'Zehirli markalar' korkuttu, Türkler kendi araştırmasını kendi yapacak

Zehirli giysiler

Greenpeace'in, Avrupa'da ortalığı karıştıran "Zehirli Giysiler: Modada Büyük Hile" başlıklı raporu, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de fırtına kopardı. Dünyanın en ünlü markalarının ürünlerinde rastlanan ve içeriğinde zehir bulunan NFE maddesine Türkiye'de üretilen ürünlerde de yüzde 47 oranında rastlandı.

Türkiye'de bu markalara üretim yapan hazır giyimciler, Greenpeace'e destek vererek zehirli üretime karşı harekete geçme kararı aldı. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) ve İstanbul Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği gerçek durumu ortaya çıkarmak için bu markaların Türkiye'de ürettikleri ürünlerini teste tabi tutacak. TGSD Başkanı Cem Negrin, Greenpeace'nin çok iyi bir iş yaptığını belirterek, şu bilgileri verdi: "Greenpeace küresel markaların 18 ayrı ülkede üretilen ürünlerini incelemiş. Türkiye'de de incelenme yapılmış. NFE oranı yüzde 47. Bazı ülkelerde yüzde 100'lere de varıyor. Bu oranın nasıl çıktığını biz de araştıracağız. Bu markaların Türkiye'de yapılan üretimlerini 2 ayrı laboratuvarda test ettireceğiz" dedi.

Sonuçların Greenpeace raporu ile benzerlik göstermesi halinde bunun çözümü yönünde girişimlerde bulunacaklarını da açıklayan Negrin, "Sonuçları marka ismi vermeden açıklayacağız. Eğer imalattan kaynaklanan bir sıkıntı ise bunun çözümlenmesi gerekiyor. Ürünlerde ortaya çıkan bu zehirli kimyasallar, büyük oranda kullanılan kimyasal maddelerden kaynaklanır. Hükümet yetkilileri ile görüşüp bu kimyasalların ithalatının denetlenmesini isteyeceğiz. Bu kendi halkımızın sağlığı için de önemli bir konu" diye konuştu. Negrin raporun etkilerini ise şöyle açıkladı: "Önümüzdeki dönemde bu küresel markalar aldıkları mallara standart koyacaklar, denetimleri sıklaştıracaklardır. Konuyu ilk başta çözmek herkesin yararına. Hazırlıklı olmamız gerek."

Dünya tam gaz ısınıyor

BM Çevre Programı ve Avrupa İklim Vakfı endişe verici bir rapor yayınladı: Küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutmak için belirlenen sınırı çoktan aştık. Kasırgalar, seller, aşırı kuraklıklar... Olağanüstü hava koşullarıyla daha sık karşılaşmaya hazır olun. BM Çevre Programı (UNEP) ile Avrupa İklim Vakfı'nın işbirliğinde hazırlanan rapora göre sera gazları emisyonları, küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutabilmek amacıyla 2020 yılı için belirlenen sınırın daha şimdiden üzerine çıktı. Hâlihazırdaki sera gazı emisyonları, sekiz sene sonra ulaşılması gereken en üst miktarın yüzde 14 üzerinde. Bir başka deyişle, dünya 3 ila 5 derecelik bir küresel ısınma tehlikesi ile karşı karşıya ki bunun etkileri büyük felaketlere yol açabilir.

Putin'e 'yerli halklar' çağrısı

Greenpeace Uluslararası Genel Direktörü Dr. Kumi Naidoo, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bir çağrı yaparak, Kuzey Kutbu'nu kurtarma mücadelesinde birlikte hareket ettikleri Rusya'daki en büyük yerli halklar derneği olan Kuzey Rusya Yerli Halkları Derneği'nin (RAIPON), Rus hükümetinin emri üzerine kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Rüzgar enerjisi üçe katlanabilir

Rüzgar türbinleri

Yeni yayımlanan Rüzgâr Enerjisi Görünümü raporuna göre rüzgâr 2020 yılına dek dünya elektrik ihtiyacının %12'sini karşılayabilir. Türkiye'de de rüzgârın toplam elektrik ihtiyacının %20'sini karşılama potansiyeli var. Greenpeace Uluslararası ve Dünya Rüzgâr Enerjisi Konseyi, rüzgâr endüstrisinin geleceği üzerine yeni raporunu bugün Çin'in Pekin kentinde yayımladı.

Dünya Rüzgâr Enerjisi Görünümü adlı raporun bu dördüncü sayısında, 2020 yılına dek rüzgârın dünya elektrik ihtiyacının %12'sini karşılayabileceği öngörüldüğü açıklandı. Bu gerçekleşirse, 1,4 milyon yeni iş yaratılacağı gibi, karbon salımlarında da yıllık 1,5 milyar tonluk bir azalma olacak. 2030 yılında ise rüzgâr enerjisi dünya çapında elektrik talebinin %20'sini karşılanabilecek.

