Στη Greenpeace έχουμε κάνει μια συνειδητή επιλογή. Για λόγους ανεξαρτησίας, η αποκλειστική πηγή των εσόδων μας είστε εσείς. Οι χιλιάδες των υποστηρικτών μας, που αγωνιούν για το περιβάλλον και διεκδικούν το δικαίωμα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Επιπλέον, για λόγους διαφάνειας, αποφασίζουμε κάθε χρόνο τα οικονομικά μας να ελέγχονται από ορκωτούς λογιστές και να δημοσιοποιούνται μέσω του ενημερωτικού μας τεύχους και της ηλεκτρονικής μας σελίδας.

Ο οικονομικός απολογισμός του 2005 άφησε στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace μια γλυκιά γεύση. Μπορεί να μην καταφέραμε να αυξήσουμε όσο θα θέλαμε τον αριθμό των υποστηρικτών μας, αλλά η αύξηση των εσόδων μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε. Φέτος τα συνολικά έσοδα ανήλθαν στο ποσό του 983.954,45 ευρώ, που σημαίνει αύξηση περίπου 7%. Από αυτά, τα 814.672,30 προήλθαν από τη συνεχιζόμενη εμπιστοσύνη παλαιών υποστηρικτών, κυρίως μέσω πάγιας τραπεζικής εντολής ή πιστωτικής κάρτας. Οι υποστηρικτές που βαφτίστηκαν αυτή τη χρονιά μέλη της οικογένειας της Greenpeace, συνεισέφεραν το ποσό των 109.738,04 ευρώ. Τα δύο πάρτι, στην Αθήνα για να γιορτάσουμε την είσοδο του 2005 και στη Θεσσαλονίκη για να γιορτάσουμε την έξοδό του, καθώς και η συμμετοχή σε διάφορες εκδηλώσεις, απέφεραν έσοδα της τάξης των 31.139,76 ευρώ. Τέλος, η προτίμησή σας στα μπλουζάκια, στα ημερολόγια, στις τσάντες και τα καπέλα, ενίσχυσε τις δράσεις μας με 28.404,35 ευρώ. 

Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για τρεις σκοπούς. Πρώτο και κυριότερο για τις εκστρατείες, τόσο του ελληνικού γραφείου όσο και τις διεθνείς, δεύτερο για να μεγαλώσουμε και να συντηρήσουμε την οικογένεια των υποστηρικτών του ελληνικού γραφείου και τρίτο, για τις ανάγκες υλικής υποδομής, συντήρησης του γραφείου και διοικητικά έξοδα

Για τις ανάγκες των εκστρατειών μας, τη συμμετοχή σε διεθνείς δράσεις και για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού τα έξοδα ήταν φυσικά τα μεγαλύτερα και ανήλθαν στο ποσό των 347.355,59 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, η εκστρατεία των μεταλλαγμένων, για να “καθαρίσει” τα τυποποιημένα προϊόντα και να βρεθεί ένα βήμα πριν την απομάκρυνση των μεταλλαγμένων και από τις ζωοτροφές, απορρόφησε 102.459,70 ευρώ. Η εκστρατεία κατά των κλιματικών αλλαγών χρειάστηκε 79.260,03 ευρώ για την ενημέρωση του κοινού, τις πιέσεις προς τους αρμόδιους φορείς και τις έρευνες που έγιναν προκειμένου να πλησιάσουμε το στόχο για απεξάρτηση της χώρας μας από το πετρέλαιο. Η εκστρατεία για τις θάλασσες, ξεκινώντας στα μέσα της χρονιάς, επικεντρώθηκε κυρίως στο σχεδιασμό δράσης εναντίον της υπεραλίευσης, τη συλλογή στοιχείων και χρειάστηκε 42.551,14 ευρώ. Τελευταίο αφήσαμε το ανανεωμένο Δίκτυο Δράσης Καταναλωτών,με νέο έντυπο και προτάσεις για δράση των καταναλωτών, στο οποίο επενδύθηκαν 24.000 ευρώ, και την εκστρατεία εναντίον των τοξικών με δύο μεγάλες έρευνες για τη χρήση επικίνδυνων ουσιών και την αντικατάστασή τους απο ασφαλείς, οι οποίες απορρόφησαν 15.317,80 ευρώ. Για τη συμμετοχή μας σε διεθνείς δράσεις και κυρίως το μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο σχέδιο της Greenpeace, τους Υπερασπιστές των Ωκεανών αρχικά για την απαγόρευση της φαλαινοθηρίας, αλλά και για τις υπόλοιπες διεθνείς εκστρατείες, συνεισφέραμε το ποσό των 83.766,92 ευρώ και τον διευθυντή μας, Νίκο Χαραλαμπίδη, που θα βρίσκεται για δύο μήνες στο Τόκιο συντονίζοντας τη δράση για την προστασία των φαλαινών.

