Yeni av sezonu yeni umutlarla başlıyor

Yorum ekle
Haber - 31 Ağustos, 2012
1 Eylül 2012 günü yeni Suürünleri Avcılık Sezonu başlıyor.Yeni yayınlanan Suürünleri Tebliği'nde yapılan değişiklilerin nasıl uygulanacağı çok önemli. Balıkların yasal avlanma boylarında yapılan değişiklikler, gırgır avcılığına getirilen yeni derinlik sınırı ve İstanbul Adaları için belirlenen gırgıra kapalı alan kararları bizce sürdürülebilir balıkçılık adına atılan en önemli adımlar.

Geçtiğimiz haftalarda yayınlanan Ticari Amaçlı Suürünleri Avcılığı Tebliği'ndeki 2012-2016 yıllarında geçerli olacak ticari balık türleri avlanma boyları, iki yıldır sürdürdüğümüz Seninki Kaç Santim kampanyasında önerilmekteydi. Bu anlamda atılan adımlara gırgır avcılığında artırılan derinlik sınırı ve İstanbul bölgesindeki gırgır ve çevirme ağlarına kapalı alanların belirlenmesi, sürdürülebilirlik adına son derece umut verici. Bundan sonra bu kararların hızla ve ısrarla uygulanması hem balık stoklarının hem de balıkçılığın geleceği açısından son derece önemli bir süreç olacak.

Denizler Kampanyası Sorumlumuz Banu Dökmecibaşı tebliğ hakkında şunları söylüyor: "Yıllardır sürdürülebilir balıkçılık adına olumlu adımlar atılması ve denizlerimiz üzerindeki sömürünün bitmesi için mücadele veriliyor. Yeni tebliğde öncelikle, yavru balık avının önüne geçilmesi için ilk adım olan avlanma boylarındaki değişikliklerden memnunuz. Kalkan için önerdiğimiz 45cm, levrek için 25cm, sinagrit için 35cm avlanma boyu kararlarını, adalarda gırgıra yasak alanlar ilan edilmesi, gırgır avcılığına yeterli olmasa da şu an için 24m derinlik sınırı getirilmesi gibi kararları takdir ediyoruz. Bugüne dek yüzbinlerce imza, onbinlerce dilekçe, faks, telefon ve hatta kalemleri ve mesajları ile kampanyalarımızı destekleyen herkese çok teşekkür ediyoruz. Şimdi önemli olan bu kararları uygulayabilecek denetim mekanizmalarının sağlıklı işlemesi. Aksi takdirde ne ekosistem ne de balıkçılar bu kararlardan bir fayda göremez.”

Seninki Kaç Santim kampanyası kapsamında yayınladığımız 'Balıkçılık yol ayırımında' raporumuzda balık stokları ve yaşamı ona bağlı olan balıkçılığın geldiği durum ve yeni tebliğden beklentilerimizi bakanlığa sunmuştuk. Bugün raporumuzda belirttiğimiz taleplerimizin bir kısmının karara dönüşmesinden memnunuz ve denizlerimizin geleceği için bu adımların hızlı bir şekilde atılmasını bekliyoruz.

Harekete Geç

Bu sevindirici gelişmeleri görüp de rahatlamak mümkün, fakat daha gidecek çok yolumuz var. Denizlerimizin geleceği bugün bizim ne tükettiğimize bağlı. Balıkların nasıl avlanması gerektiğini bilirsen, çevrendekileri bu konuda daha duyarlı olmaya çağırabilirsin.

Kategoriler