אז שמעתם שגרינפיס מדברים על ביטקוין עכשיו? מנהל הפרוייקטים המיוחדים של גרינפיס ארה״ב, רולף סקאר, עונה על שאלות בנושא לגבי המאבק החדש הזה שמובל על ידי קואליציית ארגונים ומסביר מדוע זה כל כך קריטי לשמור עלינו מפני ההשפעות הקשות ביותר של שינויי האקלים

היי רולף, תודה שהקדשת בשבילנו מזמנך. נתחיל מההתחלה. מה זה ביטקוין?

ביטקוין הוא מטבע דיגיטלי שעובד ללא בנק או ממשלה מרכזיים. זוהי מערכת "עמית לעמית" (peer-to-peer) המאפשרת לאנשים לשלם בעבור סחורות ושירותים או פשוט להשקיע בה בתקווה שערכה יעלה. כשהביטקוין הושק בשנת  2009, הוא היה מהפכני. ביטקוין העניק השראה ליצירה ושימוש במטבעות קריפטוגרפיים אחרים (הדומים לביטקוין) ובכלים פיננסיים המבוססים על טכנולוגיות הנקראות 'בלוקצ'יין' שמאמתות באופן עצמאי כל עסקה ועסקה – כמעט כמו בנק, אבל בלי הבנק.

פנקסי החשבונות הדיגיטליים האלה הם שקופים ומתעדים כל עסקה שבוצעה אי פעם במערכת. חידוש טכנולוגי זה מחליף אמון אישי ("הצ'ק הזה יחזור?") או את האישור של בנק או ממשלה שמבטיחים עסקאות בין צדדים. כדי לעדכן ולתחזק את ספר החשבונות הזה, "כורי" ביטקוין משתמשים במחשבים מיוחדים שמהירותם גבוהה ומתוגמלים במטבעות דיגיטליים שהוטבעו לאחרונה, שיכולים להיות רווחיים מאוד.

וואו, יש פה הרבה מידע חדש לעכל, תודה. מדוע אנו שומעים המון על ביטקוין ולמה פתאום בגרינפיס מדברים על זה?

יש הרבה דעות על ביטקוין. האם זו השקעה טובה? האם זה העתיד של הכסף או שמדובר בהונאה? אנחנו בגרינפיס לא מתייחסים לשאלות האלו. דבר אחד שאנחנו כן יודעים הוא שהשימוש של מערכת הביטקוין בחשמל ואנרגיה מרקיע שחקים. הסיבה לכך היא האופן שבו בביטקוין עובד. הקוד של ביטקוין משתמש בכוונה בפרוטוקול בזבזן שנקרא "הוכחת עבודה" (PoW), כדי לבנות אבטחה במערכת. אם נעזוב פרטים טכניים, PoW הרבה יותר מסובך מאיך שהוא נשמע. הפרוטוקול הזה תלוי בהרבה עבודה – במקרה הזה, על ידי מכונות כרייה דיגיטליות מיוחדות שדורשות הרבה כוח. ככל שהמכונות נעשות מהירות יותר, הן מתחרות זו בזו במירוץ חימוש טכנולוגי. בזמן שזה קורה, המערכת מתאימה את עצמה ומגדילה את כמות העבודה הנדרשת ככל שמכונות הכרייה נעשות מהירות יותר. הקוד של המערכת בזבזני לחלוטין. הוא משתמש בכל העבודה כדי לאבטח את ההעברות והעסקאות ולהקשות על אנשים שמנסים לפרוץ למערכת.

אז… הביטקוין הוא בזבזני. מה זה אומר?

בדיוק מה שאת.ה כנראה חושב.ת . ביטקוין – כפי שהוא קיים היום – רע לכדור הארץ ולבני האדם. במשך שנים צריכת החשמל של בביטקוין הייתה קטנה יחסית. ככל שערכו של הביטקוין עלה, מכונות מיוחדות השתלטו על תהליך הכרייה וצריכת החשמל זינקה. לפי חוקרים מאוניברסיטת קיימברידג', השימוש של ביטקוין בחשמל דומה לשימוש של מדינות בינוניות בגודלן, כמו שוודיה. במקרים רבים מידי, החשמל הזה נוצר על ידי שריפת דלקי מאובנים המחריפים את מצב האקלים. אם המגמה הזו תימשך, היא תגרום להחרפה של משבר האקלים. כפי שמדעני אקלים אומרים לנו במשך שנים, עלינו להפסיק את השימוש בדלקים מאובנים, אבל אנו רואים שפעילות הכרייה של ביטקוין עושה את ההפך הגמור.

