Η Greenpeace είναι μια διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση που με τη δράση της αναδεικνύει τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα και προωθεί αποτελεσματικές λύσεις για ένα πράσινο και ειρηνικό μέλλον.Θέλοντας να διατηρήσει την ανεξαρτησία της, δε δέχεται χρηματοδότηση από εταιρείες, κρατικούς φορείς και διακρατικούς οργανισμούς, αλλά στηρίζεται αποκλειστικά στις συνεισφορές των υποστηρικτών της. Επιπλέον, για λόγους διαφάνειας, έχουμε αποφασίσει να ελέγχονται κάθε χρόνο τα οικονομικά μας από ορκωτούς λογιστές και να δημοσιοποιούνται μέσω του ενημερωτικού μας τεύχους και της ηλεκτρονικής μας σελίδας.

ΕΣΟΔΑ

Ο οικονομικός απολογισμός του 2008 καταδεικνύει τη σταθερή άνοδο του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace. Η οικογένεια των υποστηρικτών της οργάνωσης έχει ξεπεράσει πλέον τα 20.000 μέλη, ενώ τα συνολικά έσοδα ανήλθαν στο ποσό του 1.358.459,51 ευρώ, που σημαίνει αύξηση περίπου 7%. Από αυτά,

 • τα 1.072.213,53 (περίπου το 79%) προήλθαν από τη συνεχιζόμενη εμπιστοσύνη παλαιών υποστηρικτών, κυρίως μέσω πάγιας τραπεζικής εντολής ή πιστωτικής κάρτας.
 • οι υποστηρικτές που βαφτίστηκαν αυτή τη χρονιά μέλη της οικογένειας της Greenpeace, συνεισέφεραν το ποσό των 229.781,53 ευρώ (17%).
 • τέλος, η προτίμησή σας στα αναμνηστικά (εκδόσεις, μπλουζάκια, τσάντες και ημερολόγια) και η συμμετοχή μας σε εκδηλώσεις, ενίσχυσε τις δράσεις μας με 56.464,45 ευρώ (4%).

ΕΞΟΔΑ

Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για τρεις σκοπούς.

 • για τις εκστρατείες (44%), τόσο του ελληνικού γραφείου όσο και τις διεθνείς
 • για την ενημέρωση των υποστηρικτών και την εξεύρεση νέων (32%)
 • για ανάγκες υλικής υποδομής, συντήρησης του γραφείου και διοικητικά έξοδα (24%)

Έξοδα εκστρατειεών – Διοικητικά έξοδα

Για τις ανάγκες των εκστρατειών μας (πανό, φόρμες, εξοπλισμός και μεταφορά εθελοντών, αγορά δέντρων και χώματος, φωτογραφικό υλικό και επιστημονικές έρευνες, προωθητικό υλικό, αναλύσεις σπόρων κ.ά.), τη συμμετοχή σε διεθνείς δράσεις και για την επικοινωνία και ενημέρωση του κοινού, τα έξοδα ήταν φυσικά τα μεγαλύτερα και ανήλθαν στο ποσό των 591.676,78 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα,

 • η εκστρατεία για τις κλιματικές αλλαγές διέθεσε 172.025,38 ευρώ (29%) για την επίσκεψη του Rainbow Warrior για την αποτροπή της κατασκευής λιθανθρακικού σταθμού στην Αντίκυρα Βοιωτίας, για το ξεκίνημα της αντίστοιχης δράσης στο Αλιβέρι Ευβοίας, για την απόσυρση των λαμπτήρων πυρακτώσεως από τα σούπερ μάρκετ μέχρι το 2010, αλλά και την ενημέρωση του γενικού κοινού.
 • Η εκστρατεία για τις θάλασσες απορρόφησε 123.719,14 ευρώ (21%) με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου Θαλάσσιων Καταφυγίων. Για το λόγο αυτό το πλοίο της οργάνωσης, Arctic
  Sunrise, επισκέφτηκε τις Βόρειες Κυκλάδες και συγκεκριμένα την Άνδρο, με σκοπό τη χαρτογράφηση του υποθαλάσσιου φυτού Ποσειδωνία και  στόχο τη δημιουργία Θαλάσσιου Καταφύγιου στην περιοχή, σε συνεργασία με επιστήμονες και τους αλιείς της περιοχής.
 • Η εκστρατεία των μεταλλαγμένων, χρησιμοποίησε 111.093,26 ευρώ (19%), με κύριο στόχο την απομάκρυνση μεταλλαγμένου καλαμποκιού από τα χωράφια (τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη), αλλά και μεταλλαγμένων προϊόντων από τα ράφια της ελληνικής αγοράς.
 • Η συμβολή του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace σε διεθνείς δράσεις για τις κλιματικές αλλαγές, τις θάλασσες και την προστασία των φαλαινών, τα μεταλλαγμένα, τα τοξικά, τα πυρηνικά και τα αρχέγονα δάση έφτασε τα 184.839,00 ευρώ (31%).