Για να καταφέρουμε να μεγαλώσουμε την οικογένεια των υποστηρικτών του ελληνικού γραφείου, χρειάστηκε να επενδύσουμε 277.576,12 ευρώ. Έξοδα απαραίτητα για να υλοποιήσουμε τα μελλοντικά σχέδια και να υποστηρίξουμε αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά ταυτόχρονα λιγότερα από τα αντίστοιχα του 2004 κατά 15%. Έτσι λοιπόν, 104.916,88 ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για τη λειτουργία και το συντονισμό του τμήματος εξεύρεσης πόρων και 104.024,93 για την εξεύρεση νέων υποστηρικτών, χάρη στη βοήθεια των παιδιών με τα πορτοκαλί μπλουζάκια που συναντάτε καθημερινά σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Για την ανανέωση της υποστήριξης των παλιών υποστηρικτών και γενικά για την εξυπηρέτησή τους (έντυπα ανανέωσης, ενημερωτικό φυλλάδιο, επικοινωνία με υποστηρικτές από τα παιδιά του τηλεφωνικού κέντρου) χρειαστήκαμε 63.395,84 ευρώ και τέλος, η συμμετοχή μας στις διάφορες εκδηλώσεις (πάρτι σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη, έκθεση βιβλίου, ΔΕΘ, ecofestival, rockwave κλπ.) μέσα στη χρονιά μας κόστισε 5.238,47.

Για τις ανάγκες του κτιρίου (ενοίκιο, λογαρισμοί, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και φυσικού αερίου, δημιουργία σκιάστρων κλπ.), για χρήση της υφιστάμενης υποδομής αλλά και για αγορά ή ενοικίαση απαραίτητων υλικών, τα έξοδα άγγιξαν το ποσό των 100.777,26 ευρώ. Επίσης, για διοικητικά έξοδα χρειαστήκαμε 140.873,65 ευρώ. Υπολογίζουμε αυτά τα έξοδα ξεχωριστά από τα δύο προηγούμενα, καθώς ένα κομμάτι στοχεύει στην εξεύρεση νέων υποστηρικτών και την εξυπηρέτηση των παλιών και το άλλο σε όλες τις εκστρατείες της Greenpeace.

Η μετακόμιση σε καινούριο και μεγαλύτερο γραφείο το Σεπτέμβριο του 2004, συνοδεύτηκε με τη σταδιακή αύξηση των εργαζομένων σε αυτό το 2005, από 12 σε 18 άτομα. Έτσι, έχουμε πλέον τη δυνατότητα και τις υποδομές να ενισχύσουμε τις δράσεις μας. Βασιζόμαστε σε εσάς, τους ενημερωμένους και ευαισθητοποιημένους πολίτες ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε την ανοδική πορεία του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους εμάς. Από τη στιγμή που τα έσοδά μας προέρχονται αποκλειστικά από πολίτες, είναι φανερό ότι  η Greenpeace είστε εσείς!