מלאי דגי הטונה בים התיכון הולך ואוזל. גרינפיס קורא להפסקה מוחלטת של דיג הטונה האדומה בים התיכון עד לחידוש המאגרים. אחרת, דגי הטונה ייעלמו לחלוטין מן הים שלנו.

עיצרו את דיג הטונה האדומה

גרינפיס טורקיה כחלק ממשרדי גרינפיס ים תיכון, תלה ביום ו’, 9.11.2007, כרזת ענק עליה נכתב “הזמן והטונה הולכים ואוזלים”. הפעילים טיפסו על בניין הוועדה הבינלאומית לשימור הטונה האדומה, אשר צפויה לערוך ישיבה בטורקיה בשבוע הבא ולהחליט על עתיד גורלה של הטונה האדומה באזורנו.

פעילי גרינפיס ביקשו להעביר מסר ברור לוועדה ולדרוש כי לא תיתן יד להכחדתם המסחרית של כל דגי הטונה בים התיכון.

מזה אלפי שנים דג הטונה הינו אחד הסמלים המובהקים של הים התיכון. הוא מגיע לכדי משקל של 700 ק”ג ולגודל של עד 3 מטרים. דג הטונה הוא אחד הדגים הטורפים המרכזיים בשרשרת המזון של הים התיכון, וקיומו הוא חיוני לאיזון האקולוגי העדין במים.

כיום מספרם של דגי הטונה הולך ופוחת בצורה מדאיגה. שוק הסחר בדגי טונה מגיע למיליארד דולרים בשנה וביפן דג טונה בודד יכול להימכר ב-15 אלף דולר. הבעיה היא  שפשוט לא נותרו כבר מספיק דגים לספק את תאבונו האדיר של עולמנו. בשנת 1999 הזהיר גרינפיס מפני ירידה דרסטית של מספרי דגי הטונה בעולם בכ-80 אחוזים, וכיום המצב חמור אף יותר. דיג לא חוקי ואלים מביאים את הזן הזה לכדי הכחדתו הקרובה.

מה הפיתרון ? שמורות טבע ימיות

רשת של שמורות טבע ימיות- בהן יתאפשר לדגה לחדש עצמה בלא הפרעה, לגדול למימדים הטבעיים ולהתרבות, היא התשובה למצבה התדרדר של הדגה הים תיכונית בכלל ושל הטונה האדומה בפרטי. גרינפיס ממליץ על הפיכתם של 40 אחוזים מהים התיכון לשמורות טבע ימיות, דבר אשר יחייב את הפסקת הדיג של הטונה באזור לעת עתה. זה אומנם נשמע פתרון קיצוני, אך ללא נקיטת צעד אמיץ וחד משמעי, אין עתיד לתעשיית הדיג באזור בכל מקרה.

שמורות הטבע הימיות יצילו את הטונה, את המערכת האקולוגית ובסופו של דבר את תעשיית הדיג עצמה שתלויה בהיצע הדגים.

הוועדה הבינלאומית לשימור הטונה האדומה לא באמת מקפידה על תפקידה החשוב ביותר- שימור. לצערנו מדינות דיג גדולות ביניהן: יפן, צרפת, ספרד ואיטליה אינן עושות דבר בעניין אלא להיפך.

בשנה שעברה קבעה הוועידה מכסה דיג כה מעורר גיחוך המזלזל בתפקיד הוועידה ומטרותיה. במקום להקשיב למדעני הוועידה עצמה, אשר קבעו מכסה דיג של 15 אלף טונות, הגדילה הוועדה, במסגרת תוכנית השימור שלה, את המכסה בחצי לכדי – 29,500 טונות טונה בשנה.

מדינות לא עומדות במכסה הנקובה

הדיג הבלתי חוקי של טונה אדומה בים התיכון יצא מכלל שליטה. בחודש ספטמבר הוועידה האירופאית לדיג החליטה על הפסקת הדיג עד לסוף השנה, זאת בשל העובדה כי מדינות אירופה עברו את מכסה הדיג הנקוב בכ- 20 אחוזים ודגו יותר מ-20 אלף טונות.

בשנה שעברה שתי ספינות גרינפיס עקבו אחר דיג הטונה האדומה בעולם וגילו כי באזור הים התיכון מתבצע דיג פיראטי ענף הבוזז את כל דגת הטונה בצורה בלתי חוקית הלא ניתנת לחידוש. בספרד הגדילו ועשו שימוש במטוסי ראדר, אשר עקבו אחר להקות הטונה ודגו את כולם ברשתות סחף בצורה ש”מנקה” את הים מכל הטונה. צרפת- עברה ביותר מחמישים אחוזים על מכסת דיג הטונה שלה. לעוד מידע על הדיג הלא חוקי לחצו כאן.

הים התיכון- אוצר הולך ומדלדל

למרות שהים התיכון מהווה פחות מאחוז אחד מסך האוקיינוסים והימות בעולם יש בו יותר מ- 10,000 מינים של יצורי ים- כתשעה אחוזים מהמגוון הימי הקיים בעולם.

אך דיג יתר ודיג לא מפוקח הולך ומשמיד אוצר זה. התשובה תמונה ברשת גדולה ויציבה של שמורות טבע ימיות. רשת אשר תהווה מקום מפלט לדגי הטונה להתרבות, לגדול ולחזור לשלוט במימי הים התיכון. אחרת, אנחנו צפויים להיפרד לתמיד מהדג האדיר והיקר הזה העומד כיום בפני סכנת הכחדה מידית.

לחתימה על עצומה למען הקמת רשת של שמורות טבע ימיות, לחצו כאן