Έξοδα υποστηρικτών

Για να καταφέρουμε να μεγαλώσουμε την οικογένεια των υποστηρικτών του ελληνικού γραφείου και για την ενημέρωσή τους, χρειάστηκε να επενδύσουμε 439.915,05 ευρώ, έξοδα απαραίτητα για να υλοποιήσουμε τα μελλοντικά σχέδια και να υποστηρίξουμε αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη. Έτσι λοιπόν,

 

 • για την εξεύρεση νέων υποστηρικτών, πάντα χάρη στη βοήθεια των παιδιών με τα πορτοκαλί μπλουζάκια που συναντάτε καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, χρειάστηκαν 182.281,73 ευρώ (41%)
 • για την ενημέρωσή των υποστηρικτών και την ανανέωση της υποστήριξής τους (ενημερωτικό φυλλάδιο, έντυπα ανανέωσης, επικοινωνία με υποστηρικτές από τα παιδιά του τηλεφωνικού κέντρου) διαθέσαμε 117.582,65 ευρώ (27%)
 • για τη λειτουργία, το συντονισμό και την ανάπτυξη του τμήματος εξεύρεσης πόρων δαπανήθηκαν 100.692,18 ευρώ (23%)
 • τέλος, η συμμετοχή μας στις διάφορες εκδηλώσεις (πάρτι σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη, εκθέσεις βιβλίου – βιολογικών προϊόντων, ΔΕΘ, ecofestival, rockwave κλπ.) και η δημιουργία εκδόσεων και t-shirt, κόστισε 39.358,49 ευρώ (9%)

Έξοδα υποδομής και συντήρησης κτιρίου – Διοικητικά έξοδα

Για τις ανάγκες του κτιρίου (ενοίκια, λογαριασμοί, κλπ.), για χρήση της υφιστάμενης υποδομής αλλά και για αγορά ή ενοικίαση απαραίτητων υλικών, τα έξοδα άγγιξαν το ποσό των 154.352,86 ευρώ. Επίσης, για διοικητικά έξοδα (μισθοί διοικητικού προσωπικού, έξοδα λογιστηρίου, γραμματειακή υποστήριξη) χρειάστηκε το ποσό των 169.561,38 ευρώ.

Η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που όπως κι εσείς πιστεύουν στη δράση μας και ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον, είναι σταθερή χρόνο με το χρόνο. Για όλους εμάς, που ζούμε την καθημερινότητα του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, περισσότεροι υποστηρικτές σημαίνει δυνατότητα για περισσότερες δράσεις. Σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες, μεγαλύτερες ευθύνες, αλλά και μεγαλύτερη πρόκληση. Η ευθύνη να σε υποστηρίζουν πάνω από 20.000 άνθρωποι, να νιώθεις ότι περιμένουν αποτέλεσμα από εσένα, είναι πολύ μεγάλη. Μεγάλο όμως είναι και το χαμόγελο όταν το πετυχαίνουμε. Σας ευχόμαστε το 2009 να είναι και για εσάς γεμάτο υπευθυνότητα, επιτυχία και χαμόγελο. Σας ευχαριστούμε.