Elektronik ürünlerdeki toksik maddeler

Hükümetler, elektronik ürünlerde tehlikeli maddelerin kısıtlanması çağrılarını dikkate almaya başladı

Haber - 28 Haziran, 2004
Marc S. Reisch, Chemical & Engineering News, 28 Haziran 2004, Sayı 82'den çevrilmiştir.

Toksik maddeler içeren elektronik atıklar, hayatımızın bir parçası oldu. Tehlikeli bir parçası.

Tüketiciler en yeni cep telefonlarını ve cihazları severler ve bugün hiçbir iş bilgisayarsız ve monitörsüz olamaz. Ama modern yaşamda elektronik cihazların her yerde olmasının altında çirkin bir yüz yatmakta.

Büyüyen eleştiri korosu, elektronik cihaz üreticilerine sağlık zararlarına karşı sorumluluklarını anımsatıyor. Yarı iletkenlerden kaynaklanan kritik emisyonların yakın çevre sakinlerinin sağlığına zararlı olabileceğini ifade ediyorlar. Eski elektronik aletlerin ise başka bir sorun olduğu söyleniyor. Dağlar kadar kullanılmayan cihaz, toksinlerin toprağa sızmasına neden oluyor, hatta daha çok insana zarar vermesiyle sonuçlanıyor.

Avrupa Birliği, bu tip şikayetlere dayanarak yakın zamanda elektronik aletlerde belirli maddelerin kullanımını sınırlayacak ve malzemelerin geridönüşümlü olmasını zorunlu kılacak bir yasayı kabul etti. ABD'de ise, aralarında California ve Massachusetts 'in de bulunduğu birkaç eyalet monitörlerin atık yakma tesislerinde ve çöp toplama alanlarında bertarafına ilişkin yasaklar getirdi. Japonya ve Çin de elektronik cihazlarda tehlikeli maddelerin kullanımını sınırlandıracak girişimlerde bulunuyor.

'Eko-etiketler' ve geri dönüşüm

Tüketicinin satılmakta olan belirli 'yeşil' elektronik ürünleri tanımasını sağlayacak etiketleme projeleri şimdiden hazır. Örneğin AB, üreticilerin çevreye zararlı maddelerin kullanımını sınırlayan eko-etiketleri kullanmasını ve ömrü tamamlanmış elektronik atıkların üretici tarafından geri alınmasını şart koşuyor.

Saygıdeğer bir güvenlik testi ve sertifika organizasyonu olan Underwriters Laboratuvarları da işin içine giriyor. Şimdi kullanımı sınırlandırılmış maddelerin elimine edilmesinde ya da azaltılmasında yardıma gereksinimi olan elektronik üreticilerine yardım etmeyi öneriyor.

Elektronik cihazların yapımında kullanılan kimyasallar, dikkati Mart ayında, California Eyalet Jürisinin IBM'i San Jose'deki bir fabrikasında hard disk üretirken kullandıkları kimyasalların işçileri hasta etmekle suçlamasıyla çekti. Şikayetçilerin avukatları 1969 ve 2000 yılları arasında işçilerin asetildehid, benzen, epiklorohidrin, formaldehid, metilenklorid, nitrometan, trikloroetilen ve vinilklorid gibi kimyasallara maruz kaldığını belirtmiş, işçiler genel popülasyona bakıldığında çok daha genç yaşta ve oransızca kanser yüzünden ölmekteler, demiştir.

Kimyasal üreticilerinin bu tip davalara 'ilgi duyması' için iyi nedenleri var: Royal Dutch/ Shell ve Dow Chemical'in distribütörü olan Union Carbide, California'daki duruşmaya katılmıştı; çünkü San Jose fabrikasına çözücü ve asit sağlamaktaydılar.

İkinci duruşmada IBM, New York'taki bir fabrikada çalışan ve çeşitli kimyasallara maruz kalmış bir kadın işçinin çocuğuyla karşı karşıya geldi. IBM'e benzeri konularda ülke çapında 200'den fazla dava açıldı.

Elektronik üretim yapan fabrikalara yakın çevrede yaşayan topluluklar da endişeleniyor.

New Mexico eyaletinin Çevre Departmanı, Intel'in pentium mikro-işlemciler ve flash memory aletleri üreten Rio Rancho'daki fabrikasının emisyonlarından kaynaklanan şikayetleri araştırıyor. Corrales ve Rio Rancho'nun güneyinde yaşayan insanlar sağlık sorunlarını fabrikadan yayılan güçlü kokulara yoruyorlar.

