor. Böylece kuş türlerini ve ekosistemi koruyor. Şekercioğlu "Yaptığım bir çalışmaya göre, en kötü senaryolarda 2100 yılı sonuna kadar 2500 kuş türü yok olabilir. Ülkemizde de bazı kuş türleri 10 kat azalırken, bazı türler 10 kat artacak. Savaşlar ekosistemi çok olumsuz etkiliyor. Göç yollarındaki kuşlar ölüyor. 2002'de Suriye'de nesli tükenen son kelaynak grubu bulundu ve korumaya alındı. Bu kelaynaklara uydu takip vericisi de takıldı. Ama savaştan dolayı proje askıya alındı ve soyu tehlikedeki son doğal göç eden kelaynak nüfusu da yok oldu." dedi.

Zonguldaklılar termik santral toplantısını yaptırmadı

Zonguldaklılar termik santral toplantısını yaptırmadı

Nurol Enerji Üretim ve Pazarlama A.Ş.’nin Zonguldak’ın Filyos ilçesine kurmak istediği kömürlü termik santrali istemeyen vatandaşlar, halkın katılımı toplantısını protesto ederek toplantının yapılmasını engelledi. Yaşanabilir Zonguldak Platformu öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları, Filyos Belediyesi, Muslu Belediyesi, Çaycuma Belediyesi başkanları ve zonguldaklı vatandaşlar halkın katılımı toplantısına giderek termik santralin yapılmasını istemediklerini dolayısıyla bu toplantının yapılmamasını talep etti.

Eren Holding'e ait termik santralde ikinci balık katliamı!

Çatalağzı termik Santrali’nde yaşanan balık katliamı, bir vatandaşın kamerasına böyle yansıdı: video