
- מתוך 56 בגדים שנבדקו בשמונה מדינות החריגות הגבוהות ביותר נמצאו בז׳קט שנמכר בישראל
- למרות התחייבויות הוולנטריות של החברה לשיפור ב32% מהבגדים בשנמצאו התגלו חריגות מהתקן האירופי (REACH)
- נטע שליט גרינפיס ישראל: ״שיאין מייצגת מערכת שבורה של ייצור וצריכת יתר, חמדנות וזיהום״
בגדים של הקמעונאית המקוונת ״שיאין״ (SHEIN) עדיין מכילים כימיקלים מסוכנים, כך עולה מדו״ח חדש של גרינפיס שמתפרסם היום. 18 מתוך 56 פריטי לבוש (32 אחוז) שנבדקו ממותג האופנה האולטרא מהירה הסיני הכילו כימיקלים מסוכנים החורגים מהמגבלות שנקבעו בתקנת הכימיקלים האירופית (REACH), כולל בגדי ילדים. זאת למרות התחייבויותיה הוולנטריות של החברה לשיפור בקרת הכימיקלים במוצריה לאחר שנחשפו בעבר חריגות.
גרינפיס רכש השנה 56 פריטי לבוש מ״שיאין״ בשמונה מדינות: ישראל, גרמניה, פורטוגל, שוויץ, אוסטריה, שבדיה, ספרד ותאילנד, ושלח אותם לניתוח כימיקלים מסוכנים במכון לאיכות הסביבה 'Bremer Umweltinstitut', חברה גרמנית עצמאית ומוסמכת על פי תקנים בינלאומיים, המתמחה בניתוח מזהמים. המעבדה לא בדקה כל פריט עבור כל כימיקל אפשרי, אלא התמקדה בכימיקלים מסוימים בהתאם לחומר שממנו עשוי הפריט. מבין כל הפריטים שהוזמנו מ״שיאין״, המוצר שנמדדו בו החריגות החמורות ביותר הוא הג'קט שנשלח מישראל שהראה חריגה קיצונית ברמות הכימיקלים הנצחיים (PFAS). התקן האירופי מחמיר במיוחד עם PFAS ומתיר ריכוז אפסי של 0.26 מ"ג חומר לכל ק"ג בד. בג'קט הישראלי נמצא ריכוז אדיר של 850 מ"ג מאותם חומרים לכל ק"ג בד – פי 3,269 מהמותר בתקן החוקי. סך הכל, מתוך חמשת הפריטים שנקנו בישראל, ארבעה הכילו חומרים מסוכנים, ושניים מתוכם חרגו מתקן REACH.
"כימיקלי נצח" (PFAS) אלו הם קבוצת כימיקלים מסוכנים שנוועדו לדחות מים ולכלוכים מהבגד. הם נקשר למחלות שונות, כולל סרטן, הפרעות רבייה והפרעות גדילה בילדים, כמו גם לפגיעה במערכת החיסונית. חשיפה לכימיקלים אלו מסוכנת לסביבה ולעובדים במדינות הייצור של הבגדים אך גם לצרכנים דרך מגע עם עור, זיעה, או סיבים הנשאפים, וכאשר הבגדים נשטפים או מושלכים, החומרים מתפרקים וחודרים למקורות מים, לקרקע ולשרשרת המזון.
בנוסף נמצאו בבגדי שיאין פתלטים (Phthalates) חומרים המשמשים כמרככים, למשל בנעליים. 14 מוצרים חרגו מהרגולציה. מבין הפריטים שנרכשו בישראל, נמצאה חריגה בסנדלי נשים, ופתלטים נמצאו בכמות תקינה בחולצת גברים וחולצת ילדים. הסכנות שנשקפות מחשיפה לחומר זה הן שיבושים הורמונליים, פגיעה בגדילה בפוריות ובהתפתחות הילד. הם גם רעילים גם לסביבה הימית.
מתכות כבדות – עופרת (Pb) וקדמיום (Cd), נמצאו ב-28 פריטים, שניים מהם חרגו מהתקנה המותרת. מבין הפריטים מישראל, הם נמצאו בכמות תקינה בסנדלי נשים, חולצת גברים וחולצת ילדים. עופרת (Pb): מזיקה במיוחד לילדים (פוגעת בהתפתחות המוח, IQ, למידה והתנהגות) ופוגעת במערכת העצבים, בכליות ובמערכת הרבייה. קדמיום (Cd): חשוד כמסרטן. פוגע בכליות, בריאות, בכבד, במערכת הלב והעצבים, ומשפיע לרעה על פוריות ומשקל לידה.
כבר בשנת 2022, בגרינפיס מצאו כימיקלים מסוכנים מעל המגבלות החוקיות של האיחוד האירופי במוצרי שיאין. החברה משכה את הפריטים והתחייבה לשיפורים משמעותיים בניהול הכימיקלים שלה. עם זאת, החקירה החדשה שמתפרסמת כעת חושפת שניהול הכימיקלים של שיאין, נכשל.
ה-REACH, ראשי תיבות של Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals, היא רגולציית הכימיקלים המחמירה של אירופה, שנועדה להגן על הבריאות ועל הסביבה, ומגדירה את המגבלות החוקיות של חומרים מסוכנים במוצרים באיחוד האירופי. ישראל בדרכה לאמץ את הרגולציה הזו, אך המנגנון ליישומה תקוע. על כן ישנם פערים רגולטוריים ופערי ידע משמעותיים לגבי הכימיקלים במוצרים המגיעים לישראל והשפעתם.

"'שיאין מייצגת מערכת שבורה של ייצור וצריכת יתר, חמדנות וזיהום של כדור הארץ״. מוסרת נטע שליט ראש תחום צרכנות בגרינפיס ישראל: ״ענקית האופנה האולטרה מהירה מציפה את העולם בבגדים באיכות נמוכה, שלמרות הבטחות שונות, מזוהמים לעיתים קרובות בכימיקלים מסוכנים״. עוד היא מוסיפה: ״כדי לעצור את שטף הבגדים ולדרוש אחריות סוף סוף מהיצרנים, אנו זקוקים לחוקים חזקים נגד אופנה מהירה ושייגנו על הצרכן הישראלי – חוק אחריות יצרן מורחבת (EPR) לטקסטיל וגם לסגור את פרצת הייבוא האישי ולקבוע שכל פלטפורמה מקוונת (כמו ״שיאין״ ו״עלי אקספרס״) המוכרת ישירות לישראלים, תיחשב משפטית כ"יבואן" ותהיה אחראית באופן מלא לעמידה ברגולציית הכימיקלים האירופית (REACH)".
——————————————————————————–
נתונים על היקף הפעילות וההשפעה שיאין
עם 363 מיליון ביקורים חודשיים שיאין הוא אתר האופנה עם שיעור הכניסות הגבוה ביותר בעולם – ומושך תנועה רבה יותר מאשר נייקי, מינטרה ו-H&M יחד. בכל זמן נתון, הפלטפורמה מציעה למעלה מחצי מיליון סגנונות – פי עשרים ממגוון המוצרים של H&M.
שיין המשיכה לצמוח במהירות בשוק הבינלאומי, כאשר ההכנסות עלו מ-23 מיליארד דולר ב-2022 ל-38 מיליארד דולר ב-2024. המודל העסקי של שיין דוחף את האופנה המהירה – ואיתה, את צריכת המשאבים המופרזת – לקצה גבול היכולת. הוא לא רק גורם לזיהום סביבתי במדינות הייצור אלא גם מייצר כמויות אדירות של פסולת טקסטיל מזיקה לסביבה.
למידע נוסף: אודי אבני 0544724256