Sivil Toplum İşbaşında

Çevreci topluluklar da hurda elektronik aletlerin çevreyi zehirlediğinden şikayet ediyor. Bu ay Computer Takeback Kampanyası ve Clean Production Action ile beraber yürütülen bir çalışma, bilgisayarlarda kullanılan bromlanmış ateşleme geciktiricilerinin sağlığa zararlı olduğunu gösterdi. Evlerde, ofislerde, okullarda ve işyerlerinde bulunan bilgisayarlardan çıkan tozda 'nörotoksik ajan' olarak adlandırılan bir gruba dahil polybromine difenil eter yüksek düzeyde gözlenmiştir. Şubat ayında Computer Take Back Kampanyası ve Californians Against Waste'in yayınladığı bir raporda bilgisayar ya da televizyonların 4 ila 8 Ib civarında kurşun içerdiği belirtiliyor. Zehirli PC 'ler ve Toksik TV'ler adlı rapora göre ABD'de 1997-2004 yılları arasında eskimiş 315 milyon bilgisayar ve monitör, toplamda 1.2 milyar Ib'den fazla kurşun içeriyor. Monitör camları, ağırlığının beşte biri kadar kurşun içeriyor. Bu bileşikler yasadışı yöntemlerle bertaraf edildiğinde ve çöp toplama alanlarına atıldığında, kurşun çevreye yayılarak şimdiki ve gelecekteki kuşakları zehirliyor.

Hükümet yetkilileri, elektronik aletlerin yapımında kullanılan belirli maddelere karşı suçlamalardan haberdar ve bu konuyla ilgili çalışıyorlar. UL'in baş kimyageri Scott McLeod, 'Küresel Yeşil Girişim'e en büyük karşılığın Avrupa 'dan geldiğini söyledi.

Avrupa Parlamentosu kurşun, kadmiyum, krom, cıva ve polibromine difenil eter gibi maddelerin kullanımını kısıtlayan bir yönerge yayınladı. Tehlikeli Maddelerin Sınırlandırılması olarak adlandırılan yöndergenin 2006'da uygulanacağını ekliyor McLeod. Gelecek Ağustos ayında uygulamaya girecek olan Atık Elektrik ve Elektronik Araçlar Direktifi ise, bu tip atıkların yüzde 70-80'inin geri kullanımını, geri dönüştürülmesini; kalanının ise uygun yöntemlerle bertaraf edilmesini öngörüyor.

'Yeşil Yol'daki Şirketler

California yeni bir yasayla bir adım önde gidiyor. Gelecek aydan itibaren başlayacak olan Elektronik Malzeme Geri Dönüşüm Hareketi, perakende satış yapanların satılan her video için 6 ila 8 dolar ilave ücret almalarını istiyor. Bu ücret sayesinde katot ray tüplerinin toplanması ve geri dönüşümü sağlanabilecek.

Bu eğilim, geçtiğimiz ay Greenpeace ile elektronik aletlerden tehlikeli kimyasalları arındıracağına dair anlaşan Koreli elektronik üreticisi Samsung'a yardımcı olabilir. Greenpeace, Samsung ürünlerinden bir kısmını test etmiş ve birçoğunda fatalat, bromlanmış ateşleme geciktiricileri, sentetik masklar, alkilfenoller ve organobileşikler bulmuştu.

Yeşil yola doğru ilerleyen sadece Samsung değil. Japon elektronik üreticisi NEC, hedeflerinin geri dönüşümlü içerik, kurşunsuz lehim ve ürünlerinde ekoetiketler bulundurmak olduğunu açıkladı. Şirket, ürünlerinin birçoğunda kurşunsuz lehim kullandığını söylüyor.

Diğer şirketlerin katetmesi gereken uzun bir yol var. Silikon Vadisi Toksik Koalisyonu adlı çevreci bir grup tarafından yayımlanan bir rapora göre; bilgisayar üreticileri Hewlett-Packard ve Dell, kurşun içeren lehim kullanımını geçtiğimiz yıl yüzde 2 oranında azalttılar.

Bazı üreticiler ise kurşunu bir an önce bırakmayı vaad ediyor. Nisan ayında Intel, bu yıl sonundan itibaren işlemci ve çiplerde kullanılan kurşunun yüzde 95'ini bertaraf edebileceğini bildirdi. Kurşun yerine ince bir gümüş ve bakır alaşımı kullanılacak.

Hükümetler tehlikeli maddelerin sınırlanmasının arkasında durdukça, elektronik üreticileri çevrecilerin eylem çağrılarını dikkate alıyor.

Kategoriler