השבוע פנינו לשר הבריאות, יחד עם ארגוני סביבה נוספים, בדרישה כי משרדו יגבש חוות דעת ותסקיר בריאותי מקיף בנוגע להשלכות של הפקת נפט מפצלי שמן בישראל. שיטה זו נחשבת להרסנית והמזהמת ביותר לייצור נפט, וכך גם שריפת התוצר הסופי – הנפט עצמו. מחקרים מאסטוניה מצביעים על כך שתעשיית פצלי השמן אחראית ל-80% מזיהום האוויר במדינה, 98% מהפסולת המסוכנת ול-70% מהפסולת הלא מסוכנת באסטוניה, תוך פגיעה כרונית במאגרי המים.
אחד מתוצרי הלוואי המסוכנים ביותר של שריפת פצלי שמן הוא ייצור כמויות אדירות של אפר רעיל המכיל מתכות כבדות וחומרים כימיים מסוכנים. אפר זה לא רק מזהם את הקרקע והמים, אלא נפלט לאוויר כחלקיקים נשימתיים המסוגלים לחדור לריאות ולגרום למחלות כרוניות, אסטמה וסיכונים בריאותיים נוספים לציבור. בתנאים מדבריים, כמו בנגב הישראלי ובאזור ים המלח, רוחות וסופות חול צפויות לפזר את חלקיקי האפר למרחקים גדולים, ולהחמיר את זיהום האוויר והנזקים הבריאותיים באזורים נרחבים.
בהקשר זה, חשוב לזכור נתונים ממחקר משותף של משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה, שמצביעים על כ-6,100 הרוגים בישראל מדי שנה מזיהום אוויר – נתון העולה על סך חללי מלחמת חרבות ברזל ותאונות הדרכים גם יחד.
על אף ההשלכות התכנוניות, הסביבתיות והבריאותיות הקשות, בפברואר 2025 שר הפנים המליץ להעבירו את מיזם פצלי השמן במישור רותם לוועדה לתשתיות לאומיות (ות"ל). לאור זאת, חיוני שמשרד הבריאות יציג עמדה ברורה וחד משמעית, וידרוש בדיקה מחמירה של השלכות הפרויקט בהתאם לסטנדרטים הבריאותיים והסביבתיים המקובלים. עמדה זו של משרד הבריאות קריטית לשמירה על האינטרס הציבורי ולמניעת תחלואה ותמותה הניתנות למניעה.