
רשות המיסים הודיעה שתתקן את שיעורי המע"מ על בגדי יד-2 זאת לאחר שעד כה הוטל מע״מ בשיעור מלא על עסקי ביגוד יד-2 וכעת תנאיהם הושוו לתנאים של מגוון מוצרים כגון מכוניות, דירות, רהיטים משומשים ועוד. ההחלטה צפויה לעודד הוזלה משמעותית של בגדי יד-2 הנמכרים בחנויות, ירידים וכד׳ ותסייע לעודד שוק עצום המהווה חלופה בת קיימא לאופנה המהירה. הפחתה זו הגיעה בעקבות יוזמה משותפת של גרינפיס ישראל ואאוטסייד סוסייטי באמצעות מייצגיהם עורכי הדין הילה תירוש ואלעד רן ממשרד עו״ד רן – תירוש ושות׳ לרשות המיסים. הכנו עבורכם מסמך שאלות ותשובות מקיף בנושא.
איך זה עובד היום? עדיין משלמים על מע"מ?
המע"מ שחל כיום על בגדי יד שנייה מחושב רק על שולי הרווח – ההפרש בין מחיר הקנייה המקורי של הבגד לבין מחיר המכירה לחנות יד שנייה. למשל, אם צרכן רכש חולצה חדשה ב-70 שקלים ושילם עליה מע"מ מלא, ולאחר מכן מכר אותה לחנות יד שנייה ב-50 שקלים, החנות תחויב במע"מ רק על ההפרש של 20 השקלים, כלומר 17% מתוכם (שיעור שעלה ל-18% החל מ-2025).
מה זה אומר עליי כצרכן בקצה? הבגדים יהיו זולים יותר?
ההחלטה של רשות המסים בעקבות הפנייה של גרינפיס ישראל צפויה לעודד הוזלה משמעותית של בגדי יד 2 הנמכרים בחנויות, ולעודד שוק עצום המהווה חלופה בת קיימא לאופנה המהירה, הגובה נזק עצום מהסביבה.
מהי ההשפעה הסביבתית של אופנה מיד ראשונה?
על פי נתוני התוכנית הסביבתית של האו"ם, לתעשיית האופנה השפעה משמעותית ושלילית על הסביבה. היא אחראית ל-20% מצריכת המים העולמית ול-10% מפליטות הפחמן הגלובליות, וכן תורמת באופן ניכר להצטברות פסולת המוטמנת ברחבי העולם, כאשר 1% בלבד מהבגדים המועברים למיחזור הופכים לבגד חדש. כל זאת בנוסף להשלכות החברתיות של הענף, הכולל תנאי העסקה בעייתיים במדינות מתפתחות.
האם ההורדה במע"מ תקפה בכל רכישה של בגדי יד 2?
ההחלטה על הורדת המע"מ תקפה רק במכירת בגדי יד שנייה של אנשים פרטיים לקמעונאים, ואינה תקפה למכירות שמתרחשות בין סוחרים.
מתי ההחלטה תיכנס לתוקף?
החלטת המיסוי החדשה נכנסה לתוקף בדצמבר 2024. עד כה החוק התייחס למוצרים מפריטי יד שנייה אשר כוללים בין היתר רהיטים משומשים, מכוניות ודירות יד שנייה אך לא התייחס לבגדי יד שנייה.
האם יש מדינות נוספות שבהן קיימת מדיניות דומה?
ההחלטה של רשות המסים משווה את המצב בישראל למדינות המתקדמות בעולם, דוגמת בריטניה ונורבגיה אשר הציגה תוכנית דומה, והופכת את הקניה בחנויות היד השנייה לאטרקטיביות יותר לצרכנים.
כיצד השינוי ישפיע על השוק הפרטי, למשל על מכירה בין אנשים פרטיים בפלטפורמות כמו פייסבוק מרקטפלייס?
אנשים פרטיים אינם משלמים מע"מ על מכירת בגדים אישיים שהם מוכרים ישירות לאנשים אחרים. מס ערך מוסף (מע"מ) חל רק על עסקים וחברות הרשומים כעוסקים מורשים או עוסקים פטורים בהתאם לחוק.
עם זאת, אם אדם פרטי מתחיל למכור בגדים בקביעות ובכמויות גדולות עד כדי כך שהפעילות נחשבת עסקית (למשל, אם הוא קונה ומוכר בגדים באופן שיטתי למטרות רווח), ייתכן שרשות המסים תדרוש ממנו להירשם כעוסק ולהתחיל לשלם מע"מ על עסקאותיו.
איך ההורדה במע"מ משפיעה על בגדי מיובאים מחו״ל?
אדם פרטי שמייבא בגדים לשימוש אישי – לא יקבל הקלות מיוחדות על בגדים יד שנייה מחו"ל. סוחר מחויב במע"מ מלא על היבוא, ללא קשר אם מדובר בבגדים חדשים או משומשים. כלומר, ההורדה במע"מ רלוונטית רק לעסקאות יד שנייה בתוך ישראל, ולא לייבוא בגדים מיד שנייה מחו"ל.
איך ההפחתה במע"מ משתלבת במדיניות סביבתית רחבה יותר?
ההפחתה במע"מ על בגדי יד שנייה היא חלק ממגמה עולמית של עידוד כלכלה מעגלית וצריכה מקיימת, והיא משתלבת במדיניות סביבתית רחבה. תעשיית האופנה היא אחת המזהמות הגדולות בעולם, ופסולת טקסטיל מהווה בעיה סביבתית חמורה. הוזלת בגדי יד שנייה תעודד אנשים לקנות יותר בגדים משומשים במקום חדשים, מה שעשוי להאריך את חיי הבגדים ולהפחית את כמות הבגדים שנזרקים להטמנה. הוזלת בגדי יד שנייה הופכת אותם לחלופה משתלמת יותר מול אופנה מהירה (Fast Fashion), ומעודדת מעבר לצרכנות מודעת ואחראית יותר.
האם ייתכן שבעתיד יורחבו הקלות מס נוספות לשווקים מקיימים?
ייתכן בהחלט שבעתיד יורחבו הקלות מס נוספות לשווקים מקיימים, כחלק ממגמה עולמית לעידוד קיימות וכלכלה מעגלית. לדוגמא עסקים שמקדמים כלכלה מעגלית, שימוש חוזר ומיחזור יכולים לקבל הקלות מס או מענקים. אפשרות נוספת היא קיזוז מס על השקעות בטכנולוגיות ירוקות, כמו חנויות שמקימות מערכות לאיסוף ומיון בגדים לשימוש חוזר. אפשרות נוספת היא הורדת מע"מ על מוצרים שעשויים מחומרים ממוחזרים, כמו בגדים מבדים ממוחזרים או רהיטים מעץ ממוחזר. לצד הקלות מס לשווקים מקיימים, מדינות עשויות לשקול מיסוי מוגבר על תעשיות מזהמות כמו אופנה מהירה, כדי לצמצם צריכה מופרזת של בגדים זולים קצרי מועד.