Γνώρισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Greenpeace

Το διοικητικό συμβούλιο του ελληνικού γραφείου της Greenpeace επιβλέπει το έργο της οργάνωσης στην Ελλάδα και διασφαλίζει την τήρηση των αξιών μας. Διορίζει τον γενικό διευθυντή του γραφείου και εγκρίνει τον προϋπολογισμό και τον οικονομικό απολογισμό μας.


Κωστής Παπαϊωάννου

Πρόεδρος

Ο Κωστής Παπαϊωάννου γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στη Γερμανία και είναι επιχειρηματίας.

Το 1999 εξελέγη μέλος του διοικητικού συμβουλίου και το 2012 πρόεδρος του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace και μέλος του συμβουλίου της Greenpeace International. Η πρώτη του επαφή με την οργάνωση ήταν το 1985, όταν γράφτηκε υποστηρικτής στο γερμανικό γραφείο, δίνοντας στη συνέχεια ένα συμβολικό ποσό για να αγοραστεί το δεύτερο πλοίο Rainbow Warrior μετά τη βύθιση του πρώτου.

Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε το ελληνικό γραφείο στην Αθήνα, το 1991, έγινε εθελοντής και ακτιβιστής. Ταξίδεψε και συμμετείχε σε δράσεις με τα πλοία της Greenpeace που κατά καιρούς έρχονταν στη Μεσόγειο, με το Moby Dick, το M/V Greenpeace, το Sirius, το Rainbow Warrior, την Esperanza και το Arctic Sunrise. Έχει λάβει μέρος σε δεκάδες δυναμικές δράσεις στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ολλανδία και τη Ρουμανία.

Έχει αρθρογραφήσει επί σειρά ετών στον περιοδικό τύπο.

Ζει στην Αθήνα με τη γυναίκα του, τα δύο παιδιά τους και μερικά κατοικίδια.


Γιώργος Τσεμπερόπουλος

Αντιπρόεδρος

Ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Οικονομικά στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε., ενώ παράλληλα εργαζόταν ως φωτογράφος. Στη συνέχεια σπούδασε Σκηνοθεσία στο American Film Institute στο Λος Άντζελες, όπου και έζησε και εργάστηκε έως το 1981.

Το 1987 στην Αθήνα ίδρυσε την Filmiki Productions S.A., όπου παράγει διαφημιστικές ταινίες και σκηνοθετεί ταινίες μεγάλου μήκους. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Σκηνοθετών/ Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου, έχει υπάρξει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Αντιπρόεδρος του εισπρακτικού φορέα σκηνοθετών/παραγωγών ΕΡΜΕίΑΣ, μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1992 & το 2020, πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δράμας το 2014, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου από το 2019 έως και το 2022. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace από το 2008.

Έχει σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις γνωστών συγγραφέων, όπως του Gerard Brach, του Arthur Miller, του Jean Anouilh και του Noel Coward. Σκηνοθέτησε, έκανε την παραγωγή και συνέγραψε τις ταινίες: Μέγαρα, Woman in a Trap, The Sojourner, Harry Belten & The Mendelssohn Violin Concerto, Ξαφνικός Έρωτας, Άντε Γειά, Πίσω Πόρτα, Ο Εχθρός Μου, ταινίες βραβευμένες και με πολλά διεθνή φεστιβάλ.


Η Κατερίνα Πελεκάση είναι Περιβαλλοντολόγος (Φυσικός, Μsc Μετεωρολογίας, μεταπτυχιακές σπουδές στις Περιβαλλοντικές Επιστήμες).

Δούλεψε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  (1988- 2015) για θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, βιομηχανικής επικινδυνότητας, περιβαλλοντικής αδειοδότησης και κλιματικής αλλαγής.

Από το 2015 συμμετέχει σε περιβαλλοντικά προγράμματα με έμφαση στην ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων και την κυκλική οικονομία. 

Έχει πολυετή εμπειρία στην περιβαλλοντική εκπαίδευση σε σχολεία, καθώς και ως εισηγήτρια σε περιβαλλοντικά προγράμματα κατάρτισης ενηλίκων.

Είναι ιδρυτικό μέλος των περιβαλλοντικών ΜΚΟ Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και Δίκτυο Μεσόγειος SOS.


Μαριέττα Προβοπούλου

Μέλος Δ.Σ.

Η Μαριέττα Προβοπούλου ξεκίνησε την ενασχόληση με την ανθρωπιστική δράση το 2001 και έκτοτε συμμετείχε σε αποστολές στο Μαλάουι, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Μπουρκίνα Φάσο, το Περού, την Αιθιοπία, την Ελλάδα  κ.α.  με διεθνείς οργανώσεις όπως οι MSF, ΗΙ, WeWorld. 

Τα τελευταία 3-4 χρόνια βρίσκεται στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, όπου ηγείτο της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, και στις μέρες μας είναι Διευθύντρια της αποστολής της οργάνωσης WeWorld που δραστηριοποιείται στον τομέα των αναπτυξιακών και ανθρωπιστικών προγραμμάτων.

Από το 2011 μέχρι το 2019 εργάστηκε στην Ελλάδα και διεύθυνε προγράμματα που στοχεύουν ευπαθείς ομάδες, πρόσφυγες και μετανάστες. Διετέλεσε διευθύντρια του Ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) από το 2014-2017 και Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Οργάνωσης Solidarity Now το 2018-19.

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη Δημόσια Υγεία και πτυχιούχος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. 


Γιώργος Βερνίκος

Επίτιμος Πρόεδρος

Ο Γιώργος Βερνίκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950, με καταγωγή από τη Σίφνο και την Κρήτη. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.  Υπήρξε ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού αντιδικτατορικού κινήματος και για τη δράση του αυτή φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Ασχολείται επαγγελματικά με τον θαλάσσιο τουρισμό και έχει έντονη κοινωνική δράση. Έχει διατελέσει Αντιδήμαρχος Αθήνας και Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδος. Είναι Μέλος της Ευρωπαϊκής ΟΚΕ και Πρεσβευτής στο European Climate Pact. Είναι μέλος σειράς Οργανώσεων και Επιμελητηρίων.

Από τη δεκαετία του ’80 υπήρξε δραστήριο στέλεχος του περιβαλλοντικού κινήματος και συνιδρυτής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace (το 1991, με τους David McTaggart, Steve Sawyer, Παναγιώτη Κανελλάκη και Ηλία Ευθυμιόπουλο). Διατέλεσε επί σειρά ετών Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, εκπρόσωπος της Οργάνωσης στη Διεθνή Συνέλευση (Trustee) και Πρόεδρος μέχρι το 2012, οπότε και εξελέγη Επίτιμος Πρόεδρος.