מה ניתן לעשות בנוגע לשימוש באנרגיה של ביטקוין?

פרוטוקול "הוכחת העבודה" (PoW) של ביטקוין היה מהפכני ב- 2009, אך כעת יש לו השלכות לא רצויות על האקלים שלנו ועל העתיד. למרבה המזל, ניתן לעדכן את הקוד של ביטקוין כדי למנוע את כל ה"עבודה" הנדרשת על ידי PoW. הדרך לעשות זאת כוללת מעבר לגישת "הוכחת סיכון" (PoS), איתה ניתן להשתמש ב- 99% פחות אנרגיה. הדרך החדשה הזו שמבטיחה אבטחה ושקיפות כבר נמצאת בשימוש של מטבעות הקריפטו האחרים. אתריום, מטבע דיגיטלי מצליח נוסף, נמצא בתהליך מעבר מ- PoW ל- PoS. אם מטבעות קריפטוגרפיים קטנים יותר עושים זאת, גם ביטקוין יכול. ניתן להתגבר על האתגרים הטכניים של ביטקוין. הבעיה האמיתית היא האם במערכת מבוזרת, מספיק אנשים יכולים לבנות את התמיכה שדרושה כדי לאפשר לזה לקרות.

אני חושב שאני מבין. אבל מה גרינפיס (ארה"ב) עושים כדי לגרום לביטקוין לשנות את הקוד?

התחלנו במאבק עם חברים מ- Environmental Working Group ועם עוד כמה קבוצות שנאבקות במתקני כריית ביטקוין בקהילות שלהן. המטרה היא לדחוף את ביטקוין לשנות את קוד התוכנה שלו בשביל להשתמש בהרבה פחות אנרגיה. בקיצור: אנחנו דוחפים את הביטקוין לשנות את הקוד שלו – לא את האקלים. אתר הקמפיין הוא המקום אליו תוכל ללכת כדי להצטרף אלינו וללמוד עוד.

לא משנה מי אתה או מה הרקע שלך, לא משנה מה אתה מרגיש לגבי ביטקוין, חייבים לתמוך בשינוי הקוד שיהפוך את כדור הארץ  שלנו ואת בני האדם לבטוחים יותר מפני ההשפעות ההרסניות של שינויי האקלים. אם אתה מודאג מזיהום, הכחדה או משבר האקלים, הוסף את קולך כדי לשנות את הקוד.

אוקיי, אבל יש לי עוד כמה שאלות כדי לוודא שהבנתי. למה ביטקוין לא יכול פשוט להשתמש באנרגיה נקייה?

למה לא פשוט להשתמש בפאנלים סולאריים כדי להפעיל כריית ביטקוין? זה בהחלט עדיף על פחם או גז. יש לנו גירעון של אנרגיה נקייה. הבתים, העסקים והתעשייה שלנו הם דברים שלא יכולים להפוך במהירות ליותר יעילים באנרגיה. כשאנחנו מסתכלים לא רק על ארה"ב, אלא על כריית ביטקוין ברחבי העולם, אין שום דרך להבטיח שצריכת האנרגיה לא תעשה ממקורות פוסיליים וממזהמים אחרים. כמו הרבה דברים בעולם שלנו, אנחנו לא יכולים לסמוך על תיקונים חלקיים. אנחנו צריכים שינוי מערכתי.

מה לגבי איסור כולל על כריית ביטקוין?

כאשר סין, בעבר האתר המוביל של כריית ביטקוין, אסרה את הנוהג ב- 2021, פעולות כרייה חדשות צצו במקומות אחרים כמעט בן לילה. סין הפכה למזהמת יותר מתמיד. איסור כריית ביטקוין במדינות בודדות בארה"ב או בכל האזור פשוט יעביר את הבעיה למקום אחר. אנחנו לא יכולים פשוט לייצא את הבעיות שלנו למקומות אחרים, כפי שמדינות עשירות רבות עשו עם פסולת פלסטיק במשך שנים. אנו חולקים אקלים אחד, כך שפליטות בכל מקום ישפיעו על אנשים בכל מקום.

תודה רבה לך, רולף, שענית לנו על כל השאלות. תזכיר לי שוב, איך אני יכול לקחת חלק במאבק?

אם הנושא מעורר בך עניין נוסף או דאגה, אנחנו צריכים אותך. אתה יכול להוסיף את קולך כדי לעזור לנו לשנות את הקוד – 

לא את האקלים – על ידי הרשמה לאתר המאבק: www.cleanup bitcoin.com.