- תחקיר גרינפיס ישראל חשף באמצעות מצלמה תרמית דליפות מתאן, גז חממה עוצמתי, שכלל אינן מדווחות ממשק הגז בישראל
- הערכת חסר משמעותית בסך דליפות המתאן המשויכות למשק הגז, היא הבסיס לעתירה של גרינפיס ישראל לבית המשפט העליון ביחס למכרז הרביעי לחיפושי גז ונפט בים התיכון
- דנה כהן, ראש תחום אנרגיה ואקלים בגרינפיס ישראל: ״חשפנו את מצג השווא של הגז כדלק נקי״

גרינפיס ישראל, בליווי ד״ר דניאל מדר, ערכו ניטור עצמאי של דליפות מתאן באמצעות מצלמה תרמית של חברת אופגל הישראלית, על מנת לבחון האם קיימות דליפות בלתי מדווחות של גז החממה העוצמתי מתאן ממתקנים הקשורים למשק הגז בישראל. ב-10 מתוך 12 מתקנים שונים שנמדדו אותרו דליפות מתאן משמעותיות. מרבית האתרים שנבדקו הם בבעלות נתג"ז, אך בוצעו מדידות גם באתרים בבעלות שברון, רפק אנרגיה, אורות אנרגיה, אלקטרה פאוור, חברת החשמל ודליה אנרגיה.
המתאן, הוא הרכיב המרכזי בגז "הטבעי" (99% מהגז המופק בישראל הוא מתאן) וכל טון שלו מחמם את האטמוספרה פי 86-84 לעומת פחמן דו-חמצני. מאות מחקרים החל מ-2011 מראים כי דליפות המתאן מענף הגז ״הטבעי״ משמעותיות הרבה יותר ממה שחשבו בעבר, והוערכו ברחבי העולם בחסר של כ-70% ממספרן האמיתי.
חמישה מהאתרים בהם נערכו מדידות הם אתרים בבעלות נתג"ז (נתיבי הגז הטבעי לישראל), חברה ממשלתית, והם אינם חייבים בדיווח למפל"ס. בארבעה מתוכם נמצאו דליפות מתאן משמעותיות. בדו"ח נתג״ז בנושא נכתב: "מידע על זיהום אוויר ושחרור דליפות: מערכת ההולכה הארצית לגז טבעי הינה מערכת סגורה אשר אינה פולטת גז טבעי לאוויר. הגז הטבעי הינו ידידותי לסביבה והחברה אינה מוגדרת כמפעל מזהם". בדו"ח של מוסד שמואל נאמן בשנה שעברה נכתב כי מומלץ שנתג"ז תיישם דיווח מפורט של דליפות גזי החממה מפעילות החברה ולא תסתפק בהצהרות.
למרות שבמתחמים רבים בארץ קיימים לכאורה חיישנים לגילוי דליפות גז טבעי (מתאן), ככל הידוע, הם אינם מאתרים דליפות, או לפחות אין שום דיווח ציבורי על כך. בפועל אין מדידות של דליפות, אין דיווח למשרד להגנ"ס על דליפות ואין דיווח על דליפות למפל"ס. כך למשל, חלק ניכר מהמפעלים ומהמתקנים באזור התעשייה אלון תבור צורכים גז טבעי, אך רק שלושה מהם מדווחים בפועל על דליפות מתאן למפל"ס.
תחנות כוח בישראל מחויבות בדיווח למפל״ס, אך מבדיקה של דיווחי דליפות מזהמים למשרד להגנת הסביבה של "רפק אנרגיה", המפעילה של תחנת הכוח MRC אלון תבור, נמצא כי זו אינה דיווחה על דליפות מתאן מהמפעל בשנת 2023 בשל "פליטה נמוכה מכמות הסף" אך בבדיקה העצמאית נחשפו במקום דליפות בהיקף משמעותי.
בסך הכל, גרינפיס ישראל ערכו מדידות בשמונה אתרים שונים אשר כלל אינם מדווחים על דליפות מתאן, ובפועל נמצאו בהם דליפות בהיקף משמעותי. דוגמא לאתר כזה הוא מתקן מנייה והפחתת לחץ (PRMS) בחוף דור, אשר קולט את הגז שמגיע מאסדת לוויתן, ואחראי לוויסות ולמדידת זרימת הגז. מתקן זה, בבעלות נתג"ז, הוא אחד מבין עשרות מתקני PRMS הפרוסים ברחבי הארץ, וכאמור אינו מדווח על דליפות מתאן מפעילותו. בשלושה ביקורים שונים שבוצעו באתר זה, נמצאו דליפות מזהמים משמעותיות. דוגמא נוספת להעדר הניטור, היא מדידה שנערכה במתקן דחיסת הגז (CNG, גט"ד- גז טבעי דחוס)) באזור התעשייה אלון תבור, בבעלות אלקטרה פאוור, המשמש להנעת אוטובוסים ומשאיות ושימוש בגז בתעשייה. בזמן הביקור באתר, ובשל העובדה כי נודע למפעילי המתקן שנערכת מדידת דליפוות גזי חממה, הופסקה דחיסת הגז, מה שהביא לכך שהמצלמה זיהתה בזמן אמת את הצניחה בדליפות המתאן ברמה משמעותית, וכן את העליה המחודשת בהיקף הדליפות עם חידוש הדחיסה.

