Oyun bitti: Orkinoslar, Devlet meselesinden Endüstri pazarlığına dönüştü

Haber - 25 Kasım, 2008
Uluslararası Atlantik Orkinoslarını Koruma Komisyonu’nun (ICCAT) Marakeş’te yaptığı toplantı sonucunda alınan kararı utanç verici bir felaket. Bu komisyon bir kez daha Akdeniz ve Doğu Atlantik’deki mavi yüzgeçli orkinos stoklarını korumak konusundaki yetersizliğini kanıtladı. Bundan sonra bu yetersizliğin yarattığı boşluğu nesli tehlike altında olan canlıların ticaretine yasaklamalar getiren CITES gibi başka bir uluslararası konvansiyon doldurmak zorunda kalacak.

Greenpeace dalgıçları pankart açarken.

Son derece kritik olan bu toplantı boyunca mavi yüzgeçli orkinos balıkçılığı yapan Akdeniz ülkelerinin çoğunluğunu temsil eden Avrupa Birliği, ICCAT'in kendi bilimsel komitesinin balıkçılık kotalarının düşürülmesi ve yumurtlama alanlarının korunması ile ilgili önerilerini hiçe saydı. Sonuçta da ortaya kabul edilemez bir "felaket" planı çıktı.

Artık "Oyun bitti" ve ICCAT, mavi yüzgeçli orkinos stoklarını yokolmaktan kurtarma şansını kaybetti. Mavi yüzgeçli orkinoslar, ICCAT'in yönetim konusundaki başarısızlığı yüzünden, nesli tehlike altındaki türlerden biri oldu. Toplantı bir devlet meselesinden çok, son kalan orkinos için hükümetlerin ve endüstrinin amansız pazarlıklar yaptıkları bir meydana benziyordu.

Biz, bilimsel tavsiyeler doğrultusunda belirlenmiş bir toplam avlanma miktarını içeren, mayıs-haziran-temmuz aylarının avlanmaya kapatıldığı ve mavi yüzgeçli orkinos yumurtlama alanlarını koruyacak deniz rezervlerinin oluşturulduğu bir iyileştirme planı hazırlanana dek balıkçılığın durdurulmasını talep ediyoruz.

Türkiye ne yaptı?

Türkiye daha önce iddia ettiği gibi bilimsel tavsiyeleri savunmak yerine "Akdeniz korsanları" ile beraber utanç verici bir karara imza atti. Böylece ICCAT'in başarısızlığına da ortak oldu.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, toplantıya birlikte geldiği orkinos endüstrisinin çıkarları yerine, Akdeniz'deki stokların ve Türkiye'deki balıkçılığın geleceğini korumalıydı.Türkiye, bundan sonra yasal avlanma kotasının çok üzerinde bir avlanma ve çiftlik kapasitesine sahip bir ulke olarak yalnız stokların değil, kendi balıkçılığının da devamlılığı için bu kapasiteyi derhal sürdürülebilir miktarlara indirmeli ve yumurtlama alanı olan Kıbrıs Kanalı'nın korunması için harekete geçmeli.