Avustralya hükümeti açık denizlerin yıkımına son verilmesi için çağrıda bulunuyor.

Greenpeace diğer ülkeleri çağrıya uymaya davet ediyor.

Basın bülteni - 22 Eylül, 2006
Greenpeace, Avustralya’nın bugün, Birleşmiş Milletler’e derin denizlerde uygulanan kontrolsüz dip trolü hakkında bir moratoryum oluşturulması için yaptığı çağrıyı memnuniyetle karşıladı. Avustralya, sayıları sürekli artmakta olan, Birleşmiş Milletler’den açık denizlerdeki dip trolüyle ilgili moratoryum talebinde bulunan ülkelere katıldı.

Üç yıldır süren acil eylem çağrılarının sonunda, Birleşmiş Milletler Genel Meclisi nihayet, kasım ayında resmen benimsenmek üzere, 4-5 Ekim’de açık denizlerdeki deniz hayatının korunması için ölçüler belirlemeye başlayacak.  Aralarında Brezilya, Şili, Hollanda, İsveç, Belçika, Birleşik Devletler, Güney Afrika, Kenya, Nigerya Palau, Mikronezya Federal Devletleri, Marşal Adaları Cumhuriyeti ve Vanuatu bulunan bir grup ülke şimdiden BM Moratoryumu’na destek verdiklerini açıkladılar.

Bilim insanları, okyanusların yüzeyinin altındaki karmaşık dünyayı keşfetmeye daha yeni başladılar, baktıkları her yerde yeni türler ve yaşlı mercan kayalıkları buluyorlar.  Dip trolü en yıkıcı balıkçılık yöntemi olarak kabul ediliyor.  Ağır yüklü dip trolü ağları ayrıştırma yapmaksızın yollarına çıkan her şeyi silip süpürüyor bu durum birkaç tavşan avlayabilmek için yağmur ormanlarının baştan sona kesilmesiyle kıyaslanabilir.

Ek olarak, 60’ı aşkın ülkeden 1500’den fazla deniz bilimcisi, açık denizlerde dip trolüyle ilgili acil bir BM Moratoryumu oluşturulması için imza topladı.

“Greenpeace, Avustralya’nın sonunda konuyla ilgili kaçamak yanıtlar vermeyi bırakıp dip trolüyle ilgili moratoryuma taraf olmasından son derece hoşnut.  Greenpeace Uluslararası’ndan Sari Tolvanen açıklamasında,  “hükümet şu anda açık deniz dip trolünün deniz hayatına yıkıcı çevresel etkilerini, acil eylem gerekliliğini, uzun vadeli koruma ve sürdülerebilir yönetim ihtiyacını açıkça kabul ediyor” diyor.

Avrupa

Avrupa Birliği üyesi ülkeler, gelecek Birleşmiş Milletler Genel Meclisi’nde tartışmalardaki konumlarını tartışmak için Brüksel’de bir araya geldiler.  Açık deniz dip trolü, dünyadaki yıllık toplam balıkçılığın sadece %1’ini meydana getiriyor ve yalnızca bir avuç OECD ülkesince gerçekleştiriliyor.  Dünya genelinde dip trolünde kullanılan araçların %60’ını Avrupa Birliği ülkeleri kullanıyor:  İspanya en büyük filoya sahip.

Saskia Richartz, Greenpeace AB Deniz Politikaları Yöneticisi, “Öyle görülüyor ki şimdi moratoryumu destekleyen AB ülkeleri sayısı artıyor.  Yine de, İspanya ve Avrupa Komisyonu bu balıkçılık yöntemini destekleyen küçük bir sektöre taraf oluyor ve bu sayede AB’nin konumunu rehin alıyor.  Onlar için de bir avuç balıkçı filosunun kazanılmış hakları yerine okyanusların ve çevrenin çıkarlarını korumak zamanı geldi.  Acilen BM Moratoryumu için destek vermek üzere ortak bir konum almayı kabul etmeliler.

Yeni Zelanda

“Bu açıklamayla Avustralya önderlik rolünü üstlendi ve şimdi BM’de uluslararası sulardaki açık deniz yaşamını koruyacak anlamlı bir çıktı için çalışmalı.” diyor Mike Hagler, Greenpeace Yeni Zelanda Ofisi Okyanus Kampanyacısı, “Greenpeace, Yeni Zelanda’nin Palau, Avustralya ve geri kalan Pasifik ülkelerine katılmasını ve gelecek ayki BM toplantısında dünyayı güçlü bir siyasete yönlendirmelerini bekliyor.

Kategoriler