Την ώρα που κάποιες χώρες-πετρελαιοπαραγωγοί προσπαθούν να καθυστερήσουν τις διαπραγματεύσεις, εμείς παραμένουμε εκεί και συνεχίζουμε να πιέζουμε, μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος για ένα μέλλον χωρίς πλαστικά μιας χρήσης © Ollie Harrop / Greenpeace

Η Greenpeace είναι παρούσα στη δεύτερη συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων της Περιβαλλοντικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την πλαστική ρύπανση στο Παρίσι (INC2, 29 Μαΐου – 2 Ιουνίου) και πιέζει τους ηγέτες να προχωρήσουν τις συζητήσεις για μια ισχυρή, νομικά δεσμευτική Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά. 

Μια αποτελεσματική συνθήκη πρέπει να έχει ως προτεραιότητα την προστασία της βιοποικιλότητας και του κλίματος, να διασφαλίζει μια δίκαιη μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών και μηδενικών απορριμμάτων με βάση την επαναχρησιμοποίηση, να κρατά τα ορυκτά καύσιμα που απαιτούνται για την παραγωγή πλαστικού στο έδαφος και να φροντίσει ώστε οι μεγάλοι ρυπαντές να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί για την πλαστική ρύπανση. Έτσι, θα εξασφαλίζει έναν καθαρότερο και ασφαλέστερο πλανήτη για εμάς και τις επόμενες γενιές. 

Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace συμμετέχει στην παγκόσμια προσπάθεια για την υπογραφή μιας τέτοιας Συνθήκης, η οποία θα εξετάζει όλον τον κύκλο ζωής του πλαστικού, μαζί με οργανώσεις, φορείς, ομάδες, επιστήμονες και δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε όλον τον κόσμο που καλούν τους ηγέτες των κρατών να έρθουν σε συμφωνία. 

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ακριβώς πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η διεθνής Greenpeace μαζί με τον καλλιτέχνη Benjamin Von Wong και την υποψήφια για Emmy ηθοποιό Shailene Woodley έκαναν τα αποκαλυπτήρια μιας καλλιτεχνικής εγκατάστασης ύψους πέντε μέτρων στις όχθες του ποταμού Σηκουάνα, ώστε να στείλουν ένα μήνυμα στους συμμετέχοντες των διαπραγματεύσεων ότι η Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά πρέπει να βάλει τέλος στην υπερβολική παραγωγή και χρήση πλαστικού. 

Η καλλιτεχνική εγκατάσταση αναπαριστά μια γιγάντια εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου που τροφοδοτεί μια αέναη εφοδιαστική αλυσίδα πλαστικού, τονίζοντας το γεγονός ότι το 99% του πλαστικού παράγεται από ορυκτά καύσιμα και ρυπαίνει σε όλο τον κύκλο ζωής του. Η παγκόσμια παραγωγή πλαστικού έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια από 15 εκατομμύρια τόνους το 1964 σε περισσότερους από 390 εκατομμύρια τόνους το 2021. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, η βιομηχανία εκτιμά ότι η παραγωγή πλαστικού μπορεί να διπλασιαστεί ως το 2030-2035 και να τριπλασιαστεί ως το 2050 (με βάση τα στοιχεία του 2015)[1].

Η καλλιτεχνική εγκατάσταση του Benjamin Von Wong έστειλε ένα μήνυμα για την αναγκαιότητα μιας Παγκόσμιας Συνθήκης για τα Πλαστικά © Noemie Coissac / Greenpeace

Ταυτόχρονα, γραφεία της Greenpeace πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες σε όλον τον κόσμο, μέσα από μια σειρά προβολών σε σημαντικά κτίρια και σημεία-ορόσημα που στόχευαν σημαντικούς λήπτες αποφάσεων σε περιοχές-κλειδιά, σε μια παγκόσμια συντονισμένη προσπάθεια πίεσης για μια ισχυρή Συνθήκη.

Την ώρα που κάποιες χώρες-πετρελαιοπαραγωγοί προσπαθούν να καθυστερήσουν τις διαπραγματεύσεις, εμείς παραμένουμε εκεί και συνεχίζουμε να πιέζουμε, μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος για ένα μέλλον χωρίς πλαστικά μιας χρήσης. Να είσαι κι εσύ εκεί!

Βάζουμε τέλος στην εποχή του πλαστικού

Διεκδικούμε μαζί μια Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά.

Πάτα εδώ

Σημειώσεις[1]
Δείτε εδώ, εδώ και εδώ