Στη Greenpeace έχουμε κάνει μια συνειδητή επιλογή. Για να είναι ανεξάρτητη η δράση μας, η αποκλειστική πηγή των εσόδων μας είστε εσείς. Οι χιλιάδες των υποστηρικτών μας, που αγωνιούν για το περιβάλλον και διεκδικούν το δικαίωμα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Επιπλέον, για λόγους διαφάνειας, έχουμε αποφασίσει να ελέγχονται κάθε χρόνο τα οικονομικά μας από ορκωτούς λογιστές και να δημοσιοποιούνται μέσω του ενημερωτικού μας τεύχους και της ηλεκτρονικής μας σελίδας.

ΕΣΟΔΑ

Ο οικονομικός απολογισμός του 2007 καταδεικνύει τη σταθερή άνοδο 19.000 μέλη, ενώ τα συνολικά έσοδα ανήλθαν στο ποσό του 1.268.289,96 ευρώ, που σημαίνει αύξηση περίπου 19%. Από αυτά,

 • τα 968.519,30 προήλθαν από τη συνεχιζόμενη εμπιστοσύνη παλαιών υποστηρικτών, κυρίως μέσω πάγιας τραπεζικής εντολής ή πιστωτικής κάρτας.
 • οι υποστηρικτές που βαφτίστηκαν αυτή τη χρονιά μέλη της οικογένειας της Greenpeace, συνεισέφεραν το ποσό των 223.308,73 ευρώ.
 • τέλος, η προτίμησή σας στα αναμνηστικά (εκδόσεις, μπλουζάκια, τσάντες και καπέλα), η συμμετοχή μας σε εκδηλώσεις και η διοργάνωση πάρτι στη Θεσσαλονίκη, ενίσχυσε τις δράσεις μας με 76.461,93 ευρώ.

ΕΞΟΔΑ

Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για τρεις σκοπούς.

 • για τις εκστρατείες, τόσο του ελληνικού γραφείου όσο και τις διεθνείς
 • για την ενημέρωση των υποστηρικτών και την εξεύρεση νέων
 • για ανάγκες υλικής υποδομής, συντήρησης του γραφείου και διοικητικά έξοδα.

Έξοδα εκστρατειών

Για τις ανάγκες των εκστρατειών μας, τη συμμετοχή σε διεθνείς δράσεις και για την επικοινωνία και ενημέρωση του κοινού, τα έξοδα ήταν φυσικά τα μεγαλύτερα και ανήλθαν στο ποσό των 556.396,55 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα,

 • η εκστρατεία για τις κλιματικές αλλαγές διέθεσε 174.085,32 ευρώ σε δράσεις με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και την ενημέρωση του γενικού κοινού για τους 10 απλούς τρόπους που μπορεί αυτό να επιτευχθεί.
 • Η εκστρατεία για τις θάλασσες και την προστασία τους μέσα από τη δημιουργία ενός δικτύου Θαλάσσιων Καταφυγίων, κορυφώθηκε με τον ερχομό του Rainbow Warrior στον Κορινθιακό, με σκοπό την ανάδειξη της περιοχής σε Θαλάσσιο Καταφύγιο, απορροφώντας 128.070,24 ευρώ.
 • Η εκστρατεία των μεταλλαγμένων, χρησιμοποίησε 69.794,17 ευρώ, κυρίως για συμμετοχή σε πανευρωπαϊκές δράσεις για την απομάκρυνση μεταλλαγμένων ποικιλιών καλαμποκιού.
 • Η συμμετοχή του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace σε διεθνείς δράσεις για τις κλιματικές αλλαγές, τις θάλασσες και την προστασία των φαλαινών, τα μεταλλαγμένα, τα τοξικά, τα πυρηνικά και τα αρχέγονα δάση έφτασε τα 184.446,82 ευρώ.

Έξοδα υποστηρικτών

Για να καταφέρουμε να μεγαλώσουμε την οικογένεια των υποστηρικτών του ελληνικού γραφείου και για την ενημέρωσή τους, χρειάστηκε να επενδύσουμε 400.415,12 ευρώ, έξοδα απαραίτητα για να υλοποιήσουμε τα μελλοντικά σχέδια και να υποστηρίξουμε αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη. Έτσι λοιπόν,

 • για την εξεύρεση νέων υποστηρικτών, πάντα χάρη στη βοήθεια των παιδιών με τα πορτοκαλί μπλουζάκια που συναντάτε καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, χρειάστηκαν 122.238,84 ευρώ
 • για την ενημέρωσή τους (ενημερωτικό φυλλάδιο, έντυπα ανανέωσης, επικοινωνία με υποστηρικτές από τα παιδιά του τηλεφωνικού κέντρου) διαθέσαμε 97.190,92 ευρώ
 • για τη λειτουργία, το συντονισμό και την ανάπτυξη του τμήματος εξεύρεσης πόρων δαπανήθηκαν 145.000,27 ευρώ
 • τέλος, η συμμετοχή μας στις διάφορες εκδηλώσεις (πάρτι σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη, εκθέσεις βιβλίου – βιολογικών προϊόντων, ΔΕΘ, ecofestival, rockwave κλπ.) και η δημιουργία εκδόσεων και t-shirt, κόστισε 35.985,09 ευρώ.

Έξοδα υποδομής και συντήρησης κτιρίου – Διοικητικά έξοδα

Για τις ανάγκες του κτιρίου (ενοίκια, λογαριασμοί, κλπ.), για χρήση της υφιστάμενης υποδομής αλλά και για αγορά ή ενοικίαση απαραίτητων υλικών, τα έξοδα άγγιξαν το ποσό των 99.081,07 ευρώ. Επίσης, για διοικητικά έξοδα (μισθοί διοικητικού προσωπικού, έξοδα λογιστηρίου, γραμματειακή υποστήριξη) χρειάστηκε το ποσό των 149.358,77 ευρώ.

Η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που όπως κι εσείς πιστεύουν στη δράση μας και ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον, είναι σταθερή χρόνο με το χρόνο. Για όλους εμάς, που ζούμε την καθημερινότητα του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, περισσότεροι υποστηρικτές σημαίνει δυνατότητα για περισσότερες δράσεις. Σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες, μεγαλύτερες ευθύνες, αλλά και μεγαλύτερη πρόκληση. Η ευθύνη να σε υποστηρίζουν πάνω από 19.000 άνθρωποι, να νιώθεις ότι περιμένουν αποτέλεσμα από εσένα, είναι πολύ μεγάλη. Μεγάλο όμως είναι και το χαμόγελο όταν το πετυχαίνουμε. Σας ευχόμαστε το 2008 να είναι και για εσάς γεμάτο υπευθυνότητα, επιτυχία και χαμόγελο. Σας ευχαριστούμε.