Τα πλοία μας

Εδώ και 50 χρόνια, τα πλοία μας ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα του πλανήτη μας αλλά και των τοπικών κοινοτήτων. Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για κάθε εκστρατεία μας: έχουν βοηθήσει σε έρευνες για τη ρύπανση από το πλαστικό στις θάλασσές μας, έχουν εμποδίσει πυρηνικές δοκιμές στον Ειρηνικό, έχουν συμβάλλει στη μελέτη των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών στην Αρκτική, και έχουν στηρίξει ευάλωτες κοινωνίες που έχουν πληγεί από τα απότομα και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Δες πού βρίσκονται

Στον χάρτη θα δεις πού είναι τα πλοία μας αυτή τη στιγμή. Πάτα πάνω στο κάθε πλοίο για live εικόνα.

Οι άνθρωποί μας κάνουν τα πλοία μας τόσο μοναδικά

Στα πληρώματά μας βρίσκονται άντρες και γυναίκες από κάθε γωνιά της γης, με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες για τη σωστή λειτουργία και την αποτελεσματική δράση των πλοίων μας. Αυτό που τους ενώνει είναι η ανάγκη και η επιθυμία να συμμετέχουν στη δράση μας και να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο. Το πιο σημαντικό όμως μέλος του πληρώματος μας είναι οι υποστηρικτές μας, άνθρωποι σαν κι εσένα από όλο τον κόσμο. Χάρη στη δική τους στήριξη, τα πλοία μας διασχίζουν τις θάλασσές μας και βρίσκονται στην καρδιά της κάθε μας δράσης.

Rainbow Warrior

Ένα διαχρονικό σύμβολο για τη δράση μας, το Rainbow Warrior έχει πρωταγωνιστήσει στις πιο θαρραλέες εκστρατείες μας από το 1978. Όπως λέει και το όνομά του, είναι ένας πραγματικός πολεμιστής που μάλιστα βυθίστηκε από βόμβες που τοποθέτησαν Γάλλοι μυστικοί πράκτορες το 1985 ενώ προσπαθούσε να σταματήσει τις πυρηνικές δοκιμές στον Ειρηνικό. Άρρηκτα συνδεδεμένο με την ειρηνική άμεση δράση, έχει επίσης εμποδίσει τον ανεφοδιασμό φορτίων άνθρακα και έχει σταματήσει αλιευτικά σκάφη που χρησιμοποιούσαν καταστροφικές μεθόδους αλίευσης.

Το 3ο στη σειρά Rainbow Warrior ξεκίνησε τα ταξίδια του το 2011 και αποτελεί φάρο ελπίδας για εκατομμύρια ανθρώπους. Το Rainbow Warrior 3, το πρώτο πλοίο σχεδιασμένο και κατασκευασμένο αποκλειστικά για την Greenpeace, είναι ένα από τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον πλοία σε όλο τον κόσμο. Με τη δύναμη του ανέμου πλέει το ίδιο γρήγορα όσο οποιοδήποτε βιομηχανικό πλοίο, ενώ τα φουσκωτά του είναι πάντα έτοιμα να μεταφέρουν το πλήρωμα στην καρδιά της δράσης.

Arctic Sunrise

Το Arctic Sunrise έχει συμβάλλει καθοριστικά στην καταγραφή των επιπτώσεων που έχουν οι κλιματικές αλλαγές στην Αρκτική και την Ανταρτική. Παρά το μικρό του μέγεθος, είναι δυνατό παγοθραυστικό που είναι έτοιμο για κάθε είδους περιπέτεια. Η ιστορία του είναι μεγάλη: κατασχέθηκε παράνομα από τις Ρωσικές αρχές, το εμβόλισε ένα Ιαπωνικό φαλαινοθηρικό, ενώ έχει προσπαθήσει να εμποδίσει δοκιμές πυραύλων από τις Η.Π.Α. Μετά από κάθε είδους δυσκολία, το Arctic Sunrise επανέρχεται, έτοιμο για κάθε δράση.

Αν και είναι το πιο παλιό πλοίο του στόλου μας, πρόσφατα ανακαινίστηκε ριζικά ώστε να μπορεί να συνεχίσει το έργο του για πολλά ακόμη χρόνια. Το Arctic Sunrise θα συνεχίσει να πηγαίνει ακόμη και στις πιο απόμακρες περιοχές του πλανήτη για να στηρίξει όλους όσους αγωνίζονται για έναν πιο ασφαλή και δίκαιο πλανήτη.

Witness 

Το Witness είναι το νεότερο και πιο “πράσινο” πλοίο του στόλου μας. Είναι επίσης το μικρότερο, με μήκος 22,5 μέτρα, είναι ιστιοφόρο και λόγω της ειδικής κατασκευής του μπορεί να πλεύσει και σε ρηχά νερά που δεν είναι προσβάσιμα σε μεγαλύτερα πλοία.

Κατασκευάστηκε το 2003 στη Νότια Αφρική, μέχρι πρόσφατα ήταν γνωστό ως το Pelagic Australis και τον Σεπτέμβριο του 2021 δωρίστηκε στην οργάνωσή μας. Στο σκάφος έγιναν βελτιώσεις ώστε να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμά του όσο γίνεται: προστέθηκαν ηλιακά πάνελ και ανεμογεννήτριες. Όταν κανονίστηκε η μεταφορά του από το Κέιπ Τάουν στο Άμστερνταμ, έγινε παραδοσιακή τελετή στο λιμάνι του Κέιπ Τάουν όπου κάτοικοι και υποστηρικτές του ευχήθηκαν “καλό ταξίδι” και στη συνέχεια έπλευσε στο λιμάνι του Άμστερνταμ, μέσω των νήσων Αζόρων, σε 6 εβδομάδες. Το νέο του όνομα, Witness, δόθηκε από υποστηρικτές, και τα αποκαλυπτήριά του στο Άμστερνταμ έγιναν και πάλι μαζί με υποστηρικτές, εθελοντές και προσωπικό της οργάνωσης. 

Esperanza 2000-2022

Το τέλος μίας εποχής, το ξεκίνημα μίας νέας! Για 20 χρόνια, η Esperanza ήταν το μεγαλύτερο και ταχύτερο πλοίο του στόλου μας. Κατασκευάστηκε το 1984 στο Γκντάνσκ της Πολωνίας, χρησιμοποιήθηκε ως πυροσβεστικό πλοίο και το 2000 αποκτήθηκε από την Greenpeace. Το Esperanza ταξίδεψε στους ωκεανούς της γης και πήρε θέση ενάντια σε περιβαλλοντικές αδικίες και ανισότητες. Χρησιμοποιήθηκε σε όλες μας τις εκστρατείες: της φαλαινοθηρίας, των πυρηνικών, της παράνομης αποψίλωσης, ενώ έκανε επιστημονικές έρευνες, έγινε μάρτυρας της παράνομης αλιείας στις ακτές της Σιέρα Λεόνε, συμμετείχε στον αγώνα κατά των εξορύξεων στην Αρκτική και προώθησε τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων στην Βόρεια Θάλασσα.

To Esperanza είναι το πρώτο πλοίο του στόλου μας που βαφτίστηκε από τους ίδιους τους υποστηρικτές μας και το όνομά της στα Ισπανικά σημαίνει “ελπίδα”. Μέχρι την απόσυρσή του, μετέφερε το φως της ελπίδας σε όλον τον πλανήτη, προστατεύοντας το περιβάλλον και τις τοπικές κοινότητες από όσους νομίζουν ότι μπορούν να απειλούν και να καταστρέφουν τον πλανήτη μας ανενόχλητοι.