Αυτοί οι δυναμικοί ταξιδιώτες των ωκεανών αντιμετωπίζουν απειλές;
Πολλές! Και οι πιο σοβαρές μάντεψε από ποιον προέρχονται! Από τον άνθρωπο!
Ας αναφέρουμε μερικές:
Ρύπανση των ωκεανών με πλαστικά σκουπίδια. Κητώδη που ξεβράστηκαν νεκρά σε παραλίες είχαν πολλά κιλά πλαστικού στο στομάχι αφού συχνά περνούν τα σκουπίδια για τροφή και τα καταπίνουν. Αυτά τους προκαλούν φραγές στο πεπτικό σύστημα και οι τοξικές χημικές ουσίες που περιέχουν τα δηλητηριάζουν. Και να η απόδειξη!
Παράνομα δίχτυα. Είναι δυνατόν αυτά τα επιβλητικά πλάσματα να νικηθούν από ένα δίχτυ; Ναι! Στα παράνομα παρασυρόμενα δίχτυα που απλώνονται σε παράκτιες κυρίως περιοχές πιάνονται συχνά κητώδη τα οποία πνίγονται καθώς αυτή η θανάσιμη παγίδα δεν τους επιτρέπει να αναδυθούν και να αναπνεύσουν. Δες και μόνος σου!

Βιώσιμη αλιεία. Ξέρεις τίποτα για αυτή;
Τι θα πει η λέξη «βιώσιμη»;
Βιώσιμο είναι κάθε τι που μπορεί να αντέξει στον χρόνο. Bιώσιμη λοιπόν είναι η αλιεία που δεν καταστρέφει τη ζωή στη θάλασσα, άρα θα μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και στο μέλλον, τόσο η αλιεία όσο και η θαλάσσια ζωή.
Θυμάσαι που είπαμε ότι η βιομηχανική αλιεία καταστρέφει τους ωκεανούς; Η απάντηση σ’ αυτό είναι να καταργηθεί το ψάρεμα; Όχι, διότι ευτυχώς υπάρχουν μικρότερα πλοία που δεν χρησιμοποιούν καταστροφικές μεθόδους. Αυτή ονομάζεται μικρής κλίμακας, βιώσιμη αλιεία γιατί οι ψαράδες δεν πιάνουν περισσότερα ψάρια από αυτά που μπορεί να αντικαταστήσει ο ωκεανός. Η Greenpeace πασχίζει να πείσει τις κυβερνήσεις όλων των κρατών να υποστηρίξουν την αλιεία μικρής κλίμακας και αποκαλύπτει στον κόσμο ποιες μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν τρόπους ψαρέματος που δεν είναι βιώσιμοι. Για παράδειγμα η Thai Union είναι η μεγαλύτερη εταιρεία αλιείας τόνου στον κόσμο. Αυτή η εταιρεία ψάρευε με τεράστιες μηχανότρατες. Η Greenpeace λοιπόν φανέρωσε στον κόσμο τις καταστροφικές τακτικές της εταιρείας. Μετά από αυτό, η Thai Union δεσμεύτηκε να ψαρεύει βιώσιμα.