Katil mısırın kimliği açıklandı

GDO'lu mısır

Fransız bir araştırmacı tarafından GDO'lu bir mısır türünün kansere neden olduğu yolundaki çalışmayı reddetmesi üzerine Avrupa Birliği Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA), kamuoyundan gelen baskılara daha fazla dayanamayarak "kurumun tüm çalışmalarının daha görünür hale getirme planı" çerçevesinde geçtiğimiz hafta mısırla ilgili bütün verileri kamuoyuna açtı.

Kurum, genetiği değiştirilmiş gıdaları test etmek konusunda görevini yerine getirmediği için uzun eleştirilerin hedefindeydi, fakat bu son hamle de çevre örgütlerini tatmin etmedi. Kurum, yeni uygulamayla topluma ya da bilim dünyasına, risk analizinde kullanılan tüm verilerden faydalanma olanağı da getirdi. Daha önce de talep üzerine paylaşılan verileri araştırmalarda kullanılmasına izin verilmiyordu.

GDO'lu gıdaları sofranda görmek istemiyorsan, buradan Greenpeace'in imza kampanyasına katılabilirsin.

Çevreyi kirletene 120 milyon lira ceza

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çevre kirliliği ile mücadele kapsamında yaptığı denetimler sonucu 2010 ve 2011 yıllarında toplam 120 milyon lira para cezası kesti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2011 Çevre Denetimi Raporu verilerine göre; bakanlık ve çevre il müdürlüklerince çevre kirliliği ile ilgili 2010 yılında 63 milyon 551 bin, 2011 yılında ise 56 milyon 428 bin lira para cezası kesildi. 151 tesise durdurma Raporda, 2011 yılında gerçekleştirilen 51 bin 35 çevre denetimi sonucu, 151 tesise faaliyeti durdurma kararı verildi. Bakanlık merkez teşkilatı 16 tesise, Çevre ve Şehircilik il müdürlükleri ise 135 tesise faaliyeti durdurma kararı verdi.

Çevre kirliliğiyle ilgili 2006'da 12 milyon 215 bin, 2007'de 34 milyon 485 bin, 2008'de 36 milyon 904 bin, 2009'da ise 42 milyon 710 bin lira para cezası kesilmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çevre kirliliği ile ilgili denetimleri sonucu 2010 ve 2011'de toplam 120 milyon lira para cezası kesti. Bakanlık, 51 bin 35 denetim sonucu 151 tesis için faaliyetini durdurma kararı verdi.

Shell nerede Greenpeace orada

Shell Davos eylem

Shell'in Kuzey Kutbu'ndaki 4.5 milyar dolarlık petrol arama faaliyetine karşı kampanyalar yürüten Greeenpeace, Shell'in yakasını Davos'ta bırakmadı. Davos'taki Shell'e ait benzin istasyonunu bir süre işgal eden 25 Greenpeace aktivisti Shell' protesto etti. Aktivistler, Kuzey Kutbu'ndaki petrol aramalarının doğal hayatı riske atacağına ve buzulların erimesini hızlandıracağına dikkat çekmeye çalıştı.

Shell'in narin Kuzey Kutbu'nu mahvetmemesi için sen de Başkan Obama'ya e-posta göndererek, Shell'in petrol arama izinlerinin iptal edilmesini isteyebilirsin.

Bir yanda sel bir yanda rekor sıcaklık

İklim değişikliği ve küresel ısınma kendini aşırı hava olayları olarak göstermeye devam ediyor. Avustralya'nın Sidney kenti tarihinin en sıcak gününü yaşarken Endonezya'daki selde ölenlerin sayısı 11'e yükseldi. Avustralya'nın Sidney kenti tarihinde ilk kez 45,8 dereceyi gördü. Meteoroloji uzmanı Dick Whitaker, Sidney'in şimdiye dek gördüğü en yüksek sıcaklığın 1939 yılındaki 45,3 derece olduğunu açıkladı.

Yaz mevsimini yaşayan Avustralya'nın büyük bir kısmında, son birkaç haftada aşırı sıcaklar yüzünden birçok orman yangını çıkmış ve büyük zarara neden olmuştu. Endonezya'nın başkenti Cakarta'da günlerdir süren yağışların yol açtığı sel nedeniyle yaşamını yitirenlerin arasında çocukların da olduğu açıklandı.

