מגיפת  הקורונה שרק הולכת ומחריפה בישראל גרמה למרביתנו לחשוב כי מעבר לחובת חבישת המסכות והריחוק החברתי, לצד שמירה על היגיינה מיטבית וסטריליות תסייע בהגנה מפני המגיפה. תעשיית הפלסטיק שהיא חלק מתעשיית הנפט זיהתה את הפוטנציאל הכלכלי הטמון בפאניקה השוררת בקרב האזרחים והחליטה כי זו העת הנכונה לשווק באגרסיביות מוצרים חד פעמיים שלהן. 

החברות משתמשות במחקרים ישנים ולא נכונים הטוענים כי מוצרים רב פעמיים מסוכנים הרבה יותר ממוצרים חד פעמיים. ממשלות רבות משתפות פעולה עם מערכי הפרסום הללו מפני שהם מרוויחות מתעשיות הדלקים המזהמות הללו ולכן נתנו להן לשווק באגרסיביות את מוצריהן. החברות ממותגות לכולנו את מוצרי הפלסטיק שלהן כמוצרים הגייניים ובטוחים- אך כל מערך השיווק של החברות הללו טועה ומטעה את כולנו.

ראשית, אין שום דבר הגייני במיוחד באריזות פלסטיק או כלים חד פעמיים- חיידקים נמצאים בכל מקום, גם על מוצרים חד פעמיים. למעשה, מחקר חדש שפורסם בכתב העת הרפואי "ניו אינגלנד" מצביע על כך שחיידקים עלולים לשרוד על משטחי פלסטיק למשך 2-3 ימים, בעוד שעל קרטון הם ישרדו כ- 24 שעות בלבד. אך למרות טענות אלה, מדינות רבות עדיין מעודדות את השימוש בשקיות פלסטיק או מוצרים חד פעמיים במסווה "בטוח" יותר.

שנית, על פי הסוכנות לתקנים למזון- הסיכוי להידבק בקורונה מאריזות מזון או משימוש בכלים רב פעמיים הוא נמוך מאוד. ברוב הכמעט מוחלט של מקרי ההדבקה, הנגיף מועבר מאדם לאדם דרך קשר ישיר ביניהם. לכן, למרות שבתי קפה ומסעדות רבות החליטו כי שימוש בכוסות רב פעמיות או בצלחות רב פעמיות עלול להוות סכנה בריאותית, שטיפה במים ובסבון הינה מספקת על מנת להעלים כל זכר לנגיף.

לשם כך, ביוזמת גרינפיס  ו-UPSTREAM, למעלה מ-115 מומחי בריאות מתשע עשר מדינות, וביניהן ישראל, פרסמו בשבוע שעבר הצהרה אשר מאשרת למשווקים קמעונאים ולצרכנים ששימוש בכלים רב פעמיים הוא בטוח גם במהלך תקופת הקורונה. מומחי הבריאות. הדגישו כי מוצרים חד פעמיים אינם בטוחים יותר מטבעם ממוצרים לשימוש רב פעמי, וכי ניתן לשמור על בטיחותן של מערכות לשימוש חוזר במהלך המגיפה באמצעות הקפדה על היגיינה בסיסית.

מאיגוד רופאי בריאות הציבור של ההסתדרות הרפואית בישראל שחתמו על ההצהרה נמסר בהקשר זה: ״אסור לנו לאפשר מצב שבו במקביל להתמודדות עם מגיפת הקורונה, ניאלץ להתמודד עם מגיפת פסולת פלסטיק חד פעמי. בריאות הציבור איננה נוגעת רק קורונה. התגובה למגיפה צריכה להיות מקצועית ומידתית, תוך הימנעות מגרימת נזק לבריאות הציבור, עקב קידום אינטרסים זרים של תעשיה מזהמת״. 

ההצהרה שזכתה לתמיכתם של מדענים, אנשי אקדמיה, רופאים ומומחים מתחום שירותי הבריאות ובטיחות אריזות המזון ברחבי העולם, מציינת כי חומרי ניקוי ביתיים ומדיח כלים רגיל הוכחו כיעילים ומספקים בניקיון של משטחים וכלי בית המיועדים לשימוש רב פעמי. היא מתפרסמת על רקע עיכובים של יוזמות רבות ברחבי העולם על איסור והגבלה של שימוש בפלסטיק חד-פעמי בשל חשש להדבקות לכאורה משימוש במוצרים רב פעמים, כמו למשל השימוש בכלים רב פעמיים בצהרונים ברחבי הארץ, לצד עלייה דרמטית בשימוש במוצרים חד פעמיים מאז פרצה מגפת הקורונה. 

הפסולת הרבה שנוצרת כתוצאה מהשימוש המסיבי במוצרי מפלסטיק חד פעמי עושה את דרכה לים בכמויות אדירות ומזהמת אותו. אם 9 מיליון ישראלים עוטים מסכה חד פעמית כל יום למשך שנה הדבר ייצר קרוב ל-10,000 טון פסולת!!! כן זה המון ואם אנחנו רוצות ורוצים גם לעבור את הקורונה וגם שיישאר עולם אחר כך עלינו להקפיד, למרות הקושי והחשש מהידבקות, לסגל הרגלים בחיי היום יום של כולנו שיעזרו לכולם לחיות בעולם נקי ובריא יותר.

אז כיצד נוכל לעשות זאת?

אמנם קיים איסור על אי עטיית מסכות והצוותים הרפואיים עדיין זקוקים לכפפות ומסכות חד פעמיות אך כולנו יכולים להסתובב עם מסכות רב פעמיות אותן ניתן לכבס וללבוש פעמים רבות וכך נמנע פסולת חד פעמית בכמויות עצומות. גם את הקפה הקבוע שלנו נוכל לשתות בכוסות רב פעמיות ולרחוץ אותן בתום השימוש. בסופר נוכל להשתמש בתיקי בד או שקיות רב פעמיות על מנת לסחוב את הקניות שלנו (וגם נחסוך מעט כסף בכל קנייה). בכך, נוכל לתרום למאמץ לשמירה על הסביבה ביחד!

אני רוצה לעזור