Türkiye dünyanın 4. kömür tehdidi

Kömür santrali

İstanbul Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) tarafından yayımlanan Küresel Kömür Risk Değerlendirmesi raporu; dünya genelinde üzerinde çalışılan 1200 yeni kömür santrali projesi olduğunu ve bunun iklim için yıkıcı etkileri olacağını ortaya koydu. Analizde planlanan projeler ülke bazında detaylandırılıyor. Türkiye de, üzerinde çalışılan 49 kömürlü santral projesi ile raporda 4. sırada yer alıyor. Eğer dünya çapında planlanan projelerin hepsi yapılırsa bu, toplam kurulu göce 1,4 milyon MW, yani Amerika'daki mevcut kömür santrallerinin dört katı kapasite eklenmesi demek. Bu da, iklim değişikliğine neden olan karbon salımlarının, önümüzdeki 20 yılda dünyayı iki derece daha ısıtacak kadar artması demek.

Kayıp aranıyor: Yerel ürünler

Yediğim domateslerin, etlerin, mercimeklerin, nohutların, ıspanakların, kabakların, patlıcanların, tereyağın eski tadı yok. Orta yaşı geçmiş ve çiftlikte büyümüş biri olarak bunu benim söylemem anlaşılabilir. Ama 20 yaşındaki kızım da on yıl önce yiyebildiği ve çok sevdiği Çanakkale domatesinden aynı tadı alamadığını söylüyorsa, yerel tohumlar iyice yok oluyorsa hep beraber durup düşünmeliyiz...

Hibrit ve GDO'lu tohumlar neden çıkarıldı? Dünyada bir milyar aç insan vardı ve dünyanın kaynakları var olan tarım politikalarıyla bunun üstesinden gelemeyecekti. Peki, 20-30 yıl sonra baktığımızda tablo nasıl? Bu politikalarla varılan noktada dünyada bugün yine bir milyar aç ve artı bir o kadar da obez var... MÜGE AKGÜN/RADİKAL

Çevre kirliliğine karşı bisiklet

Filipinler'de çevre kirliliğine karşı bisikletin kamu taşımacılığında kullanılmasını isteyen bir grup başkent Manila'nın doğusundaki Pasig'in sokaklarında bisikletleriyle turladı ve yetkilileri göreve çağırdı.

Sınırın iki yakasında santral protestosu!

Bulgar ve Türkiyeli doğa dostları Kırklareli İğneada'da Demirköy'ün Beğendik köyünde dünya üzerinde parmakla sayılabilecek kadar az olan Longoz Ormanları'nın ortasına yapılması planlanan Termik Santrale hayır dedi. Doğaseverler hafta sonunda Bulgaristan sınırını belirleyen Rezve deresine 1 km mesafede Termik Santralin kurulması planlanan bölgede bir araya geldi. Aynı amaçla sınır diğer tarafında Bulgar doğaseverler de toplandı. Sınırı oluşturan Rezve deresinin Karadeniz'e döküldüğü noktanın her iki yakasında eş zamanlı olarak yakılan ateş ile termik santral protesto edildi.

Küresel ısınma yüzünden üç ülkede tarım bitebilir!

Dünya Bankası'nın hazırladığı raporda, önlem alınmazsa küresel sıcaklığın 2060'a kadar 4 santigrat derece artış göstereceği belirtildi. Artan sıcaklık yüzünden Bangladeş, Mısır, Vietnam ve bazı kıyı Afrika bölgelerinde verimli tarım alanlarının yükselen deniz sularının altında kalacağı ve bu ülkelerde tarımsal faaliyetin biteceği de belirtiliyor. Artan deniz seviyesininse Bangladeş, Hindistan gibi ülkeleri tehdit etmesi bekleniyor.

Hamsi bu yıl büyüyemedi

Türkiye'nin en çok tüketilen balığı hamsinin göç yollarını ve üreme davranışlarını incelemek için Karadeniz'e açılan araştırma gemisi Bilim IPI'deki uzmanlar, küresel iklim değişikliği nedeniyle bu yıl hamsinin yeterli olgunluğa ulaşamadığını tespit etti. Uzmanlara göre, yavru balığın avlanmaması halinde önümüzdeki yıl Karadeniz'de hamsi bolluğu yaşanacak.

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'ne ait Bilim II gemisi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yürüttüğü "Ulusal Balıkçılık Veri Toplama Programı" kapsamında hamsi balığı stokunu ve göç yollarını araştırmak için 3 hafta önce Karadeniz'e açıldı. Ekip, ses dalgalarıyla hamsinin göç yollarını, boylarını, sürü boyutlarını ve kışlama alanlarını tespit etti. Doç. Dr. Ali Cemal Gücü başkanlığında ekip, hamsinin henüz büyük kışlama sürüleri oluşturmadığını ama küçük boyuttaki yerli hamsinin oluştuğunu belirledi.

Vitrin mankenlerinden ZARA önünde eylem

Greenpeace zara detox eylemi

Greenpeace eylemcileri, İstanbul Suadiye ZARA mağazası önünde eylemdeydi. Vitrin mankeni kostümleri içinde ‘Zehrin modası geçti, şimdi detox zamanı’ yazılı pankartlar açan eylemciler ZARA markasından, ürünlerinden zehirli kimyasalları arındırmasını talep etti.

Harekete geç!

Çevre suçlarıyla mücadele etmek için Greenpeace'e katıl.

Çevre Gündemi, her hafta Medya Takip Merkezi ve Greenpeace işbirliği ile hazırlanıyor.