תאגיד האנרגיה שעומד מאחורי צינור הנפט Dakota Access Pipeline, שהצית מאבק ציבורי סוער וארוך בין השנים 2016–2017 בצפון דקוטה, תבע 300 מיליון דולר מגרינפיס.
הנה שישה דברים שכדאי לדעת על אחת מתביעות ההשתקה הבוטות והחמורות שהוגשו אי פעם.
Energy Transfer, החברה שמאחורי הצינור, תבעה מגרינפיס סכום הזוי של 300 מיליון דולר. תביעה דומה, שטענה לסחיטה פדרלית ותביעת נזיקין של המדינה, נדחתה על ידי בית משפט פדרלי עוד בשנת 2019, אך חברת האנרגיה הגישה מיד תביעה כמעט זהה לבית המשפט של מדינת צפון דקוטה.
התביעה השנייה נידונה בחודש מרץ 2025 והסתיימה בהכרעת מושבעים, כי גרינפיס חייב בתשלום פיצויים בסך למעלה מ-660 מיליון דולר. תביעה זו אינה רק תקדים מסוכן לשימוש הגובר בתביעות אסטרטגיות נגד השתתפות ציבורית (SLAPP – Strategic Lawsuit Against Public Participation), המאיים לערער את חופש הביטוי והזכות למחאה נגד תאגידים חזקים – הטיעונים שמשמיעה חברת האנרגיה הם חסרי שחר.

הנה שישה דברים שכדאי לדעת:
1. התביעות מנסות למחוק את הנהגת הילידים של מחאות ה-Standing Rock.
הטיעון המרכזי בתביעות של חברת האנרגיה הוא שגרינפיס – ולא שבט ה-Standing Rock Sioux או מנהיגים ילידים נוספים – היה המארגן מאחורי ההפגנות ב-Standing Rock שתפסו את תשומת הלב העולמית ב-2016 ו-2017. טיעון זה גם שקרי עד כדי גיחוך וגם גזעני.
התלונה הראשונית של חברת האנרגיה תיארה באופן מתנשא את שבט ה-Standing Rock Sioux כשבט "מרושש" וטען כי הם "נוצלו" על ידי זרים. בתביעה הנוכחית, הם טוענים שנוכחותם של עשרות אלפי מפגינים ב-Standing Rock לא נבעה מהעבודה הקשה של המארגנים או מהבהירות המוסרית של המסר שלהם, אלא רק "הוסתה" על ידי "מידע מוטעה" ומכוון.
האמת היא, שאחת מתנועות המחאה החזקות ביותר בהיסטוריה המודרנית כונסה ואורגנה על ידי פעילים ילידים שחיים בחזית ההתרחבות של תעשיית דלקי המאובנים, ומתמודדים עם מאות שנים של מדיניות ממשלתית שניכסה את אדמותיהם וניסתה למחוק את תרבותם.
זמן רב לאחר הקמת המחנות, גרינפיס קיבל בקשה מקהילת הילידים לסיוע בשליחת פעילים לצורך מתן הדרכות בדה-אסקלציה ופעולה בלתי-אלימה. כמענה לבקשה זו, גרינפיס ארה"ב תמך במשלחת מהארגון Indigenous Peoples Power Project, שנסעה ל-Standing Rock והנחתה אימונים בפעולה בלתי-אלימה. בשום אופן לא הנחה ארגון גרינפיס את תנועת המחאה של Standing Rock.

שכתוב ההיסטוריה על מנת למחוק קהילות ומנהיגות של מקומיים, הוא סיפור ישן ומכוער שזוכה לסיבוב חדש בעידן תביעות ההשתקה.
2. התביעות ממציאות "מפעל פלילי" בדיוני שלטענתם הניע וכיוון את ההפגנות.
התביעה הפדרלית הראשונית של חברת האנרגיה משנת 2017, ניסתה לרקוח "מפעל פלילי" רחב ידיים שהוביל את המחאות נגד צינור הנפט, כשגרינפיס במרכז התביעה. התביעה הראשונית נראתה כמו ספרות חובבים של מזהמים, וכללה טענות פרועות לא מבוססות ויצירת קשרים קונספירטיביים מופרכים בין כמעט כל קבוצה שאי פעם מתחה ביקורת על פרויקט Dakota Access Pipeline.
אותה תביעה ניסתה לקשר הכל יחד במסגרת חוק RICO – חוק שנועד לאתר ולמצוא רשתות לא חוקיות של המאפיה – בכדי לדרוש פיצויים ו/או עונשים. למרבה המזל, שופט פדרלי דחה את הטיעונים הדקיקים הללו ודחה את תביעת הסחיטה הפדרלית בשנת 2019. אבל השופט מעולם לא פסק בתביעות הנזיקין של המדינה, ורבים מאותם טיעונים רעים עלו שוב בתביעה אותה הגישה החברה מחדש, בבית המשפט של מדינת צפון דקוטה.
3. התביעות תוקפות ישירות את חופש הביטוי המוגן על ידי התיקון הראשון לחוקה
בפרשה הנוכחית עומדות על הפרק תשע הצהרות שנאמרו על ידי גרינפיס, שנטען כי הן מכפישות. כל ההצהרות הנידונות הן ביטויים לגיטימיים של חופש הביטוי המוגן בתיקון הראשון.
