Greenpeace’den “Nükleersiz Ortadoğu” için bölgedeki üç kritik noktada eş zamanlı çağrı

Basın bülteni - 18 Şubat, 2007
Greenpeace, bugün aynı anda, Kudüs, Buşehr ve İstanbul’da, Ortadoğu’daki bütün ülkelere, acil olarak hem nükleer silahlardan hem de nükleer enerjiden tamamen arınmış bir bölge yaratma çağrısı yaptı. Uluslararası barış ve çevre kuruluşu, “Nükleersiz bir Ortadoğu”nun, bölgedeki güven eksikliğinin giderilmesinde önemli bir etken ve barış için önemli bir adım olacağını vurguladı.

Greenpeace’den “Nükleersiz Ortadoğu” için bölgedeki üç kritik noktada eş zamanlı çağrı. Greenpeace Akdeniz Türkiye ofisi 18.02.2007 tarihinde bir basin toplantisi duzenleyerek, Nükleersiz bir Ortadogu cagrisi yapti.

Greenpeace eylemcileri İsrail’in de bir parçası olduğu nükleer tehdide milletvekillerinin dikkatini çekmek için Parlamento önünde eylem yaparken, İstanbul’da yapılan bir basın toplantısında şu anda İncirlik’te bulunan B61 tipi nükleer silahların bir örneği sergilendi.

İran açıklarında olan Greenpeace bayrak gemisi Rainbow Warrior mürettebatının “Nükleersiz Ortadoğu” çağrısını Buşehr limanında yapılan bir  basın toplantısı ile duyurması planlanmıştı. Fakat İran’daki yetkililerin son anda verilen izinleri geri alması sonucunda, Greenpeace gemisi çağrısını İran açıklarından yaptı. Bu eş zamanlı çalışmalarla Greenpeace’in İran’dan başlayıp bölgedeki ülkelere uğrayarak Türkiye’de sonlandıracağı “Nükleersiz Ortadoğu” gemi turu başladı.

Greenpeace Akdeniz Ofisinden Omer Elnaiem, tarihte ilk defa hemen hemen bütün Arap ülkelerinin aynı zamanda nükleer teknolojiye sahip olmak istediklerini belirtirek şöyle devam etti:  “Bu nükleer faaliyetlerin tek etkisi bölgemizdeki istikrarsızlığı arttırmaları olacaktır. Bölgede nükleerle ilgili tüm gelişmeler, zaten savaşlarla gölgelenen hayatımızı daha da zorlaştıracak. Bize göre, bölge ülkelerinin ortak eğilimi nükleer yarış değil, bölgede mevcut nükleer silah ve reaktörlerin sökülmesi olmalıdır. Barışa, nükleer enerji ile değil, güneş enerjisi ile ulaşabiliriz.”

Kudüs’de İsrail Parlamentosu’nun önünde bir açıklama yapan Greenpeace Akdeniz sözcüsü İdo Gideon, “Ülkeler arasındaki yıkıcı düelloya son vermenin ve bölgenin nükleer geleceği üzerine akılcı görüşmelerin başlamasının zamanı geldi. Yapılması gereken, nükleer teknolojinin herkesin zararına olduğunu anlamak ve Ortadoğu’yu bütün nükleer teknoloji ve silahlardan arındırmak için bir anlaşma yapmaktır.” dedi.

Bölgede nerdeyse her hükümetin nükleer teknoloji istediğini belirttiği bu dönemde; hükümetlerin asıl görevi, nükleer riskleri kamuoyu ile paylaşmak olmalıdır. Bu riskler; ölümcül radyoaktif madde sızıntılarına neden olacak kazalar, binlerce kuşak boyunca yok olmayacak nükleer atıkların çevreden yalıtılması sorunu ve nükleer silah yapımına uygun maddelerin yayılımıdır.

Greenpeace Akdeniz Silahsızlanma Kampanyası Sorumlusu Aslıhan Tümer, “Bölgedeki nükleer gerginlik, İsrail, Türkiye ve İran’dan oluşan bir saçayağını andırıyor. İsrail’in nükleer silahları bölgede gerginliğe sebep olurken, İran geliştirmekte olduğu nükleer programla dikkatleri üzerine çekiyor. Türkiye ise gerek topraklarında Ortadoğu’yu hedefleyen ABD’ye ait 90 nükleer bombanın bulunmasına izin vererek, gerek nükleer enerji santralleri kurma planları yaparak, yangına körükle gitmektedir.” dedi.

Türkiye’nin bölgedeki ülkelere “Nükleersiz bir Ortadoğu” için liderlik edebileceğini vurgulayan Tümer, “Türkiye’nin önünde, bölgede barışın sağlanmasına yardımcı olmasını sağlayacak önemli bir fırsat var: bölge güvenliğini tehdit eden ABD’ye ait bu silahları sökülmek üzere geri göndererek ve nükleer enerji planları yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelerek, bölgenin daha güvenli bir yer haline gelmesine ön ayak olabilir” dedi.

Greenpeace bu ay içinde, Abu Dhabi’de “Enerji Devrimi” başlıklı bir rapor yayımladı. Raporda yenilenebilir enerji kaynakları, enerji verimliliği ve merkeziyetçi olmayan enerji sistemlerinin Ortadoğu’daki enerji sektörünü nasıl dönüştürebileceği açıklanıyor. Bu sayede gelecekte enerji fiyatları düşecek, kalkınma hızlanacak ve bölgenin daha temiz ve güvenli olmasını sağlayacak. Rapor bölgedeki ülkelerin enerji güvenliğini ve bağımsızlığını nükleer tuzağa düşmeden sürdürülebilir bir şekilde nasıl sağlayacaklarını gösteriyor.

  

 

 

VVPR info:

Yeşim Aslan,
Greenpeace Akdeniz Ületişim Sorumlusu, 0 532 324 32 04

Aslıhan Tümer,
Greenpeace Akdeniz Silahsızlanma Kampanyası Sorumlusu, 0 532 584 19 89

Hilal Atıcı
Greenpeace Akdeniz Enerji ve İklim Kampanyası Sorumlusu, 0 555 484 84 50

Kategoriler