Kutup ayılarının geleceği tehlikede

Kutup ayıları

Kutup Ayıları Koruma Programı uzmanı York, iklim değişikliğinin buzullar üzerinde yaşayan kutup ayıları için büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), Kuzey Kutbu'nda sıcaklığın hızla yükselmesinden dolayı kutup ayılarının geleceğinden endişe edildiğini açıkladı.

WWF Kutup Ayıları Koruma Programı uzmanı Geoff York, iklim değişikliğinin buzullar üzerinde yaşayan kutup ayıları için büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti. York, 1973'te kutup ayılarını koruma anlaşmasını imzalayan 5 ülkenin konuyla ilgili çabalarını arttırması gerektiğine değinerek, anlaşmanın 40'ıncı yılma rastla-" yan 2013'ün, "Uluslararası Kutup Ayıları Yılı" olarak kutlanacağını ifade etti. Geoff York, kutup ayılarının neslinin gelecek yıllarda da devam edebilmesi için ülkelerin Kuzey Kutbu'nda sanayi gelişimini sınırlandırması gerektiğini vurguladı. Anlaşmaya, dünyada yaşayan kutup ayısı sayısının yüzde 60'ıpa ev sahipliği yapan Kanada'nın yanı sıra ABD, Norveç, Rusya ve Danimarka imza atmıştı.

Kutup ayılarının evini korumak için "Kuzey Kutbu'nu Kurtar" kampanyasına buradan katılabilirsin.

İklim değişimi insan kaynaklı

Bursa'da, Nilüfer Kent Konseyi Uludağ Çalışma Grubu tarafından düzenlenen etkinlikte konuşan Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Kurnaz, insan kaynaklı sera gazının dünyadaki iklimsel değişimin en büyük nedeni olduğunu söyledi. Dünyanın iklimsel olarak her geçen yıl kötüye gittiğini ifade eden Kurnaz, son 140 yılda sıcaklık ortalamasının arttığını ifade etti. Dünyanın büyük ihtimalle artık bir daha buzul çağına girmeyeceğini kaydeden Kurnaz, "Gene kar yağdığı günler olacak, gene nice soğuk günler yaşayacağız ama adım adım daha sıcak bir dünyaya doğru gidiyoruz. Soğuk bir dünyaya daima çare bulabilirdik ama daha sıcak ve suyun azaldığı bir dünya, tüm insanlar için daha zor yaşanılabilecek bir yer. Bu gidişi durdurmak için bizim atacağımız her adım, küçük de olsa dünyaya yardımdır" dedi.

İklimi bile satın almışlar

Independent gazetesine göre, "küresel ısınma olmadığına" dair araştırma yapan grupların bazıları, sanayiciler tarafından gizlice destekleniyor. Britanya'da yayınlanan Independent gazetesinin haberine göre, hesap uzmanlarının yaptığı incelemeler, fosil yakıt kullanan endüstri sektörüyle bağlantılı bazı büyük yatırımcıların "küresel ısınma teorilerine şüpheyle yaklaşan" gruplara milyarlar aktardığını tespit etti. Gazetenin edindiği bilgiye göre, milyarlarca dolar fon sağlayan kişilerin ismini saklı tutmayı garanti eden ABD'de faaliyet gösteren gizli bir kuruluş "küresel ısınmaya ilişkin tespitleri çürüten karşı harekete" bu fonun aktarılmasında aracılık ediyor.

2012 en sıcak yıllardan

Amerikalı bilim adamları, 2012'nin, 1880 yılından bu yana dünyada yaşanan en sıcak 10 yıldan biri olduğunu tespit etti. NASA'dan bilim adamları 2012'nin en sıcak 9'uncu yıl olduğunu belirtirken, bir başka Amerikan kuruluşu ise geçen yılın, 1880'den bu yana en sıcak 10'uncu yıl olduğunu söyledi. Her iki araştırma ekibi de, geçen yıl bazı bölgelerdeki sıcaklığın düşmesine yol açan El Nino hava hareketleri olmasa daha yüksek olacağı tespitinde bulunuyor.

Harekete geç!

Çevre suçlarıyla mücadele etmek için Greenpeace'e katıl.

Çevre Gündemi, her hafta Medya Takip Merkezi ve Greenpeace işbirliği ile hazırlanıyor.