אבסורדית אף יותר, העובדה שאף אחת מהאמירות המדוברות לא נאמרה במקור על ידי גרינפיס. שלוש מההצהרות הללו נלקחו משני מכתבים שנכתבו על ידי קבוצה אחרת, אחד מהם נחתם על ידי למעלה מ-500 ארגונים אחרים (כולל גרינפיס). בכל מקרה, ההצהרות המשמיצות לכאורה, הופצו בתקשורת ובאינטרנט במשך חודשים קודם לכן.
ההצהרות המדוברות נוגעות לעניינים בעלי חשיבות ציבורית דחופה, ואין לרמוס או לצמצם את זכותו של הציבור להתבטא בנושאים אלה – גם כאשר תאגידים עם כיס עמוק מוצאים את המילים האלו "לא נוחות".
4. התביעות מתקיפות באופן ישיר הצהרות שהביעו סולידריות עם שבט הסו
בכמה מההצהרות הללו, גרינפיס פשוט דיווח או חזר על טענות שהועלו במפורש על ידי מנהיגי שבטי ה-Standing Rock Sioux, בנושאים בעלי חשיבות עמוקה עבורם. הצהרות אלו היוו הבעת סולידריות של גרינפיס ב-Standing Rock Sioux ושאר השבטים הילדיים שפעלו נגד הנחת הצינור מעל נהר הקדוש להם.
באמצעות תקיפת הצהרות התמיכה הללו, התביעה ביקשה לנפץ את רשתות התמיכה ההדדית, שהופכות את התנועות החברתיות שלנו לעוצמתיות.
5. התביעות מנסות להטיל אחריות קולקטיבית על כל מה שקורה בהפגנות.
גרינפיס לא ארגן את מחאותיהם של Standing Rock, ולא ניהל אף אחת מהפעילויות שהתקיימו שם. כפי שביקשו מנהיגי המחאה, גרינפיס תמך בפעילים ילידים שערכו אימונים בדה-אסקלציה ופעולה בלתי-אלימה. בשום זמן לא עסק גרינפיס בהרס רכוש או באלימות. למרות זאת, התביעה מנסה לחבר את גרינפיס לכל מיני פעילויות שלטענת חברת האנרגיה נעשו על ידי אחרים.
מקרה דומה המנסה לקשר בין מארגני מחאת Black Lives Matter לפעולה אלימה של אדם אחד, עדיין נמשך. תביעה זו מייצגת ניסיון להרחיב את התקדים המשפטי הגרוע הזה עוד יותר, כך שכל מי שמשתתף בהפגנה – גם מי שבדומה לגרינפיס, לא ארגנה אותה – עלול לשאת באחריות לכל מה שהתרחש בהפגנה.
לא צריך הרבה דמיון כדי לראות שסטנדרט של "אחריות קולקטיבית" יכול להיות מנוצל לרעה, ויהיו לו השפעות מצמררות ועמוקות על הפעילויות המוגנות כיום תחת התיקון הראשון בחוקה האמריקאית. זהו תקדים רע, שיהפוך לאיום ישיר על המסורת ארוכת השנים של מחאה ציבורית בלתי-אלימה בארצות הברית.
6. חברת האנרגיה עצמה הואשמה והורשעה בהפרות ובפשעים שונים.
סביב אותו זמן שבו הגישה חברת האנרגיה את התביעה נגד גרינפיס, החברה חוותה מספר תקלות הקשורות לצינורות ה-Mariner וה-Rover שלה בפנסילבניה ואוהיו. תקריות אלו הובילו להרשעת חברת האנרגיה באישומים פליליים בפנסילבניה ב-2022, ולשתי חקירות של FERC (ועדת הרגולציה הפדרלית לאנרגיה) שעדיין מתקיימות, אך עשויות להוביל לדרישות פיצויים אזרחיות על סך עשרות מיליוני דולרים.
תאגידים כמו חברת אנרג׳י טרנספר, מקווים שההתקפות המשפטיות שלהם ישתיקו את המבקרים ויחלישו את התנועות למען צדק, אוויר ומים נקיים ולמען כדור הארץ. אנו מזמינים אתכם להראות להם כמה הם טועים. הפיצו את הבשורה והצטרפו לקולות הצודקים המבקשים להראות כי התקפה על אחד מובילה לתגובה של כולם יחד.
הבלוג נכתב ופורסם לראשונה במרץ 2024 על ידי גרינפיס ארה״ב ותורגם לעברית על ידי נועה פרי ואייל טייב
מקורות
[1] Energy Transfer Equity, L.P. v. Greenpeace International (2017 case). Link to full complaint.
[2] Energy Transfer LP v. Greenpeace International (2019 case). Link to full complaint.
[3] 2017 complaint, p. 6. “The Enterprise exploited the impoverished Tribe’s cause for its own end.”
[4] 2017 complaint, p. 137. “In the final analysis the Enterprise, exploited the Native American tribes, permitting the protestors it purposefully incited to destroy the very lands the Native Americans hold sacred.”
[5] 2019 complaint, p. 10. “First, the Greenpeace Defendants and Banktrack disseminated false statements […] inciting thousands of protestors to descend on Lake Oahe to halt construction of DAPL.”
[6] 2019 complaint, p. 17. “In or around August 2016, in response to the Defendants’ misinformation campaign, thousands of protestors from around the country and the world traveled to North Dakota to join what to date had been small, local protests against DAPL.”