אחרי חודשים של ציפייה, הנה יצאה מפרשית המחקר החדשה של גרינפיס, "העדה" (Witness), למשימתה הראשונה – חקר היונקים הימיים במים הכלכליים של ישראל. מפרשית הוויטנס היא אחד מכלי השייט הנקיים בעולם: היא מונעת באנרגיית רוח המגיעה מהמפרש ופאנלים סולאריים ושתי שבשבות רוח, מספקים אנרגיה לסיפון. לא רק זה, גוף המפרשית עשוי אלומיניום, חומר שאינו מחליד ממי הים ולכן נותר חשוף, כדי לחסוך את הצורך בשימוש בצבעי ספינות המכילים כימיקלים רעילים ומתכות כבדות. 

הצטרפו לסיור 360 על סיפונה של מפרשית המחקר החדשה שלנו ״הוויטנס״

זה יותר משבוע שמשלחת מדעני גרינפיס חוקרת את אוכלוסיית היונקים הימיים בשטח הימי של ישראל. צוות הספינה פגש ותיעד בינתיים כרישים, לוויתנים, דולפינים, מינים שונים של עופות ימיים וגם… הרבה פסולת פלסטיק בים. המפרשית, ככל הספינות של גרינפיס, מצויידת בציוד המחקר הטוב בעולם – כבר ביום הראשון התחיל צוות הספינה בפרישה של כבל הידרופוני שאורכו 350 מטרים (!) המאפשר האזנה מתחת למים לקולות של יונקים ימיים ומאפשר גם לדעת מאיזה כיוון מגיעים הצלילים והותקן במיוחד למשימה זו. עמדות המחקר מאויישות בכל שעות היממה וציוד צילום מתקדם מאפשר לתעד את בעלי הכנף בעומק הים של ישראל. נוסף על אלה קיימים מערכות קשר ורדיו, מערכות ניווט, תאורה, מחשבים, קישור לוויני, מקרן, מטבח מצויד ועוד. 

צוות הוויטנס מגוון ומגיע מניו-זילנד, טאיוואן, הולנד, בריטניה, פינלנד וישראל. בראש צוות המחקר מבריטניה וישראל עומדים קירסטין תומפסון מאוניברסיטת אקסטר וד״ר אביעד שיינין מאוניברסיטת חיפה, המלווה את המפרשית מהיבשה.

דניאל – קפטן הספינה

דניאל מגיע אלינו כל הדרך מניו-זילנד. עיקר עבודתו היא תקשורת מול חיל הים, תפעול נתיבי השיט וכן תפעול שוטף של המפרש והספינה. מאחוריו ניסיון עשיר בתפעול ספינות גרינפיס והשתתפות במאבקים סביבתיים.

שן – אשת צוות

שן מגיעה מטאיוואן ונמצאת כבר שנים רבות בצוות הספינות של גרינפיס. כמי שהשתתפה במחאות רבות להגנה על הים, שן עוזרת בכל מה שצריך, החל מתפעול המפרשים, תפיסת ההגאים ואפילו בישול אוכל טבעוני מעולה. 

רומן – סגן הקפטן

רומן שמגיע מהולנד, הוא בעל ניסיון של שנים בספנות. הוא מתפקד על הוויטנס כקפטן לכל דבר, כאשר הקפטן ישן או עסוק במשימות אחרות כמו תכנון מסלול מול חיל הים. רומן אמור לעלות לתפקיד הקפטן בעוד שבוע. 

חנה – אשת צוות

חנה מגיעה מפינלנד ומסייעת בכל מה שנדרש על הספינה, מבישול ועד תפעול המפרש. כמו שאר חברי הצוות, גם היא לוקחת חלק במשמרות ההאזנה בעמדות המחקר, המתרחשות לאורך כל שעות היממה.

קים – צוות המחקר

קים היא סטודנטית ישראלית לתואר שני באוניברסיטת חיפה. קים חוקרת את תחום רביית הדולפינים בישראל. תפקידה על הוויטנס הוא ללמוד על ציוד הידרופוני ולסייע באיתור יונקים ימיים במשימה הנוכחית. 

יותם – צוות המחקר

יותם הוא סטודנט ישראלי הלומד אצל ד"ר אביעד שיינין. תפקידו לסייע בתצפיות השונות במשימת איתור היונקים הימיים. 

אלעד – גרינפיס ישראל

אלעד הוא שליח מצוות גרינפיס ישראל, בו הוא אחראי על ניהול מערך הדיגיטל של הארגון. תפקידו על הוויטנס הוא תיעוד המסע בצילום סטילס ווידאו ותפעול ציוד טכני. 

קירסטן – חוקרת ראשית

בראש משלחת המדענים מאנגליה, עומדת קירסטין תומפסון מאוניברסיטת אקסטר בלונדון. קירסטין מומחית ליונקים ימיים, טכניקות מחקר שונות, אקולוגיה, מדיניות ימית בינלאומית ועוד. היא עוסקת בחקר אוכלוסיות של מיני יונקים פראיים כדי לסייע בייעול מדיניות שימור והגנה – במיוחד בזמנים בהם מתרחשים שינויים סביבתיים מהירים והים ניצב מול איומים גדולים.

קירסטין היא אחת המדעניות המובילות בצוות המדענים של גרינפיס מזה שמונה שנים ומאחוריה מסעות מחקר לאוקיינוס ההודי, לקוטב הצפוני ולאנטרקטיקה. כל זיהוי בשטח, בין אם מדובר בפסולת פלסטיק, ציפור או יונק ימי – עובר דרכה והיא מזהה ומאשרת. 

ג'ונתן – מנהל המחקר הרדיופוני

ג'ונתן, מבריטניה, מומחה לבניית ציוד רדיופני והגיע במיוחד על מנת להתקין את הכבל ההידרופוני בוויטנס שבנה בעצמו, פרש אותו ומבצע דרכו האזנות לצלילי הים מסביב לשעון. הוא מלמד את כל אנשי המחקר לבצע האזנות אך תפקידו לא מסתיים בזה: עם שובה של הוויטנס אל החוף, ג'ונתן יעבור על כל המידע וההקלטות ויבצע ניתוח מעמיק של הנתונים. 

ד"ר אביעד שיינין – חוקר ראשי
ד"ר אביעד שיינין הוא מנהל  תחום טורפי על בתחנת מוריס קאהן לחקר הים, בית הספר למדעי הים ע"ש צ'רני, אוניברסיטת חיפה. ביוני 2021, נבחר אביעד כחוקר מבטיח (Emerging Explorer) על ידי ארגון נשיונל ג’יאוגרפיק (National Geographic) העולמי בזכות תרומתו בשדה המחקרי וגילוייו הייחודים באגן הים התיכון. אביעד עומד בראש צוות החוקרים הישראל ומרכז את המחקר מהיבשה.