דליפות המתאן מתרחשות לאורך שלבי החיפוש, ההפקה, העיבוד והשינוע של הגז – משלב החיפוש לקראת הפקה באסדות בלב ים, דרך הצינורות המובילים אותו לתחנות הקבלה בחוף, מהן לצינורות מערכת ההולכה היבשתית ומתקני הפחתת הלחץ ועד להגעתו לתחנות הכוח ולצרכנים העסקיים. מכיוון שאין באפשרותנו לבצע ניטור באמצעות מצלמות תרמיות באסדות הגז מטעמים ביטחוניים בשלב זה, פרויקט הניטור כלל מתקנים יבשתיים לאורך שרשרת ההולכה, החלוקה והצריכה של הגז.

גם בעבודות שפרסמו משרדי הממשלה בשנים 2022-2021, הוצגו נתונים המתבססים באופן בלעדי על הדיווחים של חברות הגז, ולא על מדידות עצמאיות. כך למשל בדוח הראשון שפרסם משרד האנרגיה בנושא, נמצא כי היקף דליפות המתאן ממשק הגז בישראל הוא הנמוך בעולם ועומד על 1,190 טון מתאן בלבד, נתון אשר נמצא בהערכת חסר של פי 30 לפחות מהערכות החסר שהיו קיימות בארה"ב לפני עשור, עוד לפני שהחלו לחקור באופן נרחב דליפות מתאן ממשק הגז והנפט.
הערכת חסר משמעותית בסך דליפות המתאן המשוייכות למשק הגז, היא הבסיס לעתירה של גרינפיס ישראל לבית המשפט העליון ביחס למכרז הרביעי לחיפושי גז ונפט על פני שליש משטח המים הכלכליים של ישראל. זאת, בטענה לפיה המשך הרחבת משק הגז תוך התעלמות מהשפעות האקלימיות של דליפות המתאן, תמנע בפועל מישראל כעת ובעתיד לעמוד ביעדי הפחתת הדליפות להם התחייבה במסגרת הסכמי האקלים הבינלאומיים.
דנה כהן, ראש תחום אנרגיה ואקלים בגרינפיס ישראל: ״המדידות שערכנו חושפות שאין ניטור, אין פיקוח ואין אכיפה אפקטיבית על תעשיית הגז בישראל. דליפות המתאן שגילינו בקלות לאורך מתקנים שונים, חושפות את מצג השווא בהצגה של תעשייה זו כנקייה מדליפות גזי חממה ומזהמים אחרים, ואת הגז כדלק מעבר נקי ובטוח. הפחתת פליטות מתאן נחשבת לפעולה החשובה והמהירה ביותר למניעת ההשפעת החמורות ביותר של שינויי האקלים אך אוזלת היד הממשלתית מאפשרת לתעשיית הדלקים להמשיך ב"עסקים כרגיל" ולהרחיב את משק הגז לייצוא, הקמת מתקנים ביבשה ובהמשך חיפושים בים התיכון״.
סוף
לתמונות ותיעוד הפעילות לחצו כאן
למידע נוסף אודי אבני גרינפיס ישראל – 0544724256
לחתימה על העצומה: