תחת הכותרת “זיהום מוחזר לשולח”, הפעילו המתנדבים צינורות עשן שהופנו לעבר התחנה ומילאו את המתחם בעשן אפור וסמיך, אך בלתי מזיק (בניגוד לעשן המזיק של תחנת הפחם עצמה)
גרינפיס “מעשן” על חברת החשמל
“בהשראת רובין הוד- אנחנו לוקחים היום את הזיהום שמפזרת עלינו חברת החשמל כל ימות השנה ומחזירים אותו חזרה אליה בשם כל אזרחי ישראל”, אומרת נילי גרוסמן, מנהלת קמפיין האנרגיה של גרינפיס ים-תיכון.
“אנחנו כאן היום כדי להעביר מסר פשוט: הפחם הורג. שריפת הפחם פולטת לאוויר מזהמים הגורמים לתחלואה קשה ומוות בנוסף להאצת שינוי האקלים הקיצוניים (4). באנו לכאן היום כדי לומר – די! קחו את הזיהום שלכם בחזרה.
נמאס לנו מהבריונות של חברת החשמל, שמעדיפה את טובתה שלה על פני טובת הציבור. למה הציבור צריך לשלם בבריאותו ובמיטב כספו את מחיר הפחם? יצור חשמל מפחם זו דרך מיושנת ומסוכנת. אנרגיה מתחדשת ובפרט אנרגיית השמש היא מקור לחשמל נקי ובטוח שאפילו מייצר יותר מקומות עבודה מאשר תחנה פחמית” (3).
80 אחוז ממשק החשמל בישראל מבוסס על שריפת פחם. תחנת הכוח בחדרה שורפת כ-18,000 טון פחם ליום, המייצר כתוצר לוואי 1,800 טון אפר פחם ליום (1).
“חברת החשמל מנהיגה מדיניות שלוחת רסן בכל הנוגע לבניית תחנות כוח פחמיות. היא מאיצה ברשויות להקים עוד ועוד תחנות פחם תוך התעלמות מוחלטת מאנרגית השמש ובריאות הציבור. לא ניתן להמשיך לתכנן את משק החשמל בהתאם לגחמותיו של ועד עובדי חברת החשמל. אי אפשר לעבור לסדר היום כאשר שיקולי מצבת כוח האדם של חברת החשמל דוחקים לקרן זווית את טובת הציבור ובריאותו”, הוסיפה גרוסמן.
לאחר סיום הפעולה מול תחנת הכוח המשיכו פעילי גרינפיס במסע הסברה בעיר חדרה. הם דיברו עם התושבים, הסבירו להם את הסכנות שבתחנה הפחמית וחילקו פליירים עליהם נתונים על התחנה הפחמית הקרובה ועל היתרונות שבשימוש באנרגיה סולארית (2).
הערות מעניינות:
1. הפחם ואפר הפחם מכילים כימיקלים מזהמים המזיקים לבריאות ולסביבה. הכימיקלים הנפלטים, ביניהם, גופרית דו-חמצנית, תחמוצות חנקן וחלקיקים ידועים כגורמים למחלות נשימה, דלקות ריאה וירידה בתפקודי ריאה. קבוצות הסיכון המושפעת במיוחד הינם קשישים ילדים ותינוקות. חלק מכימיקלים אלה (O2, NOx, SO2, O3, PM10, PM2.5) נמדדים ע”י המשרד לאיכות הסביבה וחלקם אינם נמדדים כלל (דיוקסינים=חלקיקים זעירים הידועים כמסרטנים)
2. בעולם לא חסרות דוגמאות למדינות המשתמשות מזה שנים באנריגה מתחדשת, לדוגמא:
– נורבגיה- 98 אחוז מצריכת החשמל שלה מסופקת על ידי אנרגיה מתחדשת. נכון ל-2006
– אוסטריה- 78 אחוז מצריכת החשמל שלה מסופקת על ידי אנרגיה מתחדשת. נכון ל-2006
– שוודיה- יותר מ-50 אחוז מצריכת החשמל שלה מסופקת על ידי אנרגיה מתחדשת.
– לאטביה (מדינה מתפתחת)- 42.2 אחוז מצריכת החשמל שלה מסופקת על ידי אנרגיה מתחדשת (נכון לשנת 1997).
– סלובניה (מדינה מתפתחת)- 31.1 אחוז (נכון לשנת 1997) מצריכת החשמל שלה מסופקת על ידי אנרגיה מתחדשת.
– בגרמניה יש שכונות סולאריות שמגיעות להספק שהוא כ-15 אחוז מהספק החשמל של ישראל.
3. דו”ח גרינפיס משנת 2005 מוכיח כי אנרגיה סולארית בהיקף של 10 אחוזים ממשק החשמל יניב כ-810 מיליון שקלים מידי שנה וכן יתרום להיווצרותם של לפחות 5000 מקומות עבודה חדשים.
4. מה היא תופעת “שינוי האקלים”? שינויי האקלים היא אולי התופעה המדאיגה ביותר את קהילת המדענים כיום. מדובר בתהליך התחממות כדור הארץ, בעקבות הצטברות פחמן דו-חמצני אשר מופק משריפת דלקים פוסיליים (נפט, פחם וגז טבעי). הגז המצטבר באטמוספרה מאפשר – כמו חממה – לחום השמש להגיע אל פני כדור הארץ, אבל לא לצאת. כתוצאה מכך, ישנה עלייה הדרגתית בטמפרטורה על פני כדור הארץ, דבר הפוגם משמעותית באיזון העדין של הטבע. ההתחממות מביאה עמה תופעות של מזג אויר קיצוני ובלתי צפוי, דוגמת: סופות, הוריקנים, הצפות, גלי חום ועוד. על פי הקהילייה המדעית, אנחנו מתקרבים לנקודת האל חזור: עליה ממוצעת של יותר משתי מעלות נוספות, מוגדרת כנקודה שאחריה החיים על כדור הארץ יהיו בלתי נסבלים עבור בני האדם ובעלי החיים כאחד.
כ- 2,500 מדענים מ- 130 מדינות התכנסו לאחרונה במסגרת ועידה של האו”ם על מנת לגבש תחזית מעודכנת יותר לגבי תופעת שינוי האקלים. מסקנתם הייתה כי המצב אף עגום יותר ממה שציפו ואף נמצאה התאמה מדויקת יותר בין אחוזי פליטת גזי החממה לבין תופעות האקלים הקיצוניות.