Στη Greenpeace έχουμε κάνει μια συνειδητή επιλογή. Για λόγους ανεξαρτησίας της δράσης μας, η αποκλειστική πηγή των εσόδων μας είστε εσείς. Οι χιλιάδες των υποστηρικτών μας, που αγωνιούν για το περιβάλλον και διεκδικούν το δικαίωμα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Επιπλέον, για λόγους διαφάνειας, αποφασίζουμε κάθε χρόνο τα οικονομικά μας να ελέγχονται από ορκωτούς λογιστές και να δημοσιοποιούνται μέσω του ενημερωτικού μας τεύχους και της ηλεκτρονικής μας σελίδας.

ΕΣΟΔΑ

Ο οικονομικός απολογισμός του 2006 καταδεικνύει τη σταθερή άνοδο του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace. H οικογένεια των υποστηρικτών της οργάνωσης αγγίζει πλέον τα 17.000 μέλη, ενώ τα συνολικά έσοδα ανήλθαν στο ποσό του 1.066.741,88 ευρώ, που σημαίνει αύξηση περίπου 8,3%. Από αυτά,

 • τα 838.249,27 προήλθαν από τη συνεχιζόμενη εμπιστοσύνη παλαιών υποστηρικτών, κυρίως μέσω πάγιαςτραπεζικής εντολής ή πιστωτικής κάρτας.
 • οι υποστηρικτές που βαφτίστηκαν αυτή τη χρονιά μέλη της οικογένειας της Greenpeace, συνεισέφεραν το ποσό των 171.873,05 ευρώ.
 • τέλος, η προτίμησή σας στα αναμνηστικά (εκδόσεις, μπλουζάκια, τσάντες και καπέλα), η συμμετοχή μας σε εκδηλώσεις και η διοργάνωση 2 πάρτι στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ενίσχυσε τις δράσεις μας με 56.619,56 ευρώ.

ΕΞΟΔΑ

Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για τρεις σκοπούς.

 • για τις εκστρατείες, τόσο του ελληνικού γραφείου όσο και τις διεθνείς
 • για την εξεύρεση νέων υποστηρικτών και την ενημέρωση των πιο παλιών
 • για ανάγκες υλικής υποδομής, συντήρησης του γραφείου και διοικητικά έξοδα.

Έξοδα εκστρατειών

Για τις ανάγκες των εκστρατειών μας, τη συμμετοχή σε διεθνείς δράσεις και για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού τα έξοδα ήταν φυσικά τα μεγαλύτερα και ανήλθαν στο ποσό των 498.832,18 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα,

 • η εκστρατεία των μεταλλαγμένων χρησιμοποίησε 118.999,74 ευρώ, για εργαστηριακές αναλύσεις, συλλογή υπογραφών, έρευνα και δράσεις που οδήγησαν στην απομάκρυνση των μεταλλαγμένων από τις ζωοτροφές, καθώς και στην απόσυρση παρτίδας παράνομου μεταλλαγμένου ρυζιού από την ελληνική αγορά.
 • η εκστρατεία κατά των κλιματικών αλλαγών διέθεσε 117.320,56 ευρώ για δράσεις με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και την προώθηση της καινούργιας νομοθεσίας για τις καθαρές μορφές ενέργειας.
 • η εκστρατεία για τις θάλασσες, κορυφώθηκε με το δίμηνο ταξίδι του Rainbow Warrior στη Μεσόγειο και στην Ελλάδα για την καταγραφή προβλημάτων και τη δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, απορροφώντας 115.555,38 ευρώ.
 • στο Δίκτυο Δράσης Καταναλωτών, πάντα με νέα έντυπα και προτάσεις για δράση των καταναλωτών, επενδύθηκαν 109.124,56 ευρώ
 • η συμμετοχή μας στις εκστρατείες των τοξικών και των αρχέγονων δασών, έφτασε στα 18.915,98 ευρώ για την κάθε μια, ενισχύοντας κυρίως διεθνείς δράσεις.

Έξοδα υποστηρικτών

Για να καταφέρουμε να μεγαλώσουμε την οικογένεια των υποστηρικτών του ελληνικού γραφείου, χρειάστηκε να επενδύσουμε 370.385,63 ευρώ, έξοδα απαραίτητα για να υλοποιήσουμε τα μελλοντικά σχέδια και να υποστηρίξουμε αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη. Έτσι λοιπόν,

 • για την εξεύρεση νέων υποστηρικτών, πάντα χάρη στη βοήθεια των παιδιών με τα πορτοκαλί μπλουζάκια που συναντάτε καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, χρειάστηκαν 134.493,74 ευρώ
 • για την ενημέρωσή τους (έντυπα ανανέωσης, ενημερωτικό φυλλάδιο, επικοινωνία με υποστηρικτές από τα παιδιά του τηλεφωνικού κέντρου) διαθέσαμε 70.873,32 ευρώ
 • για τη λειτουργία, το συντονισμό και την ανάπτυξη του τμήματος εξεύρεσης πόρων δαπανήθηκαν 128.987,49  ευρώ
 • τέλος, η συμμετοχή μας στις διάφορες εκδηλώσεις (πάρτι σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη, εκθέσεις βιβλίου – βιολογικών προϊόντων, ΔΕΘ, ecofestival, rockwave κλπ.) και η δημιουργία εκδόσεων και t-shirt, κόστισε 36.031,08.

Έξοδα υποδομής και συντήρησης κτιρίου – Διοικητικά έξοδα

Για τις ανάγκες του κτιρίου (ενοίκια, λογαριασμοί, κλπ.), για χρήση της υφιστάμενης υποδομής αλλά και για αγορά ή ενοικίαση απαραίτητων υλικών, τα έξοδα άγγιξαν το ποσό των 102.114,60 ευρώ. Επίσης, για διοικητικά έξοδα (πχ μισθοί διοικητικού προσωπικού, λογιστήριο κλπ) χρειαστήκαμε 142.165,71 ευρώ.

Η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που σαν κι εσάς πιστεύουν στη δράση μας και ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον, είναι σταθερή χρόνο με το χρόνο. Για όλους εμάς, που ζούμε την καθημερινότητα του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, περισσότεροι υποστηρικτές σημαίνει δυνατότητα για περισσότερες δράσεις. Σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες, μεγαλύτερες ευθύνες, αλλά και μεγαλύτερη πρόκληση. Η ευθύνη να σε υποστηρίζουν 17.000 άνθρωποι, να νιώθεις ότι περιμένουν αποτέλεσμα από εσένα, είναι πολύ μεγάλη. Μεγάλο όμως είναι και το χαμόγελο όταν το πετυχαίνουμε. Σας ευχόμαστε το 2007 να είναι και για εσάς γεμάτο υπευθυνότητα, επιτυχία και χαμόγελο. Σας ευχαριστούμε.