Biri Türk 24 Greenpeace eylemcisi NATO Genel Merkezinde yaptığı protesto nedeniyle tutuklandı

Basın bülteni - 8 Haziran, 2006
Bu sabah, 6.00’da 3.6 metre boyunda ABD B61 bombalarının tam bir kopyasını taşıyan Greenpeace kamyonu ve “Nükleer Silahlar NATO’dan Dışarı” pankartı taşıyan eylemciler NATO genel merkezinin girişini bloke etti. Diğer bir grup eylemci ise benzer pankartları NATO’nun sembolik heykeline taşıdı. Aynı anda NATO’nun merkez binasından iki metrekarelik “Nükleer Silahlar NATO’dan Dışarı” pankartı açıldı.

Biri Türk 24 Greenpeace eylemcisi NATO Genel Merkezinde yaptığı protesto nedeniyle tutuklandı

Soğuk Savaşın bitmesinden 16 yıl sonra ABD'ye ait 480 nükleer silah; Almanya, Belçika, Hollanda, İngiltere, İtalya ve Türkiye'de depolanmaya devam ediyor.(1). Bu bombaların herbiri Hiroşima'yı yok eden bombanın on katına varan yok etme kapasitesine sahip ve hepsi birlikte bütün Avrupa'yı haritadan silebilirler. Geçtiğimiz hafta içinde Greenpeace bir anket ile ABD'nin nükleer silahlarına ev sahipliği yapan Avrupa ülkelerinde yaşayanların büyük bölümünün nükleer silahlardan arındırılmış bir Avrupa'da yaşama isteğini ortaya koydu (2).

Greenpeace Silahsızlanma Kampanyası Sorumlusu Donna Mattfield "Savunma Bakanları bugün ülkelerinde yaşayan insanların Nükleer'den arınmış bir Avrupa'da yaşama isteği gerceğine göre hareket etmelidir. 21.yüzyılda NATO'yu 20.yy nükleer silah ve politikalarından arındırmanın zamanı geldi." dedi.

Geçen hafta Hans Blix Başkanlığı'ndaki Kitle İmha Silahları Komisyonu (WMDC) tarafından yayınlanan rapordaki iki tavsiyede de açık olarak 480 nükleer silahın ABD'ye geri gönderilmesi çağrısında bulunuldu [3].  WMDC raporu ABD'ye ait nükleer silahların tehlikeleri hakkında oldukça ayrıntılı açıklamalar veriyor. Komisyon aynı zamanda bu silahların Rusya ile nükleer silahların azaltılmasına yönelik yapılacak müzakereleri nasıl sekteye uğrattığını açıklıyor.       

NATO ülkelerinin hükümetleri, NATO politikalarının şekillendirilmesinde doğrudan etkili olabilir ve kendi ülkelerinden bu silahların çıkarılması konusunda ısrar edebilirler. ABD'ye silahlarını geri alması daha önceden Kanada, Yunanistan, Danimarka (Grönland) ve İzlanda tarafından istendi. Bu bölgeler şu anda ABD nükleer silahlarından arındırılmış durumda [4].

Greenpeace Akdeniz Nükleer Silahsızlanma Kampanya Sorumlusu Aslıhan Tümer ise konu ile ilgili olarak "Iran'ın nükleer niyetleri konusunda tartışmalar yaşanırken ve Türkiye bölgede nükleer silahlardan arınmış bir bölge kurulmasını istediğini sıklıkla yenilerken; Türkiye gerçek sorumluluğunu yerine getirmeli. ABD'ye ait nükleer silahların ülkeden ayrılmasını istersek Türkiye barış ve silahsızlanma için gerçekten liderlik etme imkanına kavuşabilir." dedi.

VVPR info:

Aslıhan Tümer
Greenpeace Akdeniz
Nükleer Silahsızlanma Kampanyası Sorumlusu
(532) 584 1989

Notes:

[1] Hans Kristensen, “U.S. Nuclear Weapons in Europe: A Review of Post-Cold War Policy, Force Levels, and War Planning” (Natural Resources Defense Council, Washington DC, February 2005)
[2] Bütün anket sonuçları: http://www.greenpeace.org/international/press/reports/nuclear-weapons-in-europe-survey
[3] WMDC tavsiyesi 21: “Rusya ve ABD 1991 yılında verdikleri -yıkım mühimmatı, ağır topçu mermisi ve kısa menzilli balistik füze savaş başlıkları gibi- bellibaşlı stratejik olmayan nükleer silahları bertaraf etme taahhütlerini yerine getirmeyi sürdürmelidir. Bu devletler, bütün stratejik olmayan nükleer silahların neticede bertaraf edilmek üzere kendi milli sınırlarına geri çekilmesi üzerine anlaşmalıdırlar. İki üke 1991de verdikleri tek taraflı indirim taahhütlerini tahkik, şeffaflık ve geri dönülemezlik ilkelerini garanti altına almak üzere düzenlemeler yapmalıdır.
WMDC tavsiyesi 22: Nükleer silahlara sahip her devlet, her ne tip olursa olsun hiçbir nükleer silahını yabancı topraklarda mevzilendirmeyeceğini taahhüt etmelidir.
http://www.wmdcommission.org/
[4] http://www.greenpeace.org/turkey/press/reports/greenpeace-nato-raporu